ANNE SÜTÜ MUCİZE Mİ?

ANNE SÜTÜ MUCİZE Mİ?

 

                                                  ANNE SÜTÜ MUCİZE Mİ?

Yavrularımızı kucağımıza aldığımız andan itibaren onları hem fizyolojik hem de ruhsal olarak doyurmakla mükellefiz. Beslenme konusunda hayata en iyi başlangıç, anne sütüdür. Anne sütü, bebeklerin tüm yaşamsal faaliyetleri için eşsiz bir besin kaynağıdır. Bu sebeple ilk altı ay zorunludur. İki yaşa kadar olan süreç için de anne sütü tercihe bırakılmıştır.

Kur’an-ı Kerim’ de ‘’Emzirmeyi tamam yaptırmak isteyenler için, anneler çocuklarını tam iki yıl emzirirler.’’ (Bakara,2/233)  ayeti ile anne-çocuk bağının kuvvetlenmesi ve yavruların sağlıklı beslenmeye başlaması açısından rehber olmaktadır.

Hadis-i Şerifler’ de de emzirmenin faziletleri bizlere nakledilmiştir: ‘’Kadın, hamileliğinde, doğum yapıncaya, bebeği sütten kesinceye kadar, Allah yolunda hudutlarda nöbet bekleyen mücahit gibidir. Eğer bunlar arasında vefat ederse kendisine şehit mükafatı ve ecri vardır.’’ ‘’Çocuk doğunca, annesinin onu her emzirmesinde annesine, bir can ihya etmişçesine sevap gelir.’’

   Anne sütü, her annenin kendi bebeği için uygun vitaminler ve mineraller içerir. Çünkü yeni doğan bir bebeğin sindirim sistemi, bağırsakları oldukça hassastır. Anne sütü de bu hassasiyete uygun yaratılmıştır. Bebek büyüdükçe sütün vitamin içeriği, yoğunluğu, miktarı değişkenlik gösterecektir.

                    ANNE SÜTÜNÜN FİZYOLOJİK YARARLARI

  • Anne sütü, içerdiği yağ, protein, karbonhidrat, enzimler, mineraller sayesinde bebeğin hem kısa vadede hem de uzun vadede korunmasını sağlar.
  • Anne sütü, çocuğun alerjik sorunlar yaşamasını önler.
  • Pişik önleyicidir.
  • Çölyak, diyabet rahatsızlıklarının görülme sıklığını azaltır.
  • Enfeksiyonlara karşı kalkan olur.
  • Bebeğin ağız hijyenini sağlar.
  • Bağırsaklarda bakterilere karşı daha yoğun koruma oluşturur.

           ANNE SÜTÜNÜN NÖROLOJİK YARARLARI

  • Motor gelişiminde ileri düzey başarı elde edilir.
  • Anne sütü, beyin hücrelerinin gelişimi, sinapsların kurulmasında etkili olan siyalik asit bakımından zengindir. Akademik başarısı yüksek olur.
  • Olgunlaşma süreci ilk iki yılda çok önemli yol kat eder. Bebeğin anneyle etkileşimi ne kadar fazlaysa beyne giden olumlu sinyaller artar.
  • Daha az davranış sorunlarıyla karşılaşılır.
  • Anne sütü alan çocukların daha az kaygılı, daha az stresli olduğu gözlemlenir.
  • Anne sütü, aradaki bağın gücü sayesinde ağrı kesici özelliğe sahiptir.

        ANNE SÜTÜNÜN RUH SAĞLIĞINA ETKİLERİ

  • Emzirme sürecinde anne-çocuk bağı oluşur ve kuvvetlenir.
  • İlk güven ağı ANNE ile olur. Oluşan güven, hayatı boyunca çocuğun kalbinde ona can olur.
  • İkili ilişkilerde her zaman başarılı olur.
  • Dış dünyaya karşı dik kalabilir.
  • Anne sütü alan çocuklarda sakin, dingin bir ruh hali oluşur.
  • Anne sütü ile yaşama başlayan çocuklar daha itaatkar olmaktadır.

   Bir anne, çocuğunun karnını doyururken aslında bir yandan da ruhunu doyurmaktadır. Fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlar bu bağlamda iç içe yaratılmıştır. Bebek acıkınca ağlıyor ve anne yanına gidip ona sütünden veriyor. Bebeğin açlık hissinin gitmesiyle birlikte bir güven duygusu oluşuyor: ‘’Annem her ihtiyacım olduğunda yanımda!’’

   Anne sütü mucizesi ile oluşan bu güven duygusu, bebeğin ilerleyen yıllarda sahip olacağı birçok özelliğin çekirdeği hükmündedir. Çekirdek sağlam olursa üzerine inşa edilecek diğer özellikler de sağlam ve sağlıklı gelişir. Çocuk, hayatının ilk yıllarında annesine güvenebildiği kadar kişiliğini ortaya koyar. Aynı zamanda bu güven ile kendine güvenir, çevresine ve hayata güvenir. Bu sebeple bir annenin çocuğuna bırakabileceği en önemli miras, güvendir.

   Araştırmalara göre güven duygusu yaşamın ilk iki yılında kurulur. Bu yaşlarda çocuk anneye simbiyotik bağ ile bağlıdır. Yani kendisini annesinin uzantısı gibi görür. Korktuğunda, heyecanlandığında, canı acıdığında, acıktığında annesini hep yanı başında ister. Annesini yanında gördüğü her an da güveni güçlendirir. Annesinin gözlerine bakarak karnını doyuran bebek, belki en çok ruhunu doyurur. Korkuları, endişeleri, üzüntüleri, acıları gidiverir. Anne kokusuyla rehabilite olmaktadır.

    Anne-bebek arasındaki en özel süreçtir emzirme dönemi. Sinemizde ayırdığımız zamanı uzun tutmak, onlara hiçbir eğitim sisteminin kazandıramayacağı özellikler kazandıracaktır. Güven yudumlayacaklar göğsümüzden. Sevgi