Toplumsal Ahlakın Önemi
- Yazar: Yaşar GELER
- 7 Temmuz 2024
- 107 kez okundu

Toplumsal Ahlakın Önemi
Son zamanlarda en çok konuşulan ve iliklerimize kadar hissettiğimiz bir konu “ahlak” kavramı oldu. Ahlak kavramının temelinde bir yanlışlık ve çözülmenin olduğuna her geçen gün tanıklık ediyoruz. Oysa ne güzel ve anlamlı bir kavramdır “ahlak”.
Ahlak Kavramlarının Tanımları
Ahlak çözülmesini iyi anlatabilmek için farklı ama birbiriyle bağlantılı bazı kavramları da açıklamak gerekir. Ahlak, bir insanın yaradılışı gereği gerçekleştirdiği davranışı açıklayan huy, karakter ve mizaç olarak bilinir. Onur, kişinin kendi varlığına karşı beslediği saygı ve insanı insan yapan iç değerdir. Şeref, erdem, yüreklilik ve yetenekle elde edilen ün anlamına gelirken, haysiyet ise değer, saygınlık ve özsaygıyı ifade eder.
Toplumsal Ahlakın Çözülmesi
Az sonra vereceğim örnekle anlatmaya çalışacağım konunun yukarıda sıraladığım kavramlarla çok büyük bir ilgisi olduğunu görmekteyiz. Ahlak, onur, şeref, haysiyet kavramları iyiyi ve güzeli anlatan ve her insanda olması gereken nitelikler olmalıdır.
Hatta yeni doğmuş her insanda doğuştan var olan niteliklerdir, ancak zaman geçtikçe çevresel ve genetik faktörlerden dolayı bu kavramların birçok insanda bozulduğunu, çürüdüğünü ve yok olduğunu görmekteyiz.
Her geçen gün televizyonlarda, basın yayın organlarında ve hatta yakın çevremizde yaşadıklarımız bunun açık seçik göstergesi değil mi? Bu değerler bazı insanlarda öylesine yok olup gitmiş ki, masum bebeklere, çocuklara, savunmasız ve güçsüz engelli vatandaşlara, kadınlarımıza, kızlarımıza zarar veriyorlar. Hatta zayıf buldukları erkeklerimize dahi zarar verebilecek boyutlara gelmiştir.
Herhangi bir büyük insana kızan bir insan intikamını o kızdığı insanın masum yavrularından almaya çalışıyor. Şimdi de yaşanan minik yavrumuz Ceylin Atik vakası gibi, birçok bireyimiz bu tür gözü dönmüş canilerce katledilmekte, egoları tatmin edilmektedir. Ruhsal ve sosyal bir çözülmeden başka ne olabilir ki bu olaylar?
Geçtiğimiz günlerde İzmir’in Ödemiş ilçesinde meydana gelen olayı incelediğimizde bir sosyal-ahlak vakasıyla karşı karşıya olduğumuzu görmekteyiz. Ahlak bozulmuş, şeref, onur, haysiyet kalmamış, canavarlaşmış bireylerle karşı karşıya kaldığımıza tanıklık etmekteyiz. Ahlaklı, şeref ve onuruna düşkün, haysiyetli bir insanın bu tür bir olayı gerçekleştirmesi asla mümkün değildir.
Buna benzer çocuk kaçırma, tecavüz ve istismar vakaları da “Al birini, vur ötekine” dedirtecek cinsten. Yukarıda bahsettiğim örnekler sadece sapık ruhlu insanları anlatmakta. Ancak, farklı örnekler de yok mu? Elbette ki var. Bu tür olaylar sadece çocuklarla mı ilgili? Elbette ki hayır. Ahlak bozulması, onursuz olma, şeref ve haysiyet yitirme olur olmaz zamanlarda, olur olmaz insanlarda karşımıza çıkıyor. Ahlak o kadar çürümüş ki, insan eşini, dostunu, arkadaşını bir çırpıda satabiliyor.
Sattığı yetmemiş gibi, hiçbir şey olmamış gibi ilişkisini kaldığı yerden devam ettirmeye çalışıyor. E ne oldu şimdi, onur, şeref, haysiyet nereye gitti? Yıllarını verdiğin dostluğun, arkadaşlığın daha doğrusu bilmediğin ama öyle olduğunu sandığın kişiler ahlak çözülmesinin timsali olmuş durumdalar.
Topluma Işık Tutmak
Bu tür yazıları keşke yazmasak ya da insanlar öyle olmasalar da bizler de yazma gereği duymasaydık, ne güzel olurdu. Aslında bu yazıları yazarak topluma ışık tutmak derdindeyiz. Ancak, toplumun diğer bireyleri bunları alıyor mu ya da inandırıcı oluyor muyuz belli değil. Güzel örnekler bulmak çok kolay. Çünkü hala toplumun büyük bir bölümü duyarlı, ahlaklı, onurlu, şerefli ve haysiyetli insanlarla dolu. Bu da gelecek adına çok sevindirici bir durum.
Geleceğe umutla bakan öyle güzel, namuslu, ahlaklı, onurlu, şerefli ve haysiyetli insanlarla dolu ki toplum, gelecek adına şanslı bir toplum olduğumuzu anlamak çok da zor olmasa gerek. Bu bozulmayı önleyecek olan da sanırım bu yeni yetişen genç nesil olacaktır.
Yaşar Geler
Editör: Murat Çatal
Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal Yıldız
Yazının bütünü yazarına aittir.
Bir önceki yazımı okudunuz mu?
Emeğinize sağlık. En ihtiyaç duyulan konuya değinmişsiniz ..