Kendini Tanımanın Ehemmiyeti
- Yazar: KEZİBAN ARIKAN
- 14 Ağustos 2024
- 110 kez okundu
Kendini Tanımanın Ehemmiyeti
Yunus Emre’nin “İlim ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir, Sen kendini bilmezsen, Ya nice okumaktır?” dizelerinden ilham alarak, “kendini tanıma” konusundaki düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Bu hayatta en büyük gerçek kendimizdir. “Ben kimim?” sorusu herkes için farklı cevaplar doğurabilir. Ancak kaçımız gerçekten kendimizi tanıyoruz, sorguluyoruz ve yargılıyoruz? Duygularımız, düşüncelerimiz, doğrularımız ve yanlışlarımızla biz, bir bütünüz.
Her birimiz, diğerlerinden farklı arzulara, hedeflere ve varoluşsal amaçlara sahibiz. Kişisel düzeyde birbirimizden farklı olduğumuzun bilincindeysek, önce kendimizi keşfetme ve tanıma sürecine girmeliyiz. Hayatta yaptığınız birçok şey, eksikliğini hissettiğiniz veya size iyi geleceğini düşündüğünüz için yaptığınız şeylerdir.
Kendini Tanımanın Önemi
İnsanın kendini tanıması, psikolojik ve fiziksel anlamda kendini bilmesi, bu özelliklerinin farkında olması ve bunları doğru değerlendirmesi ile ilgilidir. Ancak birçok kişi, kendi benliğini unutup toplumun onu yönlendirdiği şekilde yaşamaya çalışıyor ve bu durum, psikolojik olarak olumsuz etkiler yaratabiliyor.
Kendini tanıma, içsel bir süreçtir. Kişi, iç dünyasına döner; bu yolculuk bazen bir gül bahçesi kadar huzurlu, bazen ise dikenli yollar kadar zorlu olabilir.
Bu süreçte duygularını, hislerini, doğrularını ve hatalarını sorgular ve fark eder; kendisiyle meşgul olmayı öğrenir. Kendi sınırlarını keşfetmek, bu keşiflerin her biri, öz bilincin oluşmasında destekleyici unsurlardır. Kendini tanıyan birey, iç dünyasının farkında olduğu kadar dış dünyanın da farkına varmaya başlar. Böylece hem kendisinin dış dünyayı nasıl etkilediğini hem de dış dünyanın kendini nasıl etkilediğini görür.
Doğan Cüceloğlu’nun (1998) anlatımıyla, insanlarla iletişim kurarken, karşılıklı konuşmalar içerisinde birbirlerini doğru anlayıp anlamadıklarını öğrenmek için, kişilerin kendilerini ne kadar doğru ifade edebildiklerini belirlemek önemlidir. Kişinin kendini ve davranışlarının altındaki nedenleri anlaması, diğer insanları anlamasını da kolaylaştırır.
Kendini Tanımanın Yolları
1. Kendini Kavrama: İnsanın düşündükleri, hissettikleri, inançları ve tutumları hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunu tespit etmesidir. Kendini kavrama, kişinin sosyal hayattaki duruşuyla ilgilidir.
2. Kendine Saygı/Güven Duyma: Kendine değer vermeyen kişiler, kendilerine saygı duymazlar. Kendine saygı duymayanlar ise öz bakımını önemsemezler. Öz bakım becerileri; sağlıklı beslenmek, spor yapmak, düzgün giyinmek, çevremize karşı sınırlarımızı çizmek, gün içinde kendimize rahatlama alanı ve zamanı oluşturmak, iyi arkadaşlıklar kurmak olarak sıralanabilir. Öz bakımını yapmayan kişiler ise agresif veya pasif-agresif kişilik özellikleri gösterebilirler. Agresif insanlar, çevresiyle etkili ve doğru iletişim kurmakta zorlanır.
3. Kendinin Farkına Varma: İnsanın neyi, neden yaptığına dair kendini anlayabilmesidir. Duygularının adını koyması ve onları açıklayabilmesi, bu sürecin bir parçasıdır.
Kendini Tanımanın Faydaları
• Özgüven gelişimi sağlar.
• Doğru hedefler koymaya yardımcı olur.
• Karşılıklı iletişimi güçlendirir.
• Kendinizle barışık olmanızı sağlar.
• Empati yeteneğinizi geliştirir.
• Zaman yönetimini öğrenmenizi sağlar.
• Üretkenliğinizi artırır.
• Duygularınızı kontrol etmeyi ve otokontrol sağlamayı öğretir.
• Doğru tercih, doğru karar ve mutlu bir hayat için yol haritası oluşturur.
• Stres ve depresyonla daha kolay başa çıkmanıza yardımcı olur.
• Kariyerinizde başarılı olmanızı sağlar.
Kendi içsel yolculuğumuzda en iyi rehber biziz. Hayatımız boyunca kendimize değer vermeli ve sürekli koşmak yerine durup önce içimize dönmeyi unutmamalıyız. Anı yaşamayı ihmal etmeyin; bizden bir tane daha yok ve geçen zaman geri gelmiyor.
Keziban Arıkan
https://psikomental.com.tr/kendini-tanimak/
https://www.contentwritersturkey.org/kendini-tanimak-neden-onemlidir/
https://www.beyhanbudak.com.tr/sen-aslinda-kimsin-kendini-tanima-yolu.html
Redaktör/Editör: Murat Çatal
Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal Yıldız
Bu yazının bütünü yazarına aittir.
Bir önceki yazımı okudunuz mu?|
Emeğine sağlık ❤️
Çok faydalı bir yazı olmuş.