MEB SAHİBİNİ/BAKANINI ARIYOR

MEB SAHİBİNİ/BAKANINI ARIYOR

MEB SAHİBİNİ/BAKANINI ARIYOR

Tabii ki MEB’in sahibi devlettir. Doğal olarak devletin temsilcisi de MEB Bakanı’dır.  Ancak, yakın süreci incelediğimizde ve takip ettiğimizde MEB sahipsiz/bakansız kalmıştır. Kendi iç dinamikleriyle bakanı devre dışı bırakarak yönetiliyor gibi algı içerisindeyim.

Nedenini Açıklamaya Çalışalım

*Milli Eğitim Bakanı’na soruyorlar, okullarda şu veya bu oluyor. Ne düşünüyorsunuz? Benim gündemim spor, diye cevap veriyor.

*Okullarda ve özellikle taşımalı eğitim yapılan Doğu ve Güneydoğu illerinde servisler kaldırıldı, ne düşünüyorsunuz? Tasarruf tedbirleri var, para yok.

*Okullarda temizlik ve hijyen sorunu var. Temizlik elemanı yok, malzeme verilemiyor. Neden? Para yok. Günlük 566 lira ücret veriyoruz çalışan bulunmuyor. Ya Allah’tan korkun on bir – on iki bin liraya kim nasıl çalışsın? Üstelik asgari ücret on yedi bin lira iken.

*Okullarda öğrencilere bir öğün yemek verilsin, isteniyor. Bakan; yemek yedirecek yerimiz ve personelimiz yok.

*Okullarda öğretmen açığı var. Atama yapılması gereken öğretmenler bakanlığın kapısından ayrılmıyor. Yaklaşık iki yüz, üç yüz bin öğretmen açığı var (MEB’e göre yetmiş beş bin civarı). Yirmi bin öğretmen aldık.

*Öğretmenlere mülakat yapılıyor. Sonuçları açıklanıyor. Hemen sonrasında sistem kapatılıyor. Daha sonra açıklanacağı anlaşılıyor. Acaba neler oluyor diye düşünüyorsunuz.

*Okullarda öğretmene şiddet uygulanıyor. Tedbir alıp öğretmeni koruyamıyorsunuz.

*Okul müdürü, müdür yardımcısına saldırıyor, balyozla odaların kapısını kırdırıyor. Açığa aldım, bakacağız diyorsunuz. Aynı kişi ben okuluma başı açık öğrenci ve veli almam diyor, tahkikat sürüyor, deniyor. Hatta keşke basına yansımasaydı da o kabadayı müdür teşhir edilmeseydi, diyorsunuz.

*Özellikle Ardahan ve Doğu illerinin birçoğunda köy okulları kapatılıyor, pansiyonlar kapatılıyor. Olur öyle şeyler der gibi bakış ve beyanlar görüyoruz.

*Basın aracılığıyla kayıtlarda vb. durumlarda velilere; “okullara para vermeyin” diyor, bakıyorsunuz okullar bağış adı altında velileri para ödemeye mecbur ediyor.

*Ortaokullarda daha okula ilk başlayan öğrenciler için özel İngilizce ağırlıklı, matematik ağırlıklı vb. özel sınıflar oluşturulup karşılığında paralar toplanıyor. Bakan “kimseden zorla para alınamaz,” diyor.

Öğrencilere vereceğiniz yemek, ulaşım, servis, pansiyon, personel, öğretmen, temizlik ürünleri ve personeli için para yok deyip, hiç eğitimle ilgisi olmayan dernek, vakıf ve cemaatlere para aktarmanız hangi mantıkla ölçülür.

Basına yansıdığı kadarıyla öğrencilere yazdığınız mektuplar için yirmi küsur milyon lira para harcıyorsunuz, okullara para yok diyorsunuz.

Sorunu çözecek Milli Eğitim Bakanı bu sorunları çözmekle mükellefken topu taca atmasının mantığını kim nasıl açıklayabilir?

Yoksa bu ülkenin vatandaşlarını özel okullara yönlendirmenin başka bir yolu mudur?

MEB’in sahibi/bakanı kimdir?

MEB bu ülkenin bir kurumu değil midir?

Siz, bu ülkenin Milli Eğitim Bakanı değil misiniz?

Sorunları vatandaş mı veli mi başka kurumlar mı kim çözecek? Bari bunun da yöntemini açıklarsanız hem bir veli hem de bir vatandaş olarak biz de ona göre davranırız.

Yaşar GELER

Editör: Nigar KAYA

Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ

Diğer Yazılarımı Okudunuz mu?

Anadolu’dan Kente

 

Yorumlar (1)

  1. Yıldız Tek Gamlı
    • 29/09/2024

    Yüzde yüz katılıyorum hocam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yaşar GELER

01 Mayıs 1959 tarihinde Ardahan İli Çıldır İlçesi Eskibeyrahatun Köyü’nde dünyaya geldi. İlkokul, Ortaokul ve Liseyi Çıldır merkezdeki okullarda bitirdi. Aile, Çıldır merkezde ticaretle uğraştığı için doğal olarak ticaretin içindeydi. 1978 tarihinde Kars Dede Korkut Eğitim Enstitüsünü bitirdi. 01 Mart 1979 tarihinde kendi köyü olan Eskibeyrahatun Köyü’nde sınıf öğretmeni olarak göreve başladı. Aynı yıl, Ebe-Hemşire olan Tamam Hanımla evlendi. İki oğlu var. Ayrıca 2001 yılında Anadolu Üniversitesi İlköğretim Türkçe Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Kars-Ardahan Çıldır ilçesi köylerinde ve Çıldır Merkez İlkokulu’nda 10 yıl görev yaptıktan sonra tayinle İstanbul’a yerleşti. Yaklaşık 33 yıl da İstanbul’da çeşitli ilçelerde ve okullarda görev yaptı. Yaklaşık kırk dört yıllık meslek yaşamından sonra 31 Temmuz 2021 tarihinde Uzman Sınıf Öğretmenliğinden kendi isteğiyle emekli oldu. Emeklilikten sonra sahip oldukları MG Danışmanlık Sigorta ve Emlak’ta koordinatörlük yapmaktadır. Ayrıca öğretmen dernekleri, öğretmen sendikaları gibi meslek örgütlerinde çalıştı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarında Ardahan derneklerinde ve Ardahan Dernekler Federasyonunda yöneticilikleri oldu ve devam etmektedir. Bağımsız Medya ve Gazeteciler Derneği Kurucusu ve Başkan Vekilliği yapmaktadır. UNİ Haber Ajansı yazarlığı yapıyor. Sınırsız Yazarlar Birliği Derneği kurucu ve üyesidir. Atatürkçü Düşünce Derneği Maltepe Şubesi Disiplin Kurulu Başkanıdır. Maltepe Ardahanlılar Derneği Başkanıdır. Halen çeşitli dergilerde, internet sitelerinde ve yerel gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca internet YouTube, Facebook Grup kanalları UNİ TV ve ÇILDIR TV’ de program yapımcılığı yapmakta olup, yayınlanmış dört adet; “bana Çıldır’ı anlat”, “Her Şey Şaka Gibi” “Eğitimde Yarım Asır” “bana Çıldır’ı anlat 2 Âşık Şenlik” kitapları okuyucularıyla buluşmuştur. Yeni kitap çalışmalarım sürmektedir.