Medusa Hikayesi ve Yerebatan Sarnıcı
- Yazar: Elif Ünal Yıldız
- 9 Şubat 2024
- 598 kez okundu
Medusa Hikayesi ve Yerebatan Sarnıcı
İstanbul’un en görkemli yapılarından biri olan Yerebatan Sarnıcı, Sultan Ahmet Meydanında yer almaktadır. Yaklaşık olarak 100.000 ton su depolama özelliğine sahiptir. Yerebatan Sarayı ve Bazilika Sarnıcı olarak anılan yapı, Hadrianus İsale Hattı gibi tarihi su yollarından ve yağmurdan elde edilen suyu, Büyük Saray’a ve çevresine dağıtarak yüzyıllar boyunca kentin su ihtiyacını karşılamıştır.
Yerebatan Sarnıcı, MS. 542 yılında Doğu Roma İmparatoru 1. Justinianus tarafından Büyük Sarayı’ın su ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptırılmıştır. Yerebatan Sarnıcı 9800 metrekarelik bir alanı kapsayan bir yapıdır. Her biri 9 metre yüksekliğinde bulunan 336 sütundan oluşmaktadır. Sütunların belli aralıklarla olması ve her sırada 28 tane olmak üzere 12 sıradan meydana gelmesi de ayrıca dikkat çeken başka bir özelliğidir.
Sütun başlıkları genellikle korent veya iyon karışımıdır. Çevre duvarların kalınlığı 4 m. olup, pişmiş tuğla ile örülmüştür. Su geçirmez özelliği olan Horasan adı verilen bir harçla kaplanmıştır.
Yerebatan Sarnıcı’nın Kuzeybatı köşesindeki iki sütunun altında bulunan iki Medusa başlarının nereden getirildiğine dair kesin bir bilgi yoktur.
Gözyaşı Sütunu
Diğer adıyla Ağlayan sütun olarak bilinir. Diğer sütunlardan farklı olarak ıslak olması nedeniyle ağlıyormuş gibi bir görünüme sahiptir. Ağlayan sütun’un, Yerebatan Sarnıcı’nın inşasında hayatını kaybeden yüzlerce kölenin hatırasına yapıldığı düşünülmektedir. Saray ziyarete kapandıktan sonra kölelerin ağlama seslerinin sütunlara çarparak yankılanması sonucu oluşmuştur. Yerebatan Sarnıcı’nı ziyarete gelen kişiler, bu sütunların bulunduğu su havuzuna para atarak dilek tutmaktadırlar.
Medusa Hikayesi ve Yerebatan Sarnıcı
Athena
Zeka, sanat, savaş ve barışın tanrıçası olan Athena, Poseidon’un ihanetiyle Medusa’yı cezalandırarak yılan saçlı bir yaratığa dönüştürür.
Medusa
Yılan başlı bir yaratığa dönüşmeden önce Medusa, naif, güzel bir kadındır. Tapınakta Athena ile yaşamakta ve ona hizmet etmektedir. Poseidon’un ona olan ilgisi olayların daha gizemli hale gelmesinin başlangıcı olacaktır. Güzelliği dillere destan olan Medusa Athena tarafından ihanet gerekçesiyle cezalandırılır. Artık yılan başlı bir yaratığa dönüşmüştür. Değişim sonucunda bazı tanrısal güçlere de sahip olan Medusa öncesinde kardeşleri içinde tek ölümlü olanıdır. Sonrasında kendisiyle göz göze gelenleri taşa çevirme yeteneğine sahiptir.
Poseidon
Medusa’nın güzelliğine kapılan Posedion, denizlerin tanrısıdır. Öfkesi denizleri çalkalar, tsunami ve deniz fırtınaları yaratır.
Serpentler
Medusa’nın yanından ayrılmayarak hikayede Medusa’ya can veren karakterleri temsil ederler. ve hep Medusa’nın yanındadırlar.
Pegasus
Pegasus, Perseus’un Medusa’yı öldürdüğü zaman kanından doğan çocuğudur. Pegasus, hemen uçarak Olimpos Dağı’na çıkar. Burada Zeus’un kraliyet sarayına hizmet etmek üzere seçilir.
Perseus
Athena kendi kalkanını vererek, Medusa’yı öldürmek için görevlendirir. Perseus, Medusa’nın başını keser ve Athena’nın kalkanını kullanarak gözlerine bakmadan onu öldürür.
Argos Panoptis (Gardiyanlar)
Medusa’nın mezarının Yerebatan Sarnıcı’nın derinliklerinde bulunduğuna inanılır ve gardiyanların görevi bu mezarı titizlikle korumaktır.
İlginç bir hikaye değil mi ?
Önceki çalışmalarım da ilginizi çekebilir:
Editör: Mesude Bozkurt
Çok ilginç ve merak uyandırıcı bir hikaye kaleminize sağlık.
Değişik ve güzel. Kalemin daim olsun.
Yunan mitolojisi başlı başına ilginçtir zaten 🥰