Sent Antuan Kilisesi
- Yazar: Elif Ünal Yıldız
- 23 Ağustos 2024
- 68 kez okundu
Sent Antuan Kilisesi
1700’lü yıllarda ilk olarak inşa edilen Sent Antuan Kilisesi, hem yerli halkın hem de turistlerin ziyaret ettiği Türkiye’nin en büyük Katolik kilisesi konumundadır.
Katolik bir Hristiyan, Pazar günü veya Cumartesi akşamı Kutsal Ayin’e katılır. Ogün geldiğinde kendisini Rabbi onurlandırmaktan alıkoyabilecek ve bayramın, huzurun, sevincin ve dinlenmenin kısacası karakterini bozabilecek bütün işleri bırakır. Geçerli bir sebep olmadıkça Pazar günü Efkaristiya ayinine katılmamak günah sayılır. Pazar günü, her hafta tekrarlanan bir Paskalya bayramı olduğu için Hristiyanlar eski zamandan bu yana Kurtarıcılarını övmek, şükretmek ve diğer kurtarıcılarla birlik olmak için Pazar günleri bir araya gelirler. Bu nedenle Pazar gününü ve diğer kilise bayramlarını kutsal kılmak bilinçli bir katoliğin temel düşüncelerinden biridir.
Kutsal Ayin, imanlıların toplanması ve peder ile sunakta hizmet edecek olanların girişi ile başlar. Selamlamadan sonra Kyrie seslenişiyle tamamlanan ortak tövbe yer alır. Noel’e hazırlık ve Paskalya’ya hazırlık dönemleri hariç, pazar günleri ve bayramlarda “Gloria” Allah’a yücelik ilahisi söylenir. Günün duasını Yeni Ahit ve Eski Ahit’ten bir veya iki okuma izler ve cevap mezmuru ile tamamlanır. İncil’den önce Alleluya melodisi yer alır. İncil’in okunmasının ardından Peder veya görevli Diyakoz pazar ve bayram günlerinde vaaz verir. Ardından genel dualar yer alır. Kutsal Ayin’in ikinci bölümü sunuların hazırlanması ile başlar. Sunular üzerine dualar okunur. Efkaristiya Kutsama duası ve Sanctus(Kutsal) ilahi ile giriş yapılır. O sırada Ekmek ve şarap sunuları Mesih’in bedeni ve kanına dönüşürler. Kutsal Ayin, dualar ile sona erer.
Kutsal Efkaristiya’yı almak için nasıl hazırlanmam gerekir?
Kutsak Efkaristiya’yı almak isteyenin Katolik olması gerekir. Önceden Tövbe etmiş olmalı ve ağır günahlardan kaçınmış olması gerekir. Başkaları ile barış ve esenlik içinde olması gerekmektedir. Efkaristiya ayininden en az bir kaç saat önce bir şey yenilip içilmemelidir. Sygının bir diğer sembolü de temiz ve güzel giyinmektir. Efkaristiya Ayini Hristiyan cemaatinin kalbidir. Kilise’yi Kilise yapan işte bu ayindir.
“Merhametli Baba, Oğlunun kurbanında kendinle yeniden bir araya getirdiklerine şefkatle bak ve Kutsal Ruh’un gücüyle tek ekmeği ve tek kadehi paylaşarak, Mesih’te bölünme ya da uyumsuzluk bilmeyen tek bir bedende toplanmalarını sağla.”
Efkaristiya: Bir kardeşlik ilahisi
Uluslar, halklar, topraklar, ırklar!
Yakın olan sizler, arkadaşlar, aileler,
Yaralandınız ce acı çektiniz, bölündünüz ve dağıldınız,
Birçok kişiyi öldüren silahlar için,
Hayatı ve şarkıyı boğan uyuşturucular için…
Affet Allah’ım, kilimin tutarsız bir işareti olan sertliğimi
Beni insanı ve ilahi olandan uzaklaştıran, kardeşlik bağlarını
koparan ve seni üzen, ekmek ve şaraptaki sessi varlık.
İnsanlar tarafından dökülen insan kanı
Öldürücü çatışmaların kardeş kanıdır.
Bak, cömert ve yüce Rabbim,
karışıl zihinler, yıpranmış kalpler
kabul görmek için yalvaran dudaklar:
Senin sevgi dolu kalbine sığınsınlar.
Bağışla Allah’ım, bencilliğimi,
saklı olan şefkati:
çarmıhta üstlendiğin,
bana vuran acı,
Ekmek ve şaraptaki sessiz mevcudiyet.
Kilise olabilmemiz için bize yardım et Allah’ım,
sinodal yolculukta her zaman kardeş olabilmemiz için
Ve şimdi nefret, bencillik ya da kin olmadan diyalog ve
sevginin samimi huzurunu tadabilelim.
Sen, dünyanın sana haykıran yaralarını iyileştiren merhemsin.
Genel yayın yönetmeni: Elif Ünal Yıldız
Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?