AH BEYPAZARI AH!…

AH BEYPAZARI AH!…

Ah Beypazarı Ah…

Merhabalar sevgili okurlar! Altı ay sonra yine sizlerle, yeniden yazmaya devam edecek olmanın verdiği umut ile tekrardan aranızdayım. Altı aydır ciddi bir şekilde hastalıklarla mücadele ettim. Süreci yakından takip eden kıymetli yönetim kurulu başkanımız Elif Ünal Yıldız Hanıma teşekkür ederim.

Neyse, çok uzatmadan yazıma başlamak istiyorum. Geçtiğimiz Şubat ayında Ankara Beypazarı ilçesine günübirlik bir ziyaret gerçekleştirdim. Orada yapmış olduğum ziyaret sonrasında gözlemlerimi bu yazıya dökmek istedim.

Öncelikle tarihine bayıldım… Çok eski bir tarihe sahip olduğu bir gerçek tabii ki, Doğu Roma Bizans İmparatorluğu dönemine kadar uzanan bir tarihi söz konusu. Mimarisi kendine özgü bir yapıya sahip.

Beypazarı evleri bizim eski yaşamımızı hatırlatıyor. Komşuluk ilişkileri, insanların sıcakkanlı oluşu, hoş sohbeti insanın içinde ayrı bir huzur biriktiriyor. Sanki bir an “nerede kaldı o eski komşuluklar” dedirtiyor.

Orada konakların restore edilerek istihdam kapısına dönüştürülmesi de dikkatimden kaçmadı hani… Konaklar kafelere, müzelere, el sanatları ürünlerinin satış merkezi haline getirilmiş.

Ayrıca müzelerde tarihi doku korunarak; aile ilişkileri, geleneksel Türk el sanatları ürünleri, hamam kültürü, geleneksel Türk ailesinin örf ve adetleri hakkında bilgiler veren müze yetkilileri ile de sohbet ederek bilgi alabiliyorsunuz. Özellikle de şu dikkatimi çekmişti: müze yetkilileri Beypazarı ilçesinin yöresel kıyafetleri ile sizleri karşılıyor, sohbet ediyor. Ben yerel halkı sandım, ne yalan söyleyeyim…

Önceki yerel yönetimler tarafından da desteklenmiş ilçe. Evler ücretsiz olarak restore edilmiş, birçok ev yapımı doğal ürünlerin satışı yapacağınız küçük butik dükkanlar verilmiş, sokakları renklendirilmiş, iç açıcı bir hale getirilmiş, kadınların elinden yapılmış günümüze kadar gelen dokuma ürünlerin müzelerde satışı ile ekonomiye katkı sunulmuş yani… Daha fazlası var…

İşte bu gözlemler sonucunda yerel yönetimler tarafından desteklenen iller, ilçeler, beldelere el değince gelişim ve dönüşümün başladığı eserlerle gelişir ülkemiz. Beypazarı ilçesinin tüm yerel yönetimlerine teşekkür etmek de gerek diye düşünüyorum.

İyi okumalar! Kalın sağlıcakla…

Kadriye Polat Kıygıl

Editör:  Murat Çatal

Genel Yayın Yönetmeni: Elif Yıldız Ünal

Bu yazının içeriği yazarına aittir.

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?

DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİMMİŞ

Yorumlar (2)

  1. Çok teşekkür ederim hocam

  2. Yıldız Tek Gamlı
    • 15/06/2024

    Öncelikle geçmiş olsun Beypazarı nı bilen biri olarak gerçekten belediye çok iyi çalışıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kadriye POLAT KIYĞIL

27 Aralık 1988 Erzurum - Çat doğumluyum, 1993 yılından bu yana Düzce'de yaşamaktayım. İlköğretim ve lise eğitimimi Düzce'de tamamladım. Üniversite eğitimimi de Cumhurbaşkanlığı tarafından 7143 sayılı kanun hükmünde kararname ile yayımlanan öğrenci affı ile Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi - Dinar Meslek Yüksekokulu - Halıcılık ve Desinatörlüğü (eş değer bölüm Geleneksel El Sanatları) diploma programında tamamladım. İngilizce merakım nedeniyle Düzce Üniversitesi - Hakime Erciyas Yabancı Diller Yüksekokulu'nda İngilizce Hazırlık sınıfında misafir öğrenci olarak kabul edildim ve bir yıl öğrenci olarak bulundum. İyi derecede İngilizce bilmekte ve İspanyolca öğrenmeteyim. Düzce, Ankara ve İstanbul merkezli derneklerde görevler aldım. Bu Stk'lar ; Yeşilay Gönüllüsü ve Türk Diyanet Vakfı Düzce Gönüllüsü olarak yer almaktayım. Düzce Kent Konseyi Kadın Meclisi Yönetim ve Yürütme Kurulu Üyesi - Engelsiz Yaşam ve Sağlık Çalışma Grubu Başkanı olarak bir dönem , Düzce Aşiyan Ailenin Güçlendirilmesi, Eğitim ve Kültür Derneği Kurucu Başkan Veklili olarak bir dönem, Neurofibromatosis Derneği Sekreteri olarak bir dönem, Düzce Ahde Vefa Derneği Sekreteri olarak bir dönem görev aldım. İçişleri Bakanlığı'nın onaylı ile Yeşilay Genel Merkezinin desteğiyle Benim Kulübüm YEŞİLAY projesinde iki yıl görev aldım. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı - Düzce Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi tarafından 2017 yılında Düzce'nin Örnek Annesi olarak seçildim ve "Bu İlde SÖNİM VAR!" panelinde panelist olarak katıldım. Görev aldığım stk'larda engellilik, kadın , sosyal politika , bağımlılık ve sanat alanlarında çalışmalar yaptım, paneller konferanslar organize ettim. Aynı zamanda da özel bir çocuğun annesi olarak; Anadolu Ajansı, Hürriyet, Merkez TV'ye röportaj verdim, Diyanet TV'de Ömre Bedel Belgesel programına konuk oldum. Yazar olarak da; Velhasılı Kelam Evrensel Bakış Gazetesi, Düzce Objektif Gazetesi, Düzce Şehir Gazetesi'nde yazılarım yer almaktadır. Gezmek, kitap okumak, yeni yerler keşfetmek, sosyal girişimcilik yapmak gibi hobilerim var. "İnsan ömrü boyunca öğrencidir." diyerek Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı öğrencisi ve hâlâ birçok konuda bilgi birikimi ve donanımımı güncellemek için çaba içerisindeyim. Gayret bizden takdir Allah'tan.