SARIKIZ EFSANESİ

SARIKIZ EFSANESİ

   2023 -2024 eğitim öğretim yılının yarısına geldik.

Kısa bir molayı hak ettik. Şimdi kendimizi tatil ile ödüllendirme zamanı.

Bizim için tatil ailece Bayramiç ‘teki evimize gitmek. Memleket havası almak. Büyüklerimizi ziyaret edip özlem gidermek. Arada sırada az da olsa yağan karın tadını çıkarmak. Mutfakta sürekli yanan kuzine sobanın fırınında, patates ve kabak pişirip çaydanlıkta fokur fokur kaynayan sudan her derde deva tüylü çay (Sarıkız Çayı) demleyip Kaz Dağı’na bakarak şifa niyetine içmektir.

    Kaz Dağı, Antik Dönemlerde ‘’İda’’ olarak adlandırılmış, tarihte birçok önemli olaya ev sahipliği yapmıştır.

Kaz Dağları; Marmara Bölgesi ile Ege Bölgesi’ni birbirinden ayıran, doğal, endemik bitki örtüsü, tarımsal ürün çeşitleri ve buz gibi suları mis gibi havasıyla bütünleşen yeryüzündeki saklı cennet.

 Bayramiç’ e Tanrı’nın verdiği en kıymetli hediye. Efsaneleriyle bütünleşen muhteşem bir dağ.

 Efsaneler demişken size Sarıkız Efsanesi’ n den bahsetmek isterim.

‘’ Derler ki :Sarıkız, Çanakkale iline bağlı Ayvacık ilçesinin bir köyünde dünyaya gelir. Küçük yaşlarda annesi geçirdiği bir hastalık sonucu vefat edince, babası Sarıkız’ı alarak köyünden ayrılır. Kaz  Dağları’nın eteğindeki Güre köyünün yakınlarında ki Kavurmacılar köyüne  yerleşir.

   Burada çobanlık yaparak geçinir. Köyde çok sevilir. Köyün yaşlıları, gençleri ona akıl danışırlar. Köylüler onu ermiş olarak düşünürler. Aradan yıllar geçer. Sarıkız büyür. Çok güzel bir genç kız olur. Babası da yaşlanır. Ölmeden önce hacca gitmek ister. Sarıkız babasının bu isteğini yerine getirmesi için  destek olur. Artık büyüdüğünü kendine bakabileceğini söyler. Babası köyde en güvendiği komşusuna kızını emanet ederek hacca gider. O zamanlar hacca gitmek, çok zordur. Bir yıla yakın sürer.

  Babası hacca gittikten sonra köyün delikanlıları Sarıkız’a talip olurlar. Sarıkız hiçbirine yüz vermez. Onlar da dedi kodu yayarak Sarıkız’a iftira atarlar.

Baba hacdan dönünce kimse yüzüne bakmaz. Selamını almaz. Hac hayrını yapamaz. Bu duruma çok üzülür. Kızını emanet ettiği komşusuna bunun nedenini sorar. Komşusu Sarı kızın kötü yola düştüğünü söyler. Köyde yaşamak istiyorsan namusunu temizle der. Baba bu duruma çok üzülür. İnanamaz. Çok sevdiği kızını öldürmeye kıyamaz. Köylüye de karşı gelemez. Yanına aldığı birkaç kazla, kızını Kazdağı’nın zirvesine götürüp bırakır. Orada tek başına yaşayamayacağını düşünür.

Köye döner.  Aradan yıllar geçer. Bayramiç tarafından gelen yolcuların dağda yollarını kaybettiklerinde kendilerine sarı bir kızın yol gösterip yardım ettiğini söylerler. Kazlarının olduğunu hatta bu kazların Bayramiç Ovası’na inerek tarlalara zarar verdiğini söylerler. Hatta köylülerin bu durumu Sarıkız’a söylemeleri üzerine, sarıkızın eteğine taş doldurduğunu taşları  da  dağda saçarak bir avlu oluşturduğunu, kazların da artık ovaya inmediğini söylerler.

  Bu hikayeleri dinleyen baba, bunun Sarıkız olabileceğini düşünür. Dağın yolunu tutar.  Zirveye vardığında duvarlarla çevrili, kazların bulunduğu bir alanla karşılaşır. Kızını, Sarıkız tepe diye anılan yerde bulur. Sarıkız babasını gördüğüne çok sevinir. Ona saygı gösterir hürmet eder. Babası namaz kılmak için abdest almak ister. Sarıkız abdest alması için babasının eline su döker. Babası suyun tuzlu olduğunu söyler. Sarıkız aceleden denizden aldığını söyler ve testisini vadilere doğru uzatır. Yeni doldurduğu suyu babasının eline döker. Babası buz gibi suyu tadınca kızının erdiğini anlar. O sırada siyah bir bulut gökyüzünü kaplar. Sarıkız kaybolur.

      Babası kızının erdiğine, sırrının açığa çıkması nedeniyle de kaybolduğuna kanaat getirir. Kızına iftira edildiğini anlar ve köylülere beddua eder. Sarıkız’ın babası üzüntü ile tepelerde dolaşırken Baba tepe denilen yerde ölür.’’

   Bu efsane Kaz  Dağları’nın Bayramiç ve Edremit tarafında aynı şekilde nesilden nesle sözlü edebiyat olarak aktarılır. Yöre halkı Sarıkız’a ve babasına dağın yassı taşlarını üst üste koyarak mezar yaparlar. Sarıkızın mezarının olduğu tepeye Sarıkız tepe, babasının mezarının olduğu tepeye de Baba tepe derler.

 Efsaneler, kültürel mirasımızın en değerli hazineleridir. Yaşanmış mı yaşanmamış mı bilinmez ama yöre halkı bu efsanelere inanır ve sahip çıkar. 

       Derler ki; Kaz   Dağları ve Sarıkız bereketiyle, bolluğuyla Bayramiç’i saklı cennet yapar.

 

SAKLI CENNETSİN YEMYEŞİL BAYRAMİÇ

Kaz Dağları göklere kapı açar

Sarıkız ovaya tepeden bakar

Ayazma beşere şifalar saçar

Saklı cennetsin yemyeşil Bayramiç

 

Cana can katar kovan balları

Çama kucak açar gürgen dalları

Gürül gürül akar soğuk suları

Saklı cennetsin yemyeşil Bayramiç

 

Zühre’m der Mehmet Akif’tir başyazı

Tescillidir Bayramiç ‘in Beyazı

Taş Köprü’ nün yaman olur ayazı

Saklı cennetsin yemyeşil BAYRAMİÇ

 

 

                Sevil Bozkurt YÖRÜKOĞLU

Sizleri de yaz tatilinde saklı cennet Bayramiç’ e bekleriz…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar (4)

  1. Ayşegül HAYVAR
    • 4/02/2024

    Emeğinize sağlık, ne güzel anlatmışsınız Sarı Kız efsanesini. Bir kez de sizin kaleminizden okumak keyifliydi...

  2. Mehmet
    • 14/01/2024

    Çok güzel bir yazı olmuş kalemine yüreğine sağlık

  3. Mehmet Ünal
    • 14/01/2024

    Kalemine yüreğine sağlık

  4. Yıldız Tek Gamlı
    • 13/01/2024

    Birine özellikle kadına iftira atmak o kadar kolay ki ... Tarih bu öykülerle dolu Kalemine yüreğine emeğine sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rabiya Sevil YÖRÜKOĞLU

Uzman Öğretmen, Yazar-Şair ve fisildayankalemler.org Editörü Kar Gülleri, Mucit Ozan, Dinozorlar Bornova'da, Mırmır ile Mırnav, Bir an Sığacık, Yüzyılın Gözyaşları ve Çiğ Damlası kitaplarının yazarı.