Enjektör Seçimi
- Yazar: Nigar KAYA
- 21 Şubat 2024
- 125 kez okundu
Enjektör (Şırınga) Seçimi;
Mesai saatleri içinde içimi ısıtan o kadar çok dialog yaşıyorum ki. Bunları yazsam roman olur ancak şimdilik enjektörler hakkında bilgi vermek istedim.
Enjektör, topu topu sadece enjektör evet ama hepsinin de kullanım alanları çok farklı o yüzden kısaca enjektör çeşitlerinden bahsetmek istiyorum.
1. Numaralı enjektör ( Yeşil Uçlu)
Anne babalar çocuklarını tehdit amaçlı kullandıkları enjektör. 10 ml ve üzeri enjektör gösterilir aynı anda parmak sallanır “Yaramazlık yaparsan iğne yaptırırım bak” İşte bu bizim hiç onaylamadığımız bir durum. Çünkü zamanı geldiğinde, ihtiyacınız olduğunda çocuğunuzu sağlık kurumlarına getirmekte zorlanacaksınız. Kesinlikle doktorla, iğneyle çocuklarınızı korkutmayın. Bu yeşil uçlu enjektör yetişkinler içindir. İğne boyu uzun ve kalındır. Buradaki amaç, iğnenin deri ve yağlı bölgede kalmasını engellemek ilacın kasa ulaşmasını sağlamaktır. Eğer iğne kısa gelirse yağlı dokuda kalır, ilaç emilimi olmadığı zaman ilaç dağılımı olmaz ve cilt altında ağrılı şişliklere sebep olabilir.
2. Numaralı enjektör ( Siyah uçlu )
Siyah uçlu enjektör daha ince ve kısadır. ” Aman hemşire hanım, siyah uçlu iğneyle yap, daha az acıtıyor .” denildiğini duyar gibi oldum yine. Aynen öyle… Bu enjektörü daha zayıf hastalar ve küçük çocuklar için kullanıyoruz. Çünkü kilolu ve iri hastalarda bu enjektör iğnesi yapılırken canınızı az yaksa da ilacın yağlı bölgede kalmasına sebep olur ve daha uzun tedavi edilmesi gereken sıkıntılara yol açar.
3. Numaralı enjektör (Turuncu veya mavi uçlu)
Bu enjektör daha kısa ve küçük kaslar için kullanılır. Özellikle bebek aşıları yanında yetişkinlere, kolda uygulanacak aşılar için kullanılır. Hem milim olarak hem iğne boyutu olarak çok küçüktür ve kastaki hasar oranı daha azdır.
4. Numaralı enjektör (BCG- Ppd ve insülin enjektörü)
Hem birim olarak haznesi küçüktür hem iğne boyutu çok kısa ve incedir. Deri altı (subcutan) deri içi (intra dermal) enjeksiyonlarda kullanılır. Yani verem aşısı, ppd testi, insülin kullanımında tercih edilir. Bazı ilaçların kasa ulaşmaması için bu enjektör tercih edilir. Çünkü bazı ilaçların lenf dokusuna ulaşmaması gerekebiliyor.
5-6. Numaralı Enjektör (Özel İlaçlar)
Bu enjektörler, ilacıyla birlikte hazır satılan enjektörlerdir. Bazı aşı ve tek kullanımlık ilaçlarda bu enjektörler tercih edilir. Yine cilt içi ve cilt altında uygulanmaktadırlar.
Kısacası enjektörün ölçüsü ne kadar olursa olsun kullanılan enjektörde iğne çeşidi önemlidir. İlacın dozajının fazla olması iğne boyutunu etkilemeyecektir.
Bazı eczanelerin de enjektör uçlarına dikkat etmediğini gözlemliyorum. Çocuklar ve yetişkinler ayrımına dikkat edilmesi taraftarıyım. Hatta bazı zamanlar oluyor ki 3 ml’lik ilaca 2 ml’lik enjektör verildiğine bile şahit olabiliyoruz. Enjektör deyip geçmeyin bunlar küçük ama önemli ayrıntılar…
Sağlıklı günler dilerim…
Nigar KAYA
Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIRIM
Diğer Yazılarıma da Göz Atmak İster misiniz?
https://fisildayankalemler.org/suyu-ayakta-icin/
İnanın bana ilacı yutmaktan daha kolay geliyor enjeksiyon. Hap ve şurup en sevmediğim tedavi yöntemi.:)
Çocukluğumdan hatırladığım bir iğne var. Metal bir kutunun içinde, parçaları birbirinden ayrılmış olarak dururdu. Rahmetli yengem onu bizim üzerimizde kullanmadan önce ısıtırdı. Sırf bu görüntü bile ödümüzü patlatmaya yeterdi. 😊😊😊