AKIL VE ZEKÂ OYUNLARI SÖYLEŞİ-2
- Yazar: Metin ÖZDEMİR
- 21 Kasım 2024
- 25 kez okundu
AKIL VE ZEKÂ OYUNLARI SÖYLEŞİ-2
ÖĞRETMENLİK VE KİTAP OKUMAK… (Bir televizyon programından…)
Evet değerli okurlar!
Bu köşe yazımda da geçmişte bir programda akıl oyunları hakkında konuşmuştum bir sunucu hanımefendi; Özge Vardarlı ile yaptığımız sohbetin ikinci kısmını sizlerle paylaşıyorum.
Soru 5: Size göre eğitimin önemi nedir?
Cevap 5: Bir ülkenin geleceği o ülke insanlarının göreceği eğitime bağlıdır. (Albert Einstein)
*Eğitimin temel amacı çocukları kendi yeteneklerinin bilincine vardırmaktır. (Erich Fromm)
*İnsan eğitilmesi zorunlu olan tek yaratıktır. ( Immanuel Kant )
*Bir millet irfan ordusuna sahip olmadıkça muharebe mekanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuna bağlıdır. (Mustafa Kemal Atatürk)
Soru 6: Bilgi odaklı eğitim anlayışının zararları var mı? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Cevap 6: Eğitimpedia kurucusu Ali Koç Bey’in ifadesiyle; özellikle temel eğitimde kalıcılığı olmayan akademik bilgiyi çocuğa yüklemenin en önemli zararı, çocuğun becerisini geliştirmeye ayıracağımız zamanı, akademik bilgisini geliştirmeye ayırmanız.
Beceriler ömür boyu sürer o kadar değerli kazanımlardır ama bilgiler zamanla yok olur. Bilgiye bu kadar kolay ulaşılabilen bir çağda okulların hala bilgiyi öğretiyor olması çok komik. Geçmişte durum farklıydı okullar bilgi ve öğreten kaynaklardı. Bilgiyi okuldan, beceriyi ebeveynden ve çevreden alırdınız. Şimdi bilgiyi internetten veya çevreden alıyorsunuz beceriyi ise okuldan almak zorundasınız. Okullar ve öğretmenler bu kritik değişikliğin farkında değil. Her an ve her yerden ulaşılabilecek değerli kolay bilginin ilkokul çocuğuna okulda öğretiliyor olması zaman kaybıdır.
Almanya yaptığı önemli bir araştırma ile kendi eğitim sistemini değiştirdi. Oyun odaklı eğitimden gelen çocukların 4.sınıfa geldiklerinde akademik odaklı eğitimden gelen çocukların, çok önüne geçtiğini buldu.
Biz ise birinci ve 2. sınıfta geçici bir kaç bilgi yığınını, yani çocuğun ne kadar erken okumaya geçtiğini, zihinden çarpma yapıp yapamadığı gibi artık çağdışı kalmış becerileri önemsiyoruz. Hiç fark etmez ki bir çocuğun kaç yaşında okuduğu. 4.sınıfta zaten o farkı kapatacak o çocuk. Eksik akademik bilgiyi her yaşta tamamlayabilirsiniz ama bir çocuk serbest oyun dışında hiçbir yerde öğrenemeyeceği sosyal ve duygusal becerileri ilerleyen yaşlarda tamamlayamaz.
Bir ilkokul çocuğunun 8.sınıfta gireceği bir sınav için beş altı yaşından itibaren hazırlanıyor olmasının akademik bilgi ile doldurulmasının pedagojik olarak savunulacak hiçbir tarafı yoktur.
Bu gezegendeki en büyük keşifler radyumdan daha az bulunan akıllardan gelmiştir. (Deha-Gifted)
Soru 7: Geleceğin eğitimi nasıl olmalı?
Cevap 7: Dünyanın en büyük online alışveriş sitelerinden Ali Baba’nın kurucusu JackMa:
Çocuklarımız ancak eğitimi değiştirirsek makinelerle rekabet edebilir diyor. 2030 yılına kadar robotlar 800 milyon kişinin yerini alabilir. Eğer öğretme şeklimizi değiştirmezsek 30 yıl sonra başımız büyük belada olacak. Çünkü öğretme şeklimiz ve çocuklara öğrettiğimiz bilgi tabanlı şeyler 200 yıl öncesinden kalma. Ve çocuklarımıza makinelerle rekabet etmeyi öğretemez. Onlar daha akıllılar. Öğretmenler bilgi öğretmeyi bırakmalılar.
Çocuklarımıza özgün şeyler öğretmeliyiz. Değerler, inanmak, bağımsız düşünme, ekip çalışması, başkalarına değer vermek. Makineler bunları daha iyi yapıyorsa oturup düşünmeliyiz.
Soru 8: Kitap okuma alışkanlığını öğrencilere nasıl kazandırırız?
Cevap 8:
* Öncelikle kitap okumak için vakit oluşturmak gerekir. Bir ihtiyaç hissetmek gerekir. Ülkemizin ihtiyaç listesinde kitap okumak 235. sırada. “Kitap boş bir şey mi ki boş zamanlarımızda okuyoruz?”
* Kitap okunması isteniyorsa önce anne baba temsil edebilir, ailede okuma saatleri düzenlenebilir.
* Çocuğun sevdiği kitaplardan kontrollü(şiddet içermeyen) şekilde başlatılabilir.
* Harçlık biriktirilerek kitap alınabilir.( Kitap kumbarası)
* Çocuk dergilerine abone olunabilir.
* Kitabın niçin okunduğu çocuğa öncelikle anlatılması gerekir. Hayatında ne işe yaracağı vb.
* Okuduğu kitaplarda “Sen bu karakterin yerinde olsaydın sen ne yapardın?”
vb. sorularla o kitap hakkında sohbet edilebilir.
Bu yazının bütünü yazarına aittir.
Metin ÖZDEMİR
Bir önceki yazımı okudunuz mu?
Editör: Duygu BALCI
Genel Yayın Yönetmeni: Elif Yıldız ÜNAL
Nasıl güzel bilgiler ❤️ çok teşekkür ederiz hocam