Kleopatra

Kleopatra

Kleopatra  

  Tarihteki en ünlü ve en güçlü kadınlardan biri olan Kleopatra’yı bu yazımızda yakından tanıyacağız.

     MÖ 69 yılında antik Mısır’ın İskenderiye şehrinde Firavun XII. Ptolemaios’ un kızı olarak dünyaya gelmiştir. Mısır’da doğmuş olmasına rağmen Kleopatra, aslen Mısırlı değildir. Mensup olduğu Ptolemaıos hanedanının soyları Büyük İskender’in Makedonyalı generallerinden Ptolemaios Soter’e kadar dayanmaktadır.

   Çocuk yaştan beri iyi bir eğitim almış ve Mısır yönetimi konusunda hep istekli olduğu araştırmalarda söylenmektedir.

300 yıl boyunca Mısır dilini bilmemelerine rağmen Mısır’ın halkı itiraz etmemiş ve Mısır’ı yönetmişlerdir. Makedonyalı olduğu için beyaz bir tene sahip olduğu düşünülmektedir. Hem güzel, hem de keskin bir zekaya sahiptir. Ayrıca Yunanca, İbranice, Mısırca, Somali dili, Latince, Arapça, Farsça, Habeşçe ve Ermenice olmak üzere dokuz dili biliyordu.    

   Mısır’ın korktuğu, Roma’nın aşağıladığı bir lider. MÖ. 323’ten beri Makedonyalı bir aile olan Batlamyus’lar Mısır firavunu olarak hüküm sürmekteydi. Ama yaşanacak ani bir güç değişikliği bir genç kızın hayatını sonsuza dek değiştirecekti.

   Kleopatra her şeyden önce bir alimdi. Bir bilim insanıydı. Dil bilimciydi. İskenderiye Kütüphanesi Kleopatra için önemliydi. Mısır dili üstüne çalışıyordu.

   Hükümdar olabilmek için ebeveynlerin ölmesi gerekliydi. Batlamyus’lar MÖ 323 yılından beri iktidardaydı. Kleopatra’nın ailesi Mısır’ı hükmediyordu çünkü ilk Batlamyus, Mısır’ı işgal eden ve oradaki Fars hükmünü sonlandıran Büyük İskender’in generaliydi. Batlamyus’lar acımazdı. Kleopatra, XII. Batlamyus’un en büyük kızı değildi. Aslında babası, onun ablasını çoktan infaz etmişti. Çünkü ablası tahtı ele geçirmeye kalkışmıştı.

   Babası vasiyetinde XIII. Batlamyus’la birlikte hüküm sürmesini istiyordu. Babası öldüğünde Kleopatra 17 ya da 18 yaşındaydı.

   Babasının ölümünden sonra hayatta olan üç kardeşinden Batlamyus adında iki erkek kardeş ve Arsinoe adında bir kız kardeşi ile kalmıştı. Kleopatra, ondan küçük olmalarına rağmen kardeşlerinin yapabileceklerinden korkmak için her türlü sebebe sahipti.

    Erkek kardeşi, onu yetiştiren hadım Pothinus’un etkisi altında çok kalıyordu. Arsinoe’ de benzer şekilde bir hadım tarafından yetiştirilmişti. Yani Kleopatra’nın kardeşlerinin verdiği kararların çoğu kendilerine ait değildi.

    Batlamyus tarihinde kardeşlerin birbirleriyle savaşı, birbirini sürgün etmesi ve katletmeleri şeklindeydi. Bir Batlamyus olarak büyümek, aileniz ile sürekli olarak iç savaşla uğraşmak olsa gerek.

    Memfis’teki törenine gelenler üst düzey yöneticiler ve rahipler teşrif ederdi. Batlamyus hanesi hükümdarlarının, Mısır krallığının 3000 yıllık geleneğinin bir parçası oldukları zamanlardı. Kleopatra’nın erkek danışmanları dışında Charmion ve Iras adında iki tane de kadın danışmanı vardı. Çocukluğundan beri yanlarındaydılar. 

