Farket , Hisset ve Sev
- Yazar: Elif AY
- 21 Mart 2024
- 119 kez okundu
Farket , Hisset ve Sev
Down Sendromu çocuğun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır.
İnsan vücudunu oluşturan hücrelerin çekirdekleri, kromozomlarla birbirlerine bağlanmış olan genlerden oluşmuştur. İşte bu genler ve kromozomlar fizyolojik ve kişilik yapımızın ana unsurlarıdır, dolayısıyla çocuğun fazladan sahip olduğu bir kromozom onun hayatını etkileyecektir.
Kromozom anomalilerinin çoğunda embriyo gelişemez. Down Sendromu embriyonun gelişimini tamamlayabildiği bir durumdur. Dünyanın her yerinde ve tüm insan ırklarında Down Sendromu mevcuttur ve zamanla ortaya çıkan bir durum değildir.
Down Sendromlu insanların, insanoğlunun oluşumundan beri var olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla Down Sendromunu yaşamın doğal bir parçası olarak kabul etmek gerekir.
Yukarıdaki bilgileri de verdikten sonra farkındalık günü münasebetiyle işin toplumsal boyutuna bakacak olursak farklılıkları anlamada ve kabul etmede farklı gelişen bireylerin toplumda yaşamlarını nasıl devam ettirdiklerini ve neler yaşadıklarını bilmede toplum olarak oldukça karmaşık düşüncelere sahibiz.
Bir kısım tamamen konudan ve bilgiden uzak yaşarken , bir kısım yarım yamalak bilgisi ve gördükleri ile tam olarak nasıl davranacağını bilememektedir.
Diğer kısım yani işin içinde olan ve bu tanıyı çocuklarının aldığı aileler hem kendi kabullenme süreçleri ile hemde toplumun yanlış öğrendiği bir takım bakış açıları ile uğraşmaktadır.
Tanılar her ne olursa olsun ister down sendromu ister otizm ister gelişim geriliği ister serebral palsi , bütün insanlık olarak öğrenmemiz ve hayatımıza uygulamamiz gereken şey şudur. Farklılıkların (farklı gelişen bireylerin) farkında olmak ve onların hayatımıza kattığı zenginlikleri görmeye çalışmak olmalıdır.
Bir birey sadece +1 kromozom ile doğdu diye , ya da otizmli diye ya da sadece fiziksel olarak bizden farklı görünüyor diye onun kendisinden aşağıda gören bir zihniyet ancak ilkel bir beyindir.
Onlardan öğreneceğimiz yegane şey koşulsuz sevgi ve farklılıkların dünyada oluşturduğu büyük zenginliktir.
Onlar varlıkları ile yalnızca ailelerine değil bütün topluma insan olmanın erdemine ulaşmadaki basamaklar nelerdir onları anlatırlar tabii ki siz de bunu görmek isterseniz.
Bu farkındalık günleri kutlanmak için değil konunun yanlış bilinen taraflarını toplum hafızasına doğru işlemek içindir.
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü , farket , öğren hisset ve sev.
Elif AY
Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIZ
Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?