SAKLI ADA- AKTAŞ NEREDE?
- Yazar: Yaşar GELER
- 18 Mayıs 2024
- 76 kez okundu
SAKLI ADA- AKTAŞ NEREDE?
Ülkemizin tarihi ve turistik yerlerinden birisi de tabi ki Ardahan ve Ardahan iline bağlı Çıldır´dır. Özellikle son yıllarda adından çokça söz ettiren bu yöremizin özellikle hem sınırımızı çizen hem de Gürcistan´ la ortak kullanım alanımız olan Aktaş Gölü ve bu gölümüzün üzerinde yer alan adamızdır.
Bu ada ki gerçekten çok bakir kalmış, yazın ve kışın onca yaban hayvanına ev sahipliği yapan bir mekandır.
Aktaş Gölü, Türkiye – Gürcistan sınır bölgesindeki yüksek platoda yer almaktadır. Ardahan´a 55 km. mesafede, Çıldır ilçesi sınırları içindedir. Sığ bir tektonik göl olan Aktaş´ın kapladığı alan 2.700 kilometrekaredir. Gölde bir kısmı kayalık olmak üzere on iki küçük, ıssız ada bulunmaktadır.
Adalar seyrek bitki örtüsü ile kaplı olup başta Ak pelikanlar olmak üzere kuşlar tarafından tercih edilen nemli üreme habitatlarıdır. Ayrıca, Fauna olarak 107 kuş, 15 memeli, 5 sürüngen ve 5 balık türü tespit edilmiştir.
Tepeli ve Ak pelikan, Kadife Ördek ve Dikkuyruk en önemli kuş türlerindendir ve balıkçılık gelişmektedir. Flora olarak ta; 22 familyaya ait 52 bitki taksonu tespit edilmiş olup bunlardan 3 tanesi endemiktir.
İşte bu teknik ve detaylı bilgilerden sonra bu konuyla ilgili neler yapılması gerektiği bence bunları konuşmak ya da tartışmak gerekli. Öncelikle şunu bilmekte yarar var; bilindiği üzere Türkiye´mizin üçüncü büyük gümrük kapısı Türkiye-Gürcistan sınırında ve Ardahan´ın Çıldır İlçesinden Aktaş Gölü kıyısında hizmet vermeye başladı.
Her ne kadar henüz etkin ticaret kapısı denilemese de yakın zamanda bitecek olan Mozoret Tüneli sayesinde daha da aktif hale gelecektir.
AKLIMIZA GELEBİLECEK SORULAR
-Peki, gümrük kapısı aktif olacağı zaman onca tır ve aracın geçiş yapacağı o güzelim bölgede turistik alan ve tesislere ihtiyaç yok mudur?
-Elbette ki vardır. Nasıl ki Çıldır Akçakale Adasında hem yaz hem kış turizm faaliyetleri canlanmaya başladıysa bu faaliyetler Aktaş Gölünde neden olmasın?
-O güzelim cennet gibi güzel doğa harikası ada üzerinde sosyal mekanlar yapılamaz mı?
-Yaz ve kış etkinlikleri bu mekanlara da uygulanamaz mı?
-Bu tür turizm hareketlenmesinden göle komşu olan Çıldır-Kenarbel ve Çıldır-Öncül köylüleri kalkınmış olmaz mı?
-Bu ekonomik döngü Çıldır, Ardahan ve hatta ülke ekonomisine katma değer olarak geri dönmez mi?
Bunlara benzer daha onlarca soru sorulabilir. Bu soruların hepsinin karşılığı olumludur ve gerçekleşmesi olanaklıdır. Çocukluğumdan bildiğim bu güzelim yerlerin gerek yerel yönetimler gerekse merkezi yönetimler tarafından iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.
Ulaşım sorunu; yaz aylarında bir motorla 5 dakikada, kış aylarında atlarla ya da kızaklarla 10-15 dakikada ulaşılabilecek pozisyondadır. Onlarca yerli ve yabancı turist ve ilgilinin konaklama ve ihtiyaç giderimi için uğrayacak olduğu bölgede turistik ve sosyal tesislere ihtiyaç olacağı kesindir.
Bütün şehir planlamaları çerçevesinde yakın zamanda mahalle konumuna geçecek köylerimize ait bu yerlerde özellikle Belediyemizin ya da Özel İdaremizin proje üretmeleri öncelikli isteğimiz olsun.
Sonuç olarak şunu söylemekte yarar vardır: Ülkemizin Serhat sınırları bekçisi Çıldır´ımızın bu güzide turizm tabanlı Saklı Ada´ sının acil olarak değerlendirilerek hayata geçirilmesi için ilgili tüm kesimleri göreve davet ediyorum.
Önceki çalışmamı da okuyabilirsiniz:
Editör: Mesude Bozkurt
Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