YÜZ KÖRLÜĞÜ
- Yazar: Sevtap EKEN
- 19 Mayıs 2024
- 118 kez okundu
YÜZ KÖRLÜĞÜ
Yüz Körlüğü Nedir?
Prosopagnozi (Yunanca “yüz” anlamına gelen prósōpon ve “bilememezlik” anlamına gelen agnōsíadan) veya yüz körlüğü, insanın kendi yüzü dahil olmak üzere çevresindeki insanların yüzlerini ayırt etmekte zorlandığı yüz algısıyla ilgili bir bilişsel bozukluktur.
Yüz Körlüğü Belirtileri:
Hastalar, insan yüzünün bir insan yüzü olduğunu bilmektedirler. Hatta insan yüzünde kulaklar, burun ya da ağzı işaretle gösterirler. Prosopagnozikler çevredeki herhangi bir nesneyi tanıyabilirler. Örneğin kalemi, elbiseyi, arabayı tanıyabilir ama kendilerinin o nesne ile geçmişteki ilişkilerini bilemezler
Prosopagnozi Nasıl Teşhiş Edilir?
Nöroloji uzmanı hastalardan öncelikle bir anamnez yani hasta öyküsü alır ve nörolojik muayenesini gerçekleştirir. Prosopagnozi tanısı mental durumun nöropsikolojik testler ile değerlendirilmesi sonucunda konulur. Görsel algıyı sınayan pek çok test vardır.
Prosopaknozi Nasıl Tedavi Edilir?
Prosopagnozinin belirli bir tedavisi yoktur. Prosopagnostikler genellikle “parça parça” veya “özelliklere göre” tanıma stratejilerini kullanmayı öğrenirler. Bu; giyim, yürüyüş, saç rengi, vücut şekli, hal, tavır ve ses gibi ikincil ipuçlarını içerir. Ancak bu stratejiler her zaman işe yaramaz ve prosopagnozisi olan bir kişi, beklenmedik bir ortamda tanıdığı biriyle karşılaştığında ya da dış görünüşte değişiklikler olduğunda yine tanıma güçlüğü yaşayabilir.
Sevtap EKEN
Editör: Sonay BİLGİ ARABACI
Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ
Diğer Yazıma Göz Atmak İster misiniz?
Tebrik Ediyorum Hocam Güzel Emeğinize sağlık ✍️🙏
Güzel ve değişik bir konu ele alınmış. Bilmediğimiz ve ancak birinin başına geldiğinde araştırıp öğrendiğimiz hastalıklar var ki, hayretler içinde kalıyoruz. Beyin çok karmaşık ve hala tam çözülememiş bir organ. Yüz körlüğü gibi bir hastalık belkide beynimizin çok küçük bir parçasının işlevini kaybetmiş olmasından kaynaklanıyor olabilir. Emeğinize sağlık teşekkür ederiz.