OKUL ÖNCESİ EĞİTİM

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM

MAHREMİYET EĞİTİMİ 

Mahremiyet, bütün insanların geçmişten günümüze uzanan dönemleri de içine kapsayarak her dönemde önem teşkil eden bir kavramdır. bunun dışında her din ve her toplumda da önemli bir yere sahiptir. bu kavramı yüklenen anlamlar toplumların inanç ve kültürlerine göre çeşitlilik göstermektedir.Mahremiyet eğitimi nedir, çocuklarda mahremiyet eğitimi ne zaman başlamalı, mahremiyet eğitimi nasıl verilmeli? ile ilgili konulara değinmeden önce “mahremiyet” kavramının çeşitli anlamlarına yer vermek istiyorum.

Arapça “haram kelimesinden gelen mahrem kelimesi “ mahrum etmek, yasaklamak, men etmek” gibi anlamlara gelirken mahremiyet kelimesi ise aynı kökten gelerek “gizlilik, bir şeyin gizli yönü” demektir.

   Mahremiyet Eğitimi Nedir?

Günümüzde mahremiyet eğitimi yerine daha çok cinsel eğitim kavramı kullanılmaktadır. Cinsel eğitim “Çocuklara ve ergenlere kadın ya da erkek olma, kadın ya da erkek olmakla ilgili algılar cinsiyete uygun rolleri kabul etme, kendi ve karşı cinsin özellikleri hakkında bilgi sahibi olma amacıyla verilen eğitimdir.” şeklinde tanımlanabilir.

Çocuklarda Mahremiyet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

Çocuklar ilk iki yaştan itibaren cinsel organlarının keşfetmeleri ardından cinsellikle ilgili sorular sormaya başlarlar. çocuklarda mahremiyet eğitimine bu dönemde başlanışması yerinde olacaktır.

Çocukları mahremiyet algılarının gelişmesinde anne baba tutumları, bireysel farklılıkları ve çevreyle etkileşim durumları oldukça önemlidir. Fakat bu bireysel farklılıklara rağmen mahremiyet algısı çocuk 18 aylıkken tuvalet eğitimi ile başladığı bu yaşa kadar kişilik gelişiminin bir parçası olarak geliştiği söylenebilir.

Mahremiyet eğitimi nasıl olmalıdır?

Her zaman olduğu gibi mahremiyet eğitiminde de ailenin rolü büyük önem arz etmektedir.

Mahremiyet eğitimine başlanmadan önce anne babanın çocuklara iyi bir rol model olmaları gerekir. çocukların rol model aldığı aile bireyleri çocuğun yanında giyinip soyunmamalıdır. çocuğa kapalı kapılar izinsiz açmaması mutlaka kapıyı çalıp müsade beklemesi gerektiği öğretilmelidir.

Çocuğa özel bölgelerini açıklayıp ve bu bölgelerin kişiye özel olduğu, kendisinden başkasının görmesine ya da dokunmasına izin vermemesi gerektiği anlatılmalıdır.

Okul öncesi dönemden önce ailede verilen bu eğitimde çocuk mahremiyetle alakalı bir bilgiye sahiptir. Çocuk okul öncesi eğitimine başladıktan sonra. öğretmenleri sayesinde okulda verilen mahremiyet eğitiminden sonra mahremiyet konusuna dair daha ayrıntılı bilgilere sahip olacaktır.

Erken yaşlarda başlanılan bu eğitimi akademik bir dille tanımlamak çocukların tamamiyle konuyu ve konunun önemini anlamalarını güçleştirecektir. Bu anlaşmazlığı ortadan kaldırmak adına aile ve öğretmenler mahremiyet eğitimini çocuğa oyun yoluyla öğretmelidirler.

Ebeveynleri veya öğretmenleri yapılması yanlış olan davranışları oyun içerisinde sergileyerek çocuğun bu davranış karşısında verdiği cevaplar, gösterdiği tepkiler değerlendirildikten sonra asıl olması gereken tepkiyi öğretmek adına ebeveynler çocukla rollerini değiştirebilirler. Çocuklar bu sayede nasıl davranmaları gerektiğini daha sağlıklı ve eğlenceli bir şekilde öğreneceklerdir.
Maria Montessori’nin de dediği gibi “Oyun çocuğun işidir” sözü anlatmak istediğimi özetleyen en güzel cümledir.

Yazar: Nermin KAŞÇI

Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal YILDIZ

Editör ve Redaktör : Hakan DİNÇAY

KAYNAKÇA

TDK Genel Türkçe Sözlük, mahremiyet md. dergipark.org.tr. Mahremiyet eğitiminin önemi
duygu çalışır, cinsel eğitim çocuktan ergenliğe, profil y.ist.2011.s.17

https//abapsikoliji.com

www.simurgpsikoloj.com

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nermin Kaşçı

22 Ağustos 2000’ da Samsun’un Vezirköprü ilçesinde doğdu. Ortaokulu Isparta’da, liseyi Alanya’da tamamladıktan sonra 2019-2021 yılları arasında Çocuk Gelişimi Bölümü, önlisans eğitimi alarak üniversite tahsilini tamamladı. Bir süre özel bir kurumda öğretmenlik yaptıktan sonra 2022 yılında Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde eğitim görmeye başladı. Şiir ve kitaplara ilgi duyan Nermin Kaşcı şiir yazıp seslendirmelerinin yanı sıra kitap yazmaya başladı. İlk kitabı olan “Sessiz Şarkım” adlı romanını 24 yaşında okurları ile buluşturdu.