   Babasının vasiyetine göre Kleopatra’nın Mısır’ı XIII. Batlamyus ile birlikte yönetmesi gerekiyordu. Taht kavgalarında rekabeti cinayetle veya evlenerek ortadan kaldırabilirsiniz.

  Önce evlenmeyi tercih ettiler. Evliliklerinin önemi Mısır dininde bir erkek ve bir kadın firavun olması içindir. Çünkü İsis ve Osiris Mısır dinindeki önemli tanrılardı. Tanrılar, Mısır dinine göre kardeşleri ile evlenmelilerdir.

   Okuyanlara karşı tuhaf gözükse de Mısır’da bu durum gayet uygun bir davranış biçimiydi. Kardeşi ve kocası olan Batlamyus, daha çocuk olduğu için Kleopatra avantajlı bir durumdaydı. Batlamyus’un sarayda çok güçlü danışmanları bulunuyordu. Başdanışmanı Pothinus’tu. Kleopatra, tahta çıktıktan sonra Mısır halkı ile bağını güçlendirmek için ilk yaptığı şey Hac yolculuğuna çıkmak oldu. 

    İlerleyen zamanlarda Kleopatra ve Batlamyus anlaşamamaya başladılar. Batlamyus ve danışmanları tarafından iktidardan uzaklaştırılarak Suriye’ye sürgüne gönderildi.

   Kleopatra’da kendisine destek verenlerden bir ordu oluşturarak savaşa hazırlandı. MÖ 48 yılında Roma hakimiyetinin sahibi Jül Sezar Mısır’a geldi.

   Kleopatra, Jül Sezar’ında bu savaşta desteğini istediğinden görüşmek istedi. Kardeşinin ve destekçilerinin engelleyeceğini düşünerek Jül Sezar’a hediye edilmesi için bir halı gönderdi. Halıya kendini sardırarak hediye halı Jül Sezar’a ulaştı. Halıyı açtığında Mısır’ın Kraliçesi Kleopatra’yı karşısında görmüştü. Jül Sezar, güzelliğinden ve zekasından etkilenmişti. Mısır ve Roma imparatorları arasında bir ilişkinin başlamasını sağlamıştı. Jül Sezar’ın desteği ile kocasını öldürmeyi başaran Kleopatra, tekrardan Mısır’ın hakimiyetini eline almıştır.

  Geleneklerin devam etmesi için bu seferde on üç yaşındaki XIV. Ptolemaios ile evlendi. Bir yandan da Jül Sezar ile olan ilişkisi devam etmekteydi. Bu ilişkiden Caesarion adında bir erkek çocukları olmuştur. 

  Sezar hançerle öldürüldüğünde tahta çıkan Octavius ve Marcus Antonius arasında ortak yönetilmeye başlandı. Batı Roma’yı Octavius, Doğu Roma’yı Marcus Antonius yönetti.  Kleopatra’ya ilk görüşte aşık olan Marcus Antonius, Mısır’da yaşamaya başlayarak bir süre sonrada Kleopatra ile evlenmiştir.

   Romalılar Marcus Antonius’un imparatorluğunun Doğu bölümünü ile Mısır’ı birleştirerek yeni bir imparatorluk kuracağını düşündüklerinden bu evliliği desteklemiyorlardı.

   Marcus Antonius, bazı Roma eyaletlerinin gelirlerini Kleopatra’ya bağışlaması Roma’nın gözünde çıkar ilişkisi üzerine bu evliliğe yanaştığını düşünmüşlerdir. Kleopatra’yı baştan çıkarıcı, kötü ruhlu bir kadın olarak görmüşlerdir. Roma halkının en büyük düşmanı ilan edilmiştir.

   Batı Roma’yı yöneten Octavius, savaş açtı. Kleopatra ve Marcus Antonius bu savaşı kaybederek İskenderiye kaçtılar. Marcus Antonius ve Kleopatra intihar ederek yaşamlarını sonlandırmışlardır. Kleopatra’nın Jül Sezar’dan olan oğlu ise Octavius’un kararı ile idam ettirilmiştir.

 Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? 

Bir önceki yazımı okudunuz mu?

