Sporda Sakatlıkların Önlenmesi

Sporda Sakatlıkların Önlenmesi

Antrenman ve egzersiz yaparken karşılaşmaktan korktuğumuz en büyük problem sakatlanmalar diyebiliriz. Antrenman ve egzersiz sırasında, sonrasında bu durumla karşılaşmamamız için önlemler almalıyız. Alınabilecek bazı önlemler şöyledir;

Isınma ve Soğuma:

Her antrenman veya egzersiz için  uygun bir ısınma rutini yapın. Ayrıca aktivite sonrasında ise vücudu soğutmak için bir soğuma programı uygulayın.

Doğru Tekniklerin Öğrenilmesi:

Hareketlerimizi doğru bir şekilde yapmak için uygun teknikleri öğrenin ve uygulayın. Bu konuda antrenörlerden yardım alabilirsiniz.

Dengeli ve Sağlıklı Beslenme:

Sağlıklı bir beslenme düzeni sürdürün. Yeterli protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral alımına dikkat edin.

Yavaşça Başlamak ve İlerlemek:

Antrenman veya egzersize yeni başlıyorsanız veya eski bir sakatlıktan dönüyorsanız, aktiviteyi yavaşça başlatın ve zamanla ilerleyin.

Dinlenme ve Toparlanma:

Vücudunuzun dinlenmeye ve iyileşmeye ihtiyacı olduğunu unutmayın. Aşırı antrenmandan kaçının ve yeterli uyku alın.

Esneklik Egzersizleri:

Esneklik ve güçlendirme egzersizleri yaparak kaslarınızı ve eklemlerinizi güçlendirin, esnek tutun.

Uzman Danışmanlığı:

Bir sakatlık durumunda profesyonel bir sağlık uzmanına danışın ve gerekirse tedavi için uygun bir fizyoterapist veya doktora başvurun.

Bu gibi önlemlerin alınması spor hayatınızda sakatlıkla karşılaşma  olasılığınızı düşürebilmektedir. Bu nedenle antrenman ve egzersiz yapacak olan bireylerin bunları bilmesi veya öğrenmesi çok önemlidir.

Kaynakça

-Kılıç, B., Yücel, A. S., Gümüşdağ, H., Kartal, A., & Korkmaz, M. (2014). Spor yaralanmaları üst ekstremite yaralanmaları kapsamında omuz yaralanmaları ve tedavi yöntemleri.

-Türker, T., Koçak, N., İstanbulluoğlu, H., Yıldırım, A. O., Kır, T., Açıkel, C., & Kılıç, S. (2011). Tıp fakültesi öğrencilerinin spor yapma alışkanlıkları ve spor yaralanmalarının değerlendirilmesi. Gülhane Tıp Dergisi, 53(2), 94-98.

-Argut, S. K., & ÇELİK, D. (2018). Genç sporcularda spora bağlı yaralanmalara neden olan faktörler. Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 3(1), 122-127.

-Özgür, B. O., Özgür, T., & Aksoy, M. (2016). Voleybol ve futbolcularda spor sakatlığına rastlama sıklığı. İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 6(3), 50-55.

 

Editör: Sonay BİLGİ ARABACI

 

Yorumlar (3)

  1. Eski bir taekwondo sporcusu olarak bunların çok önemli olduğunu biliyorum. Çok teşekkür ederiz hocam

    • 4/02/2024

    Güzel bir yazı emeğinize sağlık 👍🏻👍🏻👍🏻

  2. Suat Güven
    • 4/02/2024

    Tabii dikkat etmek lazım. Çok teşekkür ederiz bu bilgiler için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fatih KADIOĞLU

2002 yılında doğdum. 2012 yılında sporculuk hayatım başladı. 2019 yılında Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesini kazandım. 2021 Yılında Antrenörlük hayatım başladı.2023 yılında Gazi Üniversitesinden mezun oldum. 2023-2024 Eğitim yılında Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalında Yüksek lisans eğitimine başladım. Şu anda Gazi Üniversitesine Yüksek lisans yapmaktayım ve Çubuk Halk Eğitim merkezinde Antrenör olarak görev yapmaktayım.