İslam’ın Düşmanı Bidat
- Yazar: Tutku BATMAZ
- 29 Aralık 2023
- 40 kez okundu
İslam’ın Düşmanı Bidat
O kadar güzel dinimiz var ki. İçinin boşaltılmaya çalışıldığını gördükçe çok üzülüyorum. Oysa ne güzel bir dindir İslâm. Bidat’ nasıl oldu da bu kadar hayatımıza hükmediyor şaşırmamak mümkün değil. En iyisi bu konuyu ben es geçmeyim. Evet Bid’at nedir? Dinimize nereden gelmiştir? Hayatımızdaki en zararlı bid’atlar nelerdir? Bid’at ile mubah nasıl ayırt ederiz? Bu soruları elimden geldiğince açıklamak istiyorum.
Bid’at: Hz. Peygamber (S.A.V)’den sonra ortaya çıkan ve daha önce benzeri olmayan dini mahiyetteki iman ve amellere yapılan ilave veya değiştirmelere denir. Kur’an ve hadisten yanlış mana çıkarana da Bidat ehli denir. Bi’dat peygamberimiz öldükten sonra hayatta karşımıza çıkan kur ’anda sünnete geçmeyen uygulamalar, gelenekler, ameller, davranışlardır. İmam Şâfiî olmak üzere birçok mezhepte bid‘atı kabul etmişlerdir.
Günümüzde akıl almak bid’atlarla karşılıyoruz ama ibadette bile bir sürü bid’at vardır. İyi ve kötü bid’atlar vardır. Örneğin; kur ’anı bir Mushaf’ta toplamak, teravih namazını cemaatle kılmak, minare ve medrese inşa etmek iyi bid’at tır.
Kabirlere mum dikmek, ağaca çaput bağlamak gibi davranışlar ise kötü bid’at örneğidir. Vâcip, mendup, mubah, mekruh, haram olmak üzere beşe ayırmaktadır. Kısaca bid’at Hz. Muhammed’in ölümünden sonra dine yapılan eklemeler ve çıkartmalar diyebiliriz.
Bizler günümüzde dine keyfimize göre davranışlar, hükümler ekleyip çıkartıyoruz bu yapılması oldukça yanlış bir davranış olup dini tahrif etmek ve yanlış yansıtmaktır ve büyük vebaldir. Günümüzde bu nedenden ötürü birçok insan İslam dininden soğuyup uzaklaşmıştır.
Bid’at zora kalınmadıkça yapılmaması gerekir, yapılması gereken durumlarda ise kur’an ve sünnet ışığında ilerlenilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde hem sen hem insanlık farklı bir yola sapıp dini tamamen farklı bir hale getirebilirler ki bu da dini başkalaştırmaktadır. Bid’atların kabul görmediğini anlatan ayetlerden örnek vermek istiyorum.
“Gerçeğin ötesinde sapıklıktan başka ne var ki?” (Yûnus sûresi (10), 32)
“Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık.” (En’âm sûresi (6), 38)
“Kur’an zaten her devre her döneme hitap etmektedir bunun için farklı yollara başvurmaya gerek yoktur.”
“Bir şeyde anlaşmazlığa düşerseniz, çözüm için, Allah’a ve Resulüne başvurun.” (Nisâ sûresi (4), 59)
“Kuran ve sünnette her şeyin ölçüsü verilmiştir. Yeni bir ölçü oluşturmak ya da o ölçüyü çıkarmak yoldan sapmaya neden olur.”
“İşte bu benim dosdoğru yolumdur, ona uyun. Sizi Allah yolundan ayırıp parçalayacak yollara uymayın.” (En’âm sûresi (6), 153)
Kur’an öyle kapsamlı ki bid’atın yapılacağı önceden sezilmiş ve ayetler gönderilmiş. Baktığımızda Kur’an öyle derin bir kitaptır ki bir kelimesinde bile nice öğütler vardır fakat biz insanlar araştırmayı pek sevmiyoruz, ilgi duymuyoruz. Hâlbuki aradığımız tüm soruların cevabı orada var. Siz acaba hangi bid’atları hayatına oturttunuz? Ne kadar doğru yaşıyorsunuz? Maalesef benim çevremde o kadar çok ki baş etmek çok zor oluyor. Bu yüzden hayatımızdaki bid’atları araştırıp bulmayı ve hiçbir şeye faydası olmayan bu bid’atları hayatımızdan çıkartılmasını öneriyorum.
Editör: Nigar KAYA
Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIZ
Diğer Yazılarımı Okudunuz mu?
https://fisildayankalemler.org/ya-namazda-yanilirsak/
Evet günümüzde maalesef bu bidatlardan dolayı dinden soğuyan çok önemli bir konuya değinmişsiniz..
Zevkle ve bilgilenerek okudum Teşekkür ederim
Her an başvurabilinecek çok amam çok güzel yazı.
Kuran ve sünnet bize kalan emanetler sahip çıkalım 🤲