TÜRETMEK

 

Yorumlar (10)

  1. Gizem
    • 18/01/2024

    Klopatra'yı bu şekilde ele almanız ve iyi bir araştırma yapmanız gerçekten yazınızı okurken etkidi... yazınız zaten arkası dolu uzun uğraş ve araştırma sonucunda oluştuğunu belli ediyor. Bu güzel ve aydınlatıcı yazıların devamını diliyorum. Kaleminize sağlık.

  2. Zafer Değirmenci
    • 18/01/2024

    Çok aydınlatıcı bir yazı hocam. Kleopatra hep karşımıza cinsel bir obje olarak çıkarıldı. Oysa ki o gerçekten bir alim ve bilgi insanıydı. Onun çağında o kadar dil bilen bir başka hükümdar yoktu. Yalnız jul Sezar mısıra tesadüfen gelmedi. Düşmanı pompei Kleopatra nın kardeşinden destek alıp Sezar’ı yenmek istiyordu. Pompei nin kellesini kestirip Sezar’a hediye etti. Bunun sebebi Sezar’ın desteğiyle Kleopatra’yı yenip mısırın hakimi olmaktı. Ama Sezar düşmanı pompeinin bu şekilde onursuzca öldürülmesine çok kızıp bu isteği geri çevirdi. Onu bir odada kilit altına aldılar. Bundan sonra hediye halı meselesiyle olaylar gelişti.

  3. Zafer Değirmenci
    • 18/01/2024

    Çok aydınlatıcı bir yazı hocam. Kleopatra hep karşımıza cinsel bir obje olarak çıkarıldı. Oysa ki o gerçekten bir alim ve bilgi insanıydı. Onun çağında o kadar dil bilen bir başka hükümdar yoktu. Yalnız jul Sezar mısıra tesadüfen gelmedi. Düşmanı pompei Kleopatra nın kardeşinden destek alıp Sezar’ı yenmek istiyordu. Pompei nin kellesini kestirip Sezar’a hediye etti. Bunun sebebi Sezar’ın desteğiyle Kleopatra’yı yenip mısırın hakimi olmaktı. Ama Sezar düşmanı pompeinin bu şekilde onursuzca öldürülmesine çok kızıp bu isteği geri çevirdi. Onu bir odada kilit altına aldılar. Bundan sonra hediye halı meselesiyle olaylar gelişti.

  4. Mehmet Ünal
    • 14/01/2024

    Çok güzel bir yazı olmuş kalemine yüreğine sağlık

  5. ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. SİZİNDE YÜREĞİNİZE SAĞLIK

  6. Semiray no
    • 5/01/2024

    Klopatra'yı çok daha yakından tanıtan bir araştırma yazısı olmuş . Elif hanım kaleminize sağlık.

  7. Semiray no
    • 5/01/2024

    Klopatra'yı çok daha yakından tanıtan bir araştırma yazısı olmuş . Elif hanım kaleminize sağlık.

  8. Gencecik bir yaşta çok büyük işler yapmış Mısır ın kaderini değiştirmiş bir kraliçeydi

    • 5/01/2024

    Owww bınları hiç bilmiyordum. Çok güzel bir yazı olmuş. Kaleminize emeğinize sağlık👏🏻👏🏻👏🏻

  9. Ozan Kasım KOL
    • 5/01/2024

    Kaleminize yüreğinize sağlık. Meşhur bir tarihi kişilik olan Kelopatra hakkında ki bilgilerimizi tazelemiş olduk.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elif Ünal Yıldız

fisildayankalemler.org online gazetesinin Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmenidir.Aynı zamanda Fısıldayan Kalemler Yazarlık Atölyesi Kapsamında Yazarlık Eğitimi vermektedir. Makale ve köşe yazarlığı yapmaktadır ve Alaska yayınlarında Yayın koordinatörüdür. 1986 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Ankara'da ikamet etmektedir.. Kamu Yönetimi mezunudur.. UMUDA YOLCULUK adında 2. Baskı yayında olan bir roman kitabı vardır. Şuanda ikinci romanına hazırlanmaktadır.