Borderline nedir?

Borderline nedir?

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

Sınırda ya da borderline kişilik bozukluğu, dengesiz ve aniden gelişen duygusal değişimlerle karakterizedir.

Genellikle ergenlik ya da erken erişkinlikte görülmeye başlayan bu duygudurum bozukluğu, kişilerin başkalarıyla olan ilişkisini etkiler. Dolayısıyla, bu kişilik bozukluğu genellikle ilişkiler bağlamında ortaya çıkar.

Bazı durumlarda yalnızca bir ortamdaki ilişkiler etkilenirken bazı durumlarda ise tüm ilişkiler etkilenir.

Duyguların etkin bir şekilde yönetilememesi nedeniyle dürtüsel davranışları kontrol etmek de zorlaşır. Bu kişiler, birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilen yoğun öfke, depresyon ya da anksiyete atakları yaşayabilir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Borderline kişilik bozukluğunun nedeni kesin olarak belirli değildir. Bununla birlikte, yapılan araştırmalar bazı kalıtsal ve çevresel faktörlerin yanında beyin yapısının da bu kişilik bozukluğunun oluşma riskini artırdığını gösterir.

Anne, kardeş gibi birinci dereceden akrabalarında borderline kişilik bozukluğu görülen bireylerde bu rahatsızlığın görülme ihtimali diğer sağlıklı bireylere göre daha fazladır.

Araştırmalar, borderline kişilik bozukluğu bulunan bireylerin dürtüleri ve duyguları kontrol etmeyi sağlayan beyin bölgelerinde yapısal ve işlevsel değişikliklere işaret eder.

Aynı zamanda, beyindeki serotonin hormonunun dengesizliğinin de bu kişilik bozukluğuna sebep olduğu yönünde çalışmalar vardır.

Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Borderline kişilik bozukluğu olanlar, sosyal ilişkilerde ve genel olarak hayattaki rolleri konusunda belirsizlik yaşayabilir. Bu kişilerin ilgi alanları, düşünceleri ve değerleri çok hızlı bir şekilde değişebilir.

Bu kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler, genellikle her şeyi ya çok iyi ya da çok kötü gibi uç noktalarda görür. Aynı şekilde, diğer bireylerle ilgili düşünceleri de çok hızlı değişebilir. Bu değişen duygular istikrarsız, dengesiz ve yoğun ilişkiler yaşamalarına neden olur.

Borderline Kişilik Bozukluğu Tanısı Nasıl Konur?

Borderline kişilik bozukluğunun tanısı, uzman klinik psikologlar ve psikiyatristlerin değerlendirmesi sonucu konur.

Öncelikle, semptomların diğer klinik nedenlerini ekarte etmek amacıyla tıbbi muayene yapılması gerekir. Bireyler, hem genel sağlık durumlarının hem de ailelerinin tıbbi geçmişlerinin öğrenilmesi amacıyla dinlenir.

Ailesinde herhangi bir kişilik bozukluğu ya da psikiyatrik rahatsızlığı bulunan bireyler risk grubunda değerlendirilebilir.

Borderline kişilik bozukluğu çoğu vakada farklı bir psikolojik rahatsızlıkla birlikte kendini gösterir. Bu kişiler depresyon, bipolar bozukluk, anksiyete, yeme bozuklukları ya da madde kullanımı nedeniyle de borderline kişilik bozukluğuna benzer semptomlar gösterebilir.

Bu durumda, her iki rahatsızlığın da teşhis edilmesi ve eş zamanlı ya da ayrı ayrı tedavi planlanması gerekir.

Borderline Kişilik Bozukluğunun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Borderline kişilik bozukluğu görülen bireyler çoğunlukla kendine zarar verme ya da intihar etme girişimlerinde bulunur. Bu kişilerin sağlıklı karar alması ve bunları uygulaması zorlaşır.

Aynı zamanda, uygun ve yeterli tedaviyi almayan bireylerde kronik hâle gelen farklı rahatsızlıklar görülme riski de bulunur. Bu nedenle tedavi süreci oldukça önemlidir.

Borderline kişilik bozukluğunda ana tedavi yöntemi psikoterapi olsa da bazı durumlarda terapiye ek olarak ilaç tedavisi de kullanılabilir.

Psikoterapi

Borderline kişilik bozukluğu olan bireyler için öncelikli tedavi yöntemi psikoterapidir. Psikoterapi, yalnızca bu kişiler ve terapist arasında olabileceği gibi grup seansı şeklinde de yapılabilir. Seanslarda, borderline kişilik bozukluğu olan bireyler başkalarıyla nasıl iletişim kuracakları ve kendilerini nasıl doğru şekilde ifade edecekleri konusunda yardım alır.

İlaç Tedavisi

İlaçlar, genel olarak borderline kişilik bozukluğu tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri değildir. Bununla birlikte, psikoterapiye ek olarak ilaçlardan; duygudurum dalgalanmalarının önüne geçmek, psikotik semptomları hafifletmek ve dürtüsel davranışları azaltmak amacıyla yararlanılabilir.

 

Sevtap EKEN

Editör: Sonay BİLGİ ARABACI

Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ

Yazarın Diğer Yazılarını Okudunuz mu?

https://fisildayankalemler.org/icimdeki-ozlem/

 

 

 

 

Yorumlar (3)

  1. Sevtap EKEN
    • 23/04/2024

    Boylr bir hastalık olduğunu bir kitapta okudun bu yüzden herkesin bilmesini istedim

  2. Sevtap EKEN
    • 23/04/2024

    Bir yazar yazmıştı o hastalığı okuyunca ne olduğunu merak ettim bende bilgi vermek istedim

    • 23/04/2024

    Gerçekten enteresan bir bilgi, neden bu konu ilginizi çekti merak ettim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sevtap EKEN

1979 yılında Kahramaraş'ta doğdum. Lise mezunuyum. Kitap okumayı, öykü yazmayı çok seviyorum. Watsapp kitap grubum var. Okur ve yazarlar grubu ilk öyküm Antoloji'de yayınlandı. On bir öyküm var. Truva hemdem beşinci sanat yayınlandı. Hala yazmaya devam ediyorum.