ZİHNİNE YÖN VER

ZİHNİNE YÖN VER

ZİHNİNE YÖN VER

İnsan beyni akıl almaz muazzam bir sisteme sahip. Sanki birçok bilgiyle dolu bir kütüphane gibi raflarına koyacağın kitapları kendin seçiyorsun.

Rafların kimisi korku, polisiye, cinayet kimisi dram, aşk, komedi, kimisi bilim, kültür, din konulu bilgilerle donanımlı. Aslında birçoğu az az da olsa her insanda bulunuyor. Fakat insanlar kendi iradeleriyle ağırlık verdikleri ve ilgi odaklarının en çok istedikleri yönde yönlendirdikleri alanlar vardır.

Farkında olmadan zihnimizi gerekli gereksiz o kadar çok bilgiyle dolduruyoruz ki. Dinlediğimiz şarkılarla, izlediğimiz filmlerle okuduğumuz kitaplarla bu nedenle bir film izlerken dahi neyi izleyeceğimizi özenle seçmeliyiz.

Özellikle günümüzün en büyük sorunlarından birine değinecek olursak çocukların tablet, televizyon, bilgisayar, telefon gibi aletleri çok sık kullanarak zihinlerini gereksiz bilgilerle dolduruyorlar ve bu şekilde zihinleri kirletmesini örnek verebiliriz.

Biz fark etmesek de gördüğümüz duyduğumuz ufacık bir detay dahi zihnimizin derinliklerinde gizleniyor ve zamanı gelince gün yüzüne çıkabiliyor. Bu, iyi yararlı bir bilgi de olabilir zararlı faydasız bir bilgi de olabilir.

Bilinçaltımız, biz farkında olmasak da davranışlarımızı o kadar etkiliyor ki. Örnek verecek olursak 2009 yılında çok ses getiren vahşet verici bir kadın cinayeti yaşanmıştı. (Münevver Karabulut cinayeti )

Cinayeti işleyen kişinin evinde çok sayıda korku filmi bulunduğu söylenmişti. Yani bu demek oluyor ki bizim izlediğimiz o korku sahneleri bize kötü anlamda etki yapıyor.

Bize bir kazanımı olmuyor ve biz farkında varmasak da bizi olumsuz etkiliyor. Bu nedenle zihnimize aldığımız bilgilerin bize yararlı olmasına dikkat etmeliyiz.

Beynimiz öyle farklı ve harika bir mekanizmaya sahip ki gece uyurken olumsuz ve negatif şeyler düşündüğümüzde zihnimiz sabaha kadar o olumsuz düşünceyi tekrarlıyor ve kabus görmemize neden oluyor.

Sabah uyandığımızda da güne kötü başlıyoruz fakat pozitif ve güzel şeyler düşünerek uyuduğumuz zaman güzel rüyalar görüyoruz ve derin bir uyku çekiyoruz.

Böylelikle sabah güne enerjik ve güzel başlıyoruz. Başımıza gelen kötü bir olayda bile ayrıntıdaki küçük de olsa olumlu olan tarafı görmeliyiz.

Mesela trafik kazası geçirdik aracımız paramparça oldu ama kendimizin burnu bile kanamadı. Bu durumda ah vah diyerek aracımıza üzülmek yerine şükür bana bir şey olmadı diyerek ayrıntıdaki olumlu tarafı görmeliyiz.

Unutmayalım ki zihninizi kullanmak yönlendirmek tamamen bizim elinizde. Kimse çok zeki ve akıllı değildir. Onlar, sadece zihinlerini doğru kullanıp doğru yönlendirmeler yapan kişilerdir.


Tutku BATMAZ

Editör: Nigar KAYA

Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIZ 

Diğer Yazılarımı Okudunuz mu?

https://fisildayankalemler.org/sinir-tanima/

 

Yorumlar (1)

  1. Elif
    • 23/03/2024

    Çok başarılı bi yazi kalemine sağlık hafizimm💕

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tutku BATMAZ

08.07.2000 Çankırı doğumluyum. Üç kardeşli ailenin ortanca çocuğuyum. İlk-Orta ve Lise eğitimimi Çankırı’da gördüm. Eğitimimi tamamladıktan sonra Kız Kur’an kursuna hafızlık eğitimime başladım. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın on sekiz yaş üzeri kuran okuma yarışmasında Çankırı birincisi oldum. Dört yıllık eğitim sonunda 2022 Mart ayında hafızlık eğitimimi tamamladım. Şu anda Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde okuyorum. Katıldığım çoğu hikâye, şiir, makale gibi yarışmalarda derecelere girdim. Bazı dergilerde yazılarım yayınlanmıştır. Şu anda İlimizde bulunan, Kız Kur'an kursunda eğitmen olarak görev yapıyorum. Boş zamanlarımda hafızlık tekrarı yapıyor kitap okuyorum. Hafızlık süresinde bile yazmaya devam ettim. Şiir okumayı severim. Kitaplardan da, biyografi tarzı romanlar ilgi alanımdadır. Aynı zamanda bir şeyler kaleme almak benim için bir tutku olmuştur. Hali hazırda yazdığım kitabım yayımlanma aşamasındadır. İnsanlara faydalı bir kitap olması dileğiyle.