BİR YUDUM MUTLULUK PARA

BİR YUDUM MUTLULUK PARA

Bir Yudum Mutluluk Para

Mutluluk, canlılara özel bir durumdur. Bu duyguyu insanlar ve hayvanlar yaşarlar. Bir gramlık bir iyi niyet bile onları mutlu etmeye yeter de artar bile.

Mutluluk, canlıların iyi bir durum karşısında kendilerini iyi hissettikleri bir duygu patlamasıdır. Bu durum kendilerini iyi hissetmelerinin yanında, yükseklere uçmalarına, olağanüstü davranmalarına da yol açar. Mutsuzluk ise, bu saydıklarımın tam tersini ifade eder.

Bir garibanı, bir sokakta yaşayanı düşünün; neredeyse her şeye muhtaçtır. Ama bir dilim ekmek, bir liracık parayı elinde gördüğünde gözleri parlar, ışıl ışıl olur.

Bir emekli insanı düşünün. Aldığı üç kuruşluk maaşla zar zor geçinmeye çalışırken, zamlı maaş dönemlerinde kendisine çok görülen ve görüşmeleri aylar süren bir kuruşluk bir zammı aldığında bile mutlu olur. Hatta yetmeyeceğini bildiği halde o kazanım bile onu mutlu eder.

Bir yoksulu düşünün. İmkansızlıklar içerisinde yaşarken bir ramazan ayında verilen yardım ve desteklerle göklere uçar. Kurban Bayramı’nda bir kez olsun yiyeceği etle mutluluğun zirvesine çıkar.

Bir işvereni düşünün. Kazandığıyla ve rahat yaşamıyla mutlu olur. Her kazandığı farklı parayı servetine katmanın mutluluğuyla ne yapacağını bile şaşırır.

Bir sokak kedisine, köpeğine verdiğin bir yudum su ya da elli gram mama ile gözleri parlar. Seni okşar, yalar ve vazgeçilmez yapar.

Bir çiçeği düşünün. Verdiğiniz su ve besinle renkten renge girer, ışıl ışıl olur. Sanki seninle konuşur. Demek ki mutluluk, genellikle sahip olmakla ilgili bir durumdur. Bu durum ister maddi ister manevi olsun hiç fark etmiyor.

İnsanlar birbirlerini mutlu edebilmek için iyi bir söz söylemeleri yetiyor da artıyor bile. Onlara duygusal yaklaşım onları bulutların üstünde gezdirir.

Tabii ki bunun yanında mutsuzluklar da mevcut. Paran az olur bir dert, paran çok olur başka bir dert. Garibana beklenmedik bir anda olağandan çok verdiğinizde bitmesin diye harcamaya bile kıyamaz. Al sana mutsuzluk. Zengine milyonlar verirsin, az bulur. Onu nasıl trilyonlara çevireceğinin ya da onu nasıl koruyacağının hesabını yapmakla uykuları kaçar. Al sana zengin mutsuzluğu.

Hani bir şarkı sözü var ya: “Para para para, varlığı bir dert, yokluğu yara…”

İşte mutluluk ve mutsuzluk denilen olgular böyle bir şey. Bazen bir yudum su bile canlıları mutlu ederken, bazen de tonlarca oda dolusu varlık sizi mutsuz edebiliyor.

Aslında mutluluk da mutsuzluk da sizin elinizde. Mücadele eder, kazanım sağlarsanız mutlu olursunuz. Gayri meşru zeminlerde kazanır, çok daha çok olsun derseniz mutsuz olursunuz. Buyurun bakalım tercih sizin!

Yaşar Geler

Editör: Murat Çatal

Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal Yıldız

Bu yazının bütünü yazarına aittir.

Bir önceki yazımı okudunuz mu?

https://tr.wikipedia.org/wiki/Para_Para

Bayram Gelmiş Kime Ne?

 

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yaşar GELER

01 Mayıs 1959 tarihinde Ardahan İli Çıldır İlçesi Eskibeyrahatun Köyü’nde dünyaya geldi. İlkokul, Ortaokul ve Liseyi Çıldır merkezdeki okullarda bitirdi. Aile, Çıldır merkezde ticaretle uğraştığı için doğal olarak ticaretin içindeydi. 1978 tarihinde Kars Dede Korkut Eğitim Enstitüsünü bitirdi. 01 Mart 1979 tarihinde kendi köyü olan Eskibeyrahatun Köyü’nde sınıf öğretmeni olarak göreve başladı. Aynı yıl, Ebe-Hemşire olan Tamam Hanımla evlendi. İki oğlu var. Ayrıca 2001 yılında Anadolu Üniversitesi İlköğretim Türkçe Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Kars-Ardahan Çıldır ilçesi köylerinde ve Çıldır Merkez İlkokulu’nda 10 yıl görev yaptıktan sonra tayinle İstanbul’a yerleşti. Yaklaşık 33 yıl da İstanbul’da çeşitli ilçelerde ve okullarda görev yaptı. Yaklaşık kırk dört yıllık meslek yaşamından sonra 31 Temmuz 2021 tarihinde Uzman Sınıf Öğretmenliğinden kendi isteğiyle emekli oldu. Emeklilikten sonra sahip oldukları MG Danışmanlık Sigorta ve Emlak’ta koordinatörlük yapmaktadır. Ayrıca öğretmen dernekleri, öğretmen sendikaları gibi meslek örgütlerinde çalıştı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarında Ardahan derneklerinde ve Ardahan Dernekler Federasyonunda yöneticilikleri oldu ve devam etmektedir. Bağımsız Medya ve Gazeteciler Derneği Kurucusu ve Başkan Vekilliği yapmaktadır. UNİ Haber Ajansı yazarlığı yapıyor. Sınırsız Yazarlar Birliği Derneği kurucu ve üyesidir. Atatürkçü Düşünce Derneği Maltepe Şubesi Disiplin Kurulu Başkanıdır. Maltepe Ardahanlılar Derneği Başkanıdır. Halen çeşitli dergilerde, internet sitelerinde ve yerel gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca internet YouTube, Facebook Grup kanalları UNİ TV ve ÇILDIR TV’ de program yapımcılığı yapmakta olup, yayınlanmış dört adet; “bana Çıldır’ı anlat”, “Her Şey Şaka Gibi” “Eğitimde Yarım Asır” “bana Çıldır’ı anlat 2 Âşık Şenlik” kitapları okuyucularıyla buluşmuştur. Yeni kitap çalışmalarım sürmektedir.