İlkbaharın Gelişi Kutlamaları

İlkbaharın Gelişi Kutlamaları

İlkbaharın Gelişi Kutlamaları

20 Şubat’ta ilk cemrenin havaya düşmesi ile baharın gelişi müjdelenmiş oldu. İkinci cemre suya 27  şubatta düştü ve 6 Mart’ta toprağa üçüncü cemrenin düşmesiyle doğa uyanmaya başladı. Leylekler göç etmeye, ağaçlar yeşillenmeye ve çiçekler filizlenmeye başladı. Havaların son günlerde ısınmasıyla da bahar sanki gelmiş gibi. Genelde bizlerde cemre düştüğü zaman bahar geldi kabul ediliyor. Aslında bu çok eski bir gelenek ve hikayeden kaynaklı.

 

Peki Eski Türk Toplumunda Cemre Düşmesinin Hikayesi Nedir?

Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre   adı verilen cinin “Cemre “düşmesine neden olduğuna inanılır. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükseldiğine ve o ışıkların  buzların üzerine düşerek onları erittiğine inanılır. Eriyen buzların da yere inerek toprağı ısıttığına ve buhar yani sıcaklık yükselerek baharı müjdelediğine inanılır. Bu olaya Emire denir ve  baharın gelişini temsil etmektedir. [1] Geçmişten günümüze Cemre düşmesi bundandır ki baharın gelişini müjdelemiştir.

Baharın Gelişini Kutlamak İçin Yapılan Şenlikler

Dünya genelinde baharın gelişini kutlamak için yapılan şenlikler ve kutlamalar vardır. Nevruz Kutlamaları 21 mart tarihinde ekinoks yani bahar başlangıcını kutlamak amacıyla dünya çapında kutlanır. Daha çok orta Asya ve Asya ülkelerinde kutlamalar hakimdir. Yöresel kıyafetler, müzikler ,danslarla şenlikler düzenlenir.

 

İskeçe Karnavalı bir Yunanistan kutlamasıdır. Baharın gelişini ve Paskalyayı kutlamak amacıyla yapılmaktadır. Hristiyan dinine mensup bir kutlamadır.  Mitolojik olarak baktığımızda Şarap ve Eğlence Tanrısı Dionysos’a kadar dayanmaktadır. Renkli kostümlerle , yüzlere takılan maske ve yapılan makyajlarla şenlik içinde geçmektedir. Şubat ayının sonlarında ve Mart ayının başlarında kutlanan bu şenliğe yerli ve yabancı bir çok turist katılmaktadır. 

Paskalya kutlamaları Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinden sonra , yeniden diriliş-doğuş anlamında kutlanan bir bayramdır. Mart sonu ve nisan aylarında kutlanır. Renkli yumurtalar boyanır ve bu yumurtaları paskalya sonunda yersen sağlıklı olacağın düşünülür. Hediyeler verilir ve çeşitli yemekler düzenlenir.

Rio Karnavalı’da Brezilya’da kutlanmaktadır. Paskalya ve Hristiyanların büyük perhiz dedikleri günden önce kutlanmaktadır. Renkli kıyafetler yapılır, makyajlar yapılıp gösteriler düzenlenir. Samba ve çaça gibi danslar yapılır. Aynı zaman müzikler gösterilir. 

Holi Festivali Hindistan’da baharın gelişini kutlamak amacıyla kutlanan bir festivaldir. Renkli boyaları birbirlerine atarak eğlenirler. İyiliğin her şeyden üstün olduğu amacıyla da kutlanmaktadır.

Marteniçka , bir Bulgar geleneğidir ve Baba Martha olarakta bilinir. Ülkemizde dahil olmak üzere birçok ülkede kutlanmaktadır. Her yıl baharın gelişini kutlamak için Mart ayının birinden sonuna kadar takılan kırmızı ve beyaz iple yapılan bir süslere denilmektedir. . Leylek ve kırlangıç görürseniz bilekliği çıkartıp gül ağacı veya meyve ağacına taktığınızda dileklerinizin kabul olduğuna inanılır. Bu gelenek 2017 yılında  UNESCO‘nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil edilmiştir. 

Çırpılmış Yumurta Festivali Bosna-Hersek’te kutlanan bu festival baharın ilk günü kutlanmaktadır. Bosna’nın Zenica kentinde kutlanmaktadır. Şafak vakti nehir kenarında toplanıp , çırpılmış yumurta yiyerek kahvaltı ederek müzik dinliyorlar. Böylelikle de baharı kutlamış oluyorlar.

Su Festivali Songran adı verilen bu festival Tayland’ın en önemli festivalidir. Baharın gelişini kutlamak için yapılır. Genç, çocuk, yaşlı herkes katılır. Birbirlerini su ile ıslatırlar. Akraba ve budist ziyaretleri yapılır. 

 

Teotihuacan’da Bahar Ekinoksu , her yıl Meksika’da baharın gelişini kutlamak amacıyla beyaz giyinerek Teotihuacan pramidinin tepesine çıkarak enerjilerini iyi yönde doldurduklarına ve yıl boyunca güzel enerjiyi emdiklerine inanıyorlar.

 

Kaynakça

1-) “Cemre” Wikipedia.org

Genel Yayın Yönetmeni : Elif Ünal 

Editör: Nigar Kaya

Yazar: Aybüke Hasaltun

Bu yazının bütünü yazarına aittir.

https://www.instagram.com/kitaphislerim?igsh=MWZ1MW83YmFsNzhkMQ%3D%3D&utm_source=qr

Yorumlar (3)

    • 1/04/2025

    Harika bir bilgilendirme Bahar her yerde canlanma ne kadar güzel Kaleminize sağlık

  1. Uğur Tokuş
    • 25/03/2025

    Harika bilgilendirici güzel bir çalışma kaleminiz daim olsun değerli hocam 👏👏

  2. Amine
    • 25/03/2025

    Yüreğinize, kaleminize sağlık kıymetli hocam ne kadar hoş bir yazı, yüreğe tebessüm ettiren ve iç ısıtan... Her yazınız bahar tadında olsun hürmetlerimle...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aybüke Hasaltun

Ben Aybüke Hasaltun. 04.07.1995 yılında İstanbul'da doğdum . Lise de Çocuk gelişimi ve Eğitimi bölümünden mezun oldum. Doğuş Üniversitesi Halkla ilişkiler ve Tanımı bölümünden mezun oldum. Anadolu Üniversitesi Açık öğretim fakültesi Lojistik bölümü öğrencisiyim. Meb onaylı İnsan kaynakları Uzmanlığı sertifikam vardır. Lise de İlçeler arasında düzenlenen Avrupa Birliği Genel kültür yarışmasında üç kişilik bir ekiple birinci olduk. Meb onaylı Mahremiyet Eğitimi dersi aldım .İsmek onaylı yazarlık atölyesi kursuna katıldım ve sertifikam vardır. (9 ay) Online olarak bir çok yazarlık eğitimine katıldım. Rusça A1 ve A2 seviye eğitimleri aldım ve belgem vardır. 2024 yılında Çocuk yazarlığı dalında Mavi Kuş Medyanın düzenlemiş olduğu yarışmada 1.oldum. İnstagram da @Kitaphislerim adında hesabım vardır. Sürekli olarak kendimi geliştirmekte ve yazılarım üzerinde çalışmaktayım. Devam eden roman ve masal çalışmalarım vardır. 21 farklı ülkede bulundum ve gezi yazıları da yazmaktayım. Fındıkhikayeleri.com’da blog yazılarım yayınlamaktadır. . Yazılarımdan ‘Balayı çiftlerinin Yeni gözdesi Phuket’ , İstanbul’un Saklı Cenneti Şile, Heykeller Şehri Makedonya Hürriyet yazar kafede yayınlandı. 6 proje kitapta yazım yayınlandı. Sıfır yayınları ; Naftalin Kokulu yıllar 90’lar, En iyi dostum Sensin , Sisli Şehir Anıları. Valens yayınları , Hoşçakal Ekspresi. Parana Yayınları Zamandan Sırlar, No 112 kitaplarında hikayelerim yer aldı. Astrea Sanat ,Edebi dergi ,Biz dergi ve Nu Doksan dergisinde öykü ve deneme yazılarım yayınlandı. Mahlas yayınlarında Uçmak İsteyen Tırtıl Mimi adında bir masal kitabım vardır. Kitabıma özel olarak bestelenmiş şarkılar bulunmaktadır. Züriş’in İlk Karı adında masal kitabım Mavikuş Medya yayınevinden basılmıştır.Meb Onaylı Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında çocuklarla buluşup imza etkinliği ve zoom etkinlikleri düzenlemekteyim. . İstanbul’da ikamet etmekteyim. Ingilizce ve Rusça bilmekteyim.Özel sektörde Uluslararası lojistik firmasında İthalat Operasyon sorumlusu olarak çalıştım. Evliyim yaşında bir kızım var. Sütlaç isminde British Long Hair cinsi bir kedim var. Sayıları sürekli olarak değişen balıklarım var. Yazarlık üzerine sürekli araştırmalar yapmaktayım. Çok yönlü bir yazarım.