YAPAY ZEKANIN MONTAJ TEHLİKESİ

YAPAY ZEKANIN MONTAJ TEHLİKESİ

YAPAY ZEKANIN MONTAJ TEHLİKESİ

Bu sabah saat beşte çalan telefonla uyandım. Arayan ne kadar yakınınız olsa da böyle vakitsiz gelen telefonlar beni her zaman endişelendirir.

Psikolog bir arkadaşım arıyordu. Hayırdır inşallah deyip açtım telefonu da, pek hayra alamet bir konu değildi maalesef. Endişe dolu sesiyle “hocam kendimi çok kötü hissediyorum” diyordu. Ne oldu senin için ne yapabilirim diye sordum. Hocam bana ait olmayan bir fotoğrafla tehdit ediliyorum.

Anadan üryan çıplak bir fotoğrafa kafamı montajlamışlar ve hemen ödeme yapmazsam herkese atacaklarını söylüyorlar. Kendimi çok çaresiz hissediyorum. Utancımdan ölebilirim şuan. Diyordu ağlamaklı.

Tabii sakinleştirip haklarını hatırlatıp hemen savcılığa yönlendirdim ama yazmak istediğim konu şu: birçok insanı depresyonda görmüş, iyileşmesine şahitlik etmiş donanımlı bir insan olmasa, yardıma ihtiyacı olduğunda yardım çığlığına eşlik edecek birini arama cesareti göstermese ve gerçekten utancından ölmeye karar verse ne olurdu ?
En çok söylediğim cümlenin şu olduğunu hatırlıyorum. Sen bu mesleğin içinde donanımlı birisin. Meslektaşların seni anlamayacaksa bu bilimin kapısını kilitleyelim.

Fotoğraf gerçekten sana ait olsa bile kimsenin seni yargılamaya hakkı yok bunu biliyorsun değil mi ? Evet hocam biliyorum ama fotoğrafın bana ait olmaması canımı çok yakıyor bana ait olsa zaten sorun yok.

Bu şekilde hafızalarda kalmak istemiyorum sadece. Evet bu başkalarına yardım eden bir şifacı ruhun direnişi. Peki ya, panik halinde olan, ailesi gerçek sandığında başına gelecekleri çok iyi bilen bir genç ne yapar sizce ?
Yapay zeka teknoloji adına atılmış büyük bir adım. Bunu inkar edemeyiz. Uzağında da kalamayız ama bundan korunma yollarını bilmek elzem duruyor.

Sosyal medyada buna herkes maruz kalabilir. Kalan insanların soğuk kanlılıkla süreci yönetmesi ve yasal işlemleri hemen başlatması gerekir ve bu tuzağa korkuya kapılıp yenilmemeyi öğrenmesi. Şimdilik yapay zekayla olan yolculuğumuzun başındayız.

Daha nelere maruz kalıp, nelerle mücadele edeceğiz bilinmez. Gençlerin bu konuda eğitilmesi ve bunun herkesin başına gelebileceği gerçeğiyle yüzleşmesi, ailelerin bu hususta farkındalıklarını artırarak böyle bir durumla karşı karşıya kaldıklarında evlatlarının yanında olması gerektiğini bilmeleri gerekiyor.

Ve çocukların böyle bir durumla karşılaşması durumunda mutlaka ailelerini haberdar etmesi ve korkmak yerine ailesine güvenebileceğini bilmesi gerekir.

Bu konuda biz eğitimcilere de, ailelere de çokça iş düşüyor. Çocukları korumak her bir yetişkinin görevidir. Korku kültürüyle değil güvenle yetiştirilmesi gereken çocuklar için son nefese kadar mücadeleye devam etmeliyiz.

 

Öznur KARATAŞ ŞAN

Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIZ 

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU 

Etiketler:

#yapayzeka

Yorumlar (2)

  1. Bekir SEVİK
    • 7/03/2024

    Kaleminize sağlık Hocam. Gerçekten çok tehlikeli bir dönemde yaşıyoruz, eskiden sadece filmlerde gördüğümüz yapay zeka artık hayatımızda.

  2. Genç
    • 5/03/2024

    "Hepimizin başına gelebilir" düşüncesi kokutucu... Bu konudaki yasal haklar ve sürecin nasıl olduğuna dair bilgilendirmeler de önemli. Bazen bir yıl süren yasal süreçler insanın kanunen hakları ı araması yönünde yıldırıcı bir etken olabiliyor... Yapay zeka gelişiyorsa ona karşılık sistemin de güçlenmesi gerekir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öznur KARATAŞ ŞAN

Öznur KARATAŞ ŞAN Eğitimci - Yazar Erteleyenler Kampüsü Kurucusu. Anadolu Üni. Sosyal Bilimler ve Davranış Bilimleri Ön lisans, Sosyoloji Lisans mezunu. 2 yıl süreli Tuna Türer Yaşam Bilimleri Akademisi Aile Dizimi ve Kuantum Drama eğiitimine devam etmektedir. Kariyerine 2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nde Uzman olarak başladı. Ardından Yönetici Danışmanı olarak Kamu Kurumlarında Proje ve Eğitim Koordinatörü olarak çalıştı. Pendik Kaymakamlığı ve Pendik Belediyesi iş birliği ile düzenlenen Kalemiyle Güçlü Kızlar Projesi’nin koordinatörlüğünü ve Geliştirici Editörlüğünü yaptı. 2021 yılında kurulan Güvenli Aile Derneği Kurucu üye ve Başkanı. Dernek bünyesinde İçişleri Bakanlığı İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü koordinesinde Bağcılar Belediyesi paydaşlığında “Bana Bir Masal Anlat Projesi” yöneticisi. Halen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bağımlılıkla Mücadele Müdürlüğü Eğitim Koordinatörü olarak görev yapmakta. Evli ve iki çocuk annesi olan Şan’ın Seans Odası ve Erteleme Davranışı ve Pomodoro Tekniği ile 21 Günlük Planlama adlı iki kitabı bulunmaktadır.