SUYU AYAKTA İÇERSENİZ!

SUYU AYAKTA İÇERSENİZ!

SUYU AYAKTA İÇERSENİZ!

Çocukluğumdan beri babam beni hep uyarırdı.

“Suyu oturarak iç.” diye.

O dönemlerde bunu dini bir ritüel, adab-ı muaşeret, bir sünnet ya da farz gibi düşünürdüm. Çok da umursamıyordum açıkçası. “Neden ayakta içmiyorum ne fark eder ki?” diye söylenip dururdum.

Bunun neden önemli olduğunu tabii büyüdükçe anlıyoruz. Reflümüz, gastritimiz, sindirimle alakalı ya da susuzluk kaynaklı hastalıklar ortaya çıkınca daha iyi anlıyoruz. 
Akademik olarak anlattığım zaman akılda çok kalıcı olmayacağından başıma gelen bir tecrübemi anlatacağım.

Çocuğumun rutin kan tahlilleri için kan verdik. Her şey çok güzel görünüyordu ancak doktor böbreklerinin susuz kaldığını söyledi. Çok şaşırdım çünkü benim gözlemlediğim kadarıyla benim çocuğum, günde iki- üç litreden daha fazla su içiyordu. Bunu kendisine sordum “Yavrucuğum sen su içmiyor musun?” diye.

“Anne! Sen  ne diyorsun, ben günlük beş litreye yakın su içiyorum.” dedi.

Sonra bir soru daha yönelttim.

“Peki yavrum, suyunu oturarak mı içiyorsun, ayakta mı içiyorsun?” 

Bugüne kadar elbette suyu oturarak içmenin daha sağlıklı olduğunu biliyordum ancak bu olaydan sonra daha derin bir araştırmaya girdim.

Şimdi bu araştırmalardan bahsedeceğim. 

Evet ayakta su içmekle oturarak su içmenin farkını şimdi daha iyi anlamıştım.

• Öncelikle ayakta su içtiğimiz zaman, su direkt olarak on iki parmak bağırsağına geçtiği için sindirim tamamlanamıyor ve sindirim problemleri ortaya çıkıyor. Toksinler artıyor ve hazımsızlığa sebebiyet veriyor.

• Su vücutta görevini yerine getiremediği için bazı organlar susuz kalıyor ve susuz kalan organda hiç ummadığımız hastalıklar ortaya çıkıyor.

• Az su içtiğimiz ve ayakta içtiğimiz zaman böbreklerde taş oluşuyor.

• Eklemlerde su birikerek artrite sebep oluyor.

• Gerekli besinler ve vitaminler karaciğer ve sindirim sistemine ulaşmaz. Su çok hızlı atıldığı için karaciğer ve kalp sağlığını etkiler.

Peygamber efendimiz (S.A .V.) yanlışlıkla bir yudum su dahi içseniz onu kusun der. Çünkü ayakta içilen su mideye kurşun gibi girer. Hatta suyu üç defada içmek bizim için önemli bir sünnettir.

Bir insan hastalandığında, bağışıklığı düştüğünde, öksürdüğünde, alzheimer olduğunda, kilo aldığında, idrar yolu enfeksiyonunda, tansiyonu düştüğünde ve yükseldiğinde yani kısacası her türlü hastalık meydana geldiğinde doktorlar ısrarla çok su tüketilmesini önerir.

Binlerce yıl önce peygamberimizin söylediği, önerdiği her şeyin burada araştırmalar sonucu esaslı ve doğru davranışlar olduğunu görüyoruz.
Suyu ayakta içenler ve suyu az içenlerle alakalı daha birçok örnekler verebilirim.  

Ülkemizde ya da çoğu insanlarda bu Müslümanların yapması gereken bir alışkanlık gibi yansıtılıyor. Ancak suyun ayakta içildiği zaman sağlığa zarar verdiği bilim adamları tarafından da ispatlanmıştır.

Öyle ki Müslümanlığa  karşı olan insanlar oturarak su içen insanlarla alay eder duruma gelmiştir. Şu bir gerçek ki dinimizde yasak olan her şey bakıldığı zaman sağlığımıza zararlı olan şeylerdir.

Bu konuyu alay konusu yapanlara şunu söylemek istiyorum. Suyu sadece Müslümanlar değil sağlığını düşünen herkes oturarak içmelidir.

” Su hayattır.” 

” Su, suyu doğru tüketen  için sağlıktır.”

Yani sağlıklı olduğunu düşündüğümüz suyu bile doğru içmediğimiz zaman bize bir faydası olmayacaktır. O yüzden suyun hayat olması ve sağlık olması için oturarak içmeliyiz. “Siz sağlığınızı düşünmüyorsanız suyu ayakta için!”

Dünyamız ve vücudumuz suyla dolsun sağlığımız ömürlük olsun.

Sağlıkla sağlıcakla kalın…

 

Nigar KAYA

Editör: Beren KAYA

Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIZ

Diğer Yazılarımı Okudunuz mu?

https://fisildayankalemler.org/allzahimer-ve-b12-vitamini/

 

Yorumlar (13)

  1. Kumru Soylu
    • 29/01/2024

    Mükemmel bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık 👏👏👏

  2. Name soytürk
    • 29/01/2024

    Çok doğru böbreklerde susuz kalıyor

  3. Yıldız Tek Gamlı
    • 28/01/2024

    Suyu ayakta içenlerdenim, hem de nerdeyse günlük 5lt ye yakın... Neden hep susuz olduğumu sayenizde anladım

  4. Nigar KAYA
    • 28/01/2024

    Doğru diyorsunuz Sevil hocam. Çok teşekkür ederim

  5. Nigar KAYA
    • 28/01/2024

    Ben teşekkür ederim Bekir Bey çok sağ olun😊

  6. Ece Çinler
    • 28/01/2024

    Bende hep ayakta içerdim. Yürürken spor yaparken ama artık daha dikkatli olacağım. Teşekkürler hocam

  7. Tayfun
    • 27/01/2024

    Aslında dinimizce gerekli kıldığı her şey de sağlığımızı da düşünmüş Rabbim

  8. Bendeniz
    • 27/01/2024

    Bundan sonra daha çok dikkat edeceğim...

  9. Uygun Durum
    • 27/01/2024

    Çok teşekkür ederiz. Bu konu hakkında çok şey duyduk ama verebileceği zararları çok incelememiştim hiç.

  10. Akıllı kız
    • 27/01/2024

    Suyumu hep oturarak içerim👏🏻👏🏻👏🏻

  11. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Yazan kaleminiz hep var olsun. Emeğinize sağlık 👏👏👏. Makalenize istinaden dinimiz,( İslam Dini) için toplumsal kuralları anlatığı gibi sağlığımıza da dikkat etmemizi anlatır. O nedenle dinimizi yaşamak onun kurallarının ne için var olduğunu doğru anlamamızdan geçer.

  12. Sağlıkçı
    • 27/01/2024

    Maalesef çok dikkat etmiyoruz. Sonra her yerimiz hasta...🤧

  13. Bekir SEVİK
    • 27/01/2024

    Ben de sizin gibi ailemin yönlendirmeleri ile hayatım boyunca suyu oturarak içtim. Zaman zaman ayakta su içmenin zararlı olduğunu duydum ama bunu bilimsel olarak hiçbir yerde okumamıştım. Sayenizde aydınlandım ve artık suyu oturarak içtiğimi görüp sebebini soran insanlara vereceğim bir cevabım var. Teşekkürler bu güzel aydınlatma için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nigar KAYA

Doğma büyüme Çankırılıyım. İlk Orta Lise eğitimimi Çankırı'da gördüm. Anadolu Üniversitesi Laborant ve Veterinerlik bölümünü bitirdikten sonra Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Acil Afet Yönetimi Lisans bölümünü tamamladım. Halen Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünde okumaktayım. Hemşireyim, hemşirelik mesleğim yanında Yazar-Şairim ve Editörlük yapıyorum. Bir çocuk annesiyim. Oğlum Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi.