METİN ÖZDEMİR İLE SÖYLEŞİ
- Yazar: Uğur Tokuş
- 11 Nisan 2025
- 55 kez okundu

METİN ÖZDEMİR İLE SÖYLEŞİ
Fısıldayan Kalemler Yayınevi Yazarlarımızdan Affet(me) Bizi Çocuk kitabının yazarı METİN ÖZDEMİR ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
1. Kendinizden biraz bahseder misiniz?
METİN ÖZDEMİR / Eğitimci Yazar
1979 yılında Bursa’da doğdum. Ortaokul ve süper liseyi Bursa’da okuduktan sonra İstanbul Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden 2002’de mezun oldum.Evli ve bir çocuk babasıyım. Oğlum Orhan Kayra da 9 yaşında 1000 kitap bitirdi. 5 yaşında okuma yazmayı biliyordu. Onun da ileride bilim ve edebiyat dünyasında ismini duyurmasını çok isterim.Ona kitap aşkını aşıladığımı düşünüyorum. Eğitime ve kitaplara olan aşkım hiç bitmeyecek. Evimde büyük bir kütüphane var. Ömrüm tüm kitapları okumaya yetmeyecek ama elimden geldiğince okuyup öğrendiklerimden güzel bilgileri de uygulayıp topluma eğitimci olarak örnek olmayı amaçlıyorum. Her zaman hakikatin yolcusu ve savunucusu olmaya çalışıyorum.
23 yıllık tecrübeli sınıf bir sınıf öğretmeni, üstün potansiyelli çocukların öğretmeni, akıl ve zeka oyunları eğitmeni, anlayarak hızlı okuma eğitmeni, IB ( Uluslararası Bakalorya) öğretmeni, oyun temelli matematik eğitmeni, kitap seçme kılavuzu, hikaye anlatıcısı, eğitsel oyun tasarımcısı, drama eğitmeniyim. Kendimi eksik gördüğüm konularda hemen o konunun uzmanlarını dinleyip kendi fikrimi oluştururum. Özel sektörde öğretmenliğe devam ediyorum. Öğrencilerimin birçok derecesi vardır. Çocukların bu ülkede en iyi şekilde yetişmesi için ömrümü adadım. Ülkemi çok seviyorum. En güzel hale gelmesi için çabalamaktayım. Öğrencileri iyi bir eğitim modeli ve ahlak olgunluğuna ulaştırarak mezun etmeliyiz. Ülke olarak eğitimcilere büyük yük düşüyor. Eğitimcilerin hepsi bu yükün altına girmelidir. Bir öğrenci bile zayi etme lüksümüz yok diye düşünüyorum. Bugün problem olan yetişkinler, dün bizim ihmal ettiğimiz öğrencilerdi. Yarın problem olacak yetişkinler ise bugün ihmal edilen öğrenciler olacak.
Eğitim, hayat alanında birikimlerimi siz değerli okurların huzuruna ‘Affet(me) Bizi Çocuk kitabıyla sunmaktayım.
2- Yazma yolculuğunuz nasıl başladı?
Yazma yolculuğum, aslında kelimelere duyulan merakla başladı diyebilirim. Lisede, üniversitede bile bana ayaklı sözlük derlerdi. Hikâyeleri, fikirleri, duyguları anlamlandırmak ve başkalarına aktarmak her zaman büyüleyici geldi. İnsanların ne söylediği kadar nasıl söylediği de beni etkilerdi. Bu yüzden önce okumaya, sonra da yazmaya yöneldim. Doğru bir sözü söylerken bile üslubunuz kötüyse yürekleri etkilemediğini düşündüm. Hakikatleri üsluba dikkat ederek anlatmaya çalıştım. Ülkemizde ve dünyada yeteri kadar kötülüğün olduğu bir dönemde iyi insanların yetiştirilmesi gerektiğine inandım. Bu uzun yolculuk çok zor olsa da. Binlerce kitap okudum. Farklı kitaplar, farklı yazarlar… Sürekli aynı kitapları okuyorsak aslında kitap okumuyoruz. Farklılıkların çatışma sebebi değil, zenginlik olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden hep farklı fikirleri de dinlerim karar vermeden önce. Başka pencerelerden de bakabilmek için. Daha sonra okuduklarım, fikirler belli bir süreden sonra sizi mecburen yazmaya yönlendiriyor. Öldükten sonra da bir eseriniz kalmış oluyor. Ülkemde üzüldüğüm konulardan biri de kitap okumayan insanların kitap yazması. Nice güzel kitaplar reklam vb.etkenlerle vasat kitaplar arasında oldukları dönemde yeterli ilgiye ulaşamayabiliyor. Yazmak aynı zamanda yüreğinizden dökülenleri kağıda aktarmak. Bir nevi terapi gibi. Kötülüklerden uzak durup, kötülüklere meydan okumak gibi. Tabi okuyan kesim için. Cehalet artık örgütlü ve çok tehlikeli bir hâl almaya başladı. Cehaletle mücadele için daha çok eser bırakmalı, kitapları önce kendimiz okuyup okutmalıyız.
3. Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı?
Üzerinde çalıştığım bir kitap henüz yok ama kısa bir zamanda ilkokul öğrencileri için ahlakı, edebi,üslubu, problemler karşısında olumlu davranışları ön plana çıkaran 5-10 kitaplık bir hikaye seti yazmayı planlıyorum. Sınıf öğretmenlerinin kitap yazmasını çocuklar için önemli buluyorum. Çünkü her gün sahadalar ve çocuklar ile hep birlikteler. Çocukların sorunlarını daha iyi biliyorlar ve pedagojik açıdan iyiye, doğruya daha iyi yönlendirebilirler. Ismarlama ve reklam kitaplarla eğitim olmaz. Çocukların ruhuna, yüreğine dokunmak gerekir. İlkokulda iyi bir sınıf öğretmeni çocuğun ve ailenin geleceği açısından büyük bir hediyedir ve şükür vesilesidir.
Şu anda fiziksel bir kitap yazmıyorum ama ister kurmaca olsun ister bilgi odaklı içerikler olsun birçok yazarın olduğu Fısıldayan Kalemler platformunda haftalık olarak sürekli yazıyor ve üretiyorum. Fikirler, karakterler, diyaloglar—hepsi kafamın içinde dönüp duruyor, diyebilirim. Eğer bir kitap projesi yapacaksam bu sefer ilkokul çocuklarına yönelik olurdu. Bir taraftan da gezdiğim ülkelerde önemli mekanları tanıtan bir gezi kitabı yazsam diye düşünmüyor değilim.
4. Yazar ve yazar adaylarına önerileriniz nelerdir?
Yazar ve yazar adaylarına önerilerim şunlar olabilir.
Öncelikle farklı türlerde ve tarzlarda okumak, dil becerilerimizi geliştirir ve bizlere yeni perspektifler kazandırır. Her gün okumamız gerekir.
Sürekli yazma yeteneği düzenli pratikle gelişir. Günlük yazma egzersizleri veya kısa hikayeler, kendinizi ifade etme ve iyi bir gözlemci olabilmek konusunda bizleri daha donanımlı hale getirir.
Yapıcı eleştirileri dinlemeliyiz, hatalarımızdan ders çıkarmalıyız. Eleştiriler, yazılarımızı daha iyi hale getirmek için önemli ipuçları sunar. Bu yüzden eleştirilere açık olmalıyız. Hiç kimse kusursuz değildir.
. Başkalarının tarzlarından ilham alabiliriz ancak en önemli nokta, kendi özgün sesimizi ve tarzımızı geliştirmek olmalıdır. Birçok kitap okuyacağız, fikirleri dinleyeceğiz. Sonra da bu sesler içerisinde kendi özgün sesimizi oluşturacağız.
Yazma süreci zaman alır. İlk denemeler her zaman istediğimiz gibi olmayabilir, bu yüzden sabırlı olup sürecin tadını çıkarmalıyız.
Özellikle kurgu dışı yazılar veya tarihsel romanlar gibi projelerde sağlam bir araştırma temeli oluşturmak, inandırıcılığı artırır. Araştırma ve planlamamızı düzgün yapmalıyız ki sağlam bir eser ortaya koyabilelim.
Yazılarımızı paylaşıp, okuyucu geri bildirimlerini alarak yazınızı geliştirmeliyiz. Farklı bakış açıları, yazınızda eksik kalan yerleri fark etmenize yardımcı olabilir. Okuyucu geri bildirimlerini değerlendirme iyi bir yazar olma yolunda büyük bir gelişim sağlar.
Bu öneriler, yazma yolculuğunuzda size rehberlik edebilir diye düşünüyorum.
5. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Son olarak söylemek istediğim şey, iyi kitaplar okuyun. İyi kitapların yazarları ile olun her zaman günümüzde yaşasa da yasamasa da. Kötülüklere baş kaldırın. Hiçbir kötülüğün sizin çevrenizde boy atmasına izin vermeyin. İşte o zaman kitaplardaki okuduklarınızın ve yazdıklarınızın bir anlamı olur. Kitaplar sizi değiştirmiyorsa binlerce kitap okumanın da bir anlamı olmaz. Konuştuğumuz üç beş kişinin ortalamasıyız. İyi insanlarla ve çocuklar ile olun, bol bol güzel anılar biriktirin. Bu dünya fani. Siz bakiye talip olun. Sırat dünyada geçilir.
Bana bu röportaj fırsatını verdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.
Metin Özdemir
Eğitimci Yazar
GENEL YAYIN YÖNETMENİ : ELİF ÜNAL YILDIZ
GENEL YAYIN KOORDİNATÖRÜ : UĞUR TOKUŞ
AFFET(ME) BİZİ ÇOCUK SATIŞ LİNKİ
https://www.kitapyurdu.com/kitap/affetme-bizi-cocuk/712983.html
#metinhocammebbakaniolsun Affet-me bizi çocuk un her sayfasında bunu düşündüm. İyi ki sizin gibi eğitimciler var hocam 🥰
Harika açıklamalar hocam. Emeğinize sağlık.
HARİKA BİR SOHBET YOLUNUZ AÇIK OLSUN DEĞERLİ HOCAM.