CANA YAKIN DOSTLARIMIZIN, KEDİLERİN BESLENMESİ

CANA YAKIN DOSTLARIMIZIN, KEDİLERİN BESLENMESİ

CANA YAKIN DOSTLARIMIZIN, KEDİLERİN BESLENMESİ

Hastanemiz bahçesinde sevimli bıyıklı pati dostlarım var. Bana iyi gelen minik patilerimle birlikte bahçede güzel vakit geçiriyoruz. Bir gün Jalibon isimli dostumun vücudunun belirli bölgelerinde tüy dökülmesi ve o bölgenin açıldığını gördüm.

Veterinere götürdüm. Söylediklerinin  karşısında şaşırmış aynı zamanda  üzülmüştüm. Nedeni; son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin çalışma arkadaşlarım tarafından verilmesi ve bu ürünlerin insan sağlığı gibi kedi dostuma  da zarar vermesi. Mantar hastalığı tanısı konulmuştu.

Mantar kremini uyguladım  ve dostum iyileşti. Çalışma arkadaşlarımı uyardım ve onlara bir daha asla son kullanma tarihi geçmiş ürün vermedik. 

 Kısa hikayemden sonra sizlerle kedilerin beslenmesi hakkında bilgiler paylaşmak istedim;

     * Çiğ yumurta, çiğ et  ve kemik tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de Salmonella ve E-coli zehirlenmesine yol açabilir. Bu hastalıklar insanlara da bulaşabilir. Tüy sorunlarına yol açar. Çiğ et  kedilerin sindirim sisteminde yaralanmalara, boğulmalarına, dişlerde hasara neden olabilir.

     * Süt laktozlu olduğu için kediler sindirmekte zorlanır buda hazımsızlık ve ishale yol açar. 

     * Köpek maması zehirli olmasa da A vitamini ve taurin vitamini düşük olduğu için beslenmelerinde yetersiz kalır.  Yeterli miktarda taurin olmadığında kedilerde kalp hastalığı, görme ve diş problemleri gelişebilir.

     * Çikolata ve tatlı  yiyecekler zehir etkisine sahiptir ve körlüğe neden olabilir.

     * Çiğ hamur işi ve çiğ sakatatlar verilmemeli. Çiğ hamur midede genişlemeye neden olur. Sakatatlar haşlanmış olarak verilmeli ve baharatsız olmalıdır.

     *  Ödüllü ve yaş mamalar kedilerin dışkılarını yumuşak hale getirmek içindir. Bu yüzden ayda iki yada üç kere verilmesi gerekir. Bu gıdaların şeker ve tuz içeren birer abur cubur olduklarını unutmamak ve düzenli aralıklarla vermek gerekir. 

    Cana yakın bıyıklı sevimli dostlarımızın beslenmelerine özen gösterelim  ve bilinçsizce besleyenleri uyaralım. Hayatta can kurtarmak kadar güzel bir duygu yoktur.

Keziban ARIKAN

Editör: Sonay BİLGİ ARABACI

Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ 

Bir Önceki Yazıma Göz Atmak İster misiniz?

ATIK İLAÇLAR

 

Yorumlar (11)

  1. Ayşe
    • 9/05/2024

    Bu harika yazı için teşekkürler .Sayenizde bilgilendik. Kaleminize yüreğinize sağlık.

    • 6/05/2024

    Çok sevimli dostlarımızı beslerken bizlere faydalı bir yazı teşekkür ederiz.

  2. Taner Şahin
    • 4/05/2024

    Harika bir yazı hocam bilgilerin için teşekkürler

  3. Sultan genç
    • 3/05/2024

    Harika olmuş açıklayıcı faydalı bilgiler. Yüreğine sağlık.

    • 3/05/2024

    Yorumu yazın

    • 3/05/2024

    Keziban ablacımın emeklerine yüreğine sağlık

  4. Şenay
    • 3/05/2024

    Kısa, öz ve açıklayıcı bir makale olmuş. Kaleminize sağlık.

  5. Melih Maden
    • 2/05/2024

    Faydali bilgilerle dolu bir makale olmus.

  6. E.K.
    • 2/05/2024

    Bir hayvan dostu olarak sizi canı gönülden kutluyorum, sizin gibiler iyi ki varlar. Ayrıca kaleminize sağlık.

    • 2/05/2024

    Zafer hocam teşekkür ederim hayvanlarin can oldugunu unutmamalıyız yorum icin teşekkürler

  7. Zafer Değirmenci
    • 2/05/2024

    Böyle güzel bir konuyu ele aldığınız için teşekkür ediyorum. Canların beslenmesi rastgele yapılmamalı. Bilinçsiz bir şekilde kediye ve köpek yavrularına süt vermek onları çok sıkıntıya sokabilir. Bir iyilik yapacaksak kendimizin yemeyeceği bir şeyi onlara yedirmemeliyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KEZİBAN ARIKAN

1985 Isparta doğumluyum. Ailenin en küçük çocuğuyum. İlköğretimi ve liseyi Isparta’da tamamladım. İlk Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünü bitirdim. Mersin Üniversitesi Eczane Hizmetleri ön lisans bölümünü tamamladıktan sonra Niğde Ulukışla ilçe devlet hastanesine Eczane Teknikeri olarak atandım ve şu anda görevime devam etmekteyim. Son olarak Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmetler bölümünü bitirdim.İngilizce ve Rusça dillerini biliyorum. Eczane teknikerliği mesleğim dışında şair ve yazarım. Çeşitli dergilerde şiirlerim yayınlanmaktadır. 2024 yılında ilk antoloji kitabi olan Bir Kadın Bir Hikayede yer aldım. Şiir kitabım ve masal kitabım için hazırlık aşamasındayım. Türk Kızılay’ı ve Açev'de gönüllüyüm. Çocukları ve hayvanları çok seviyorum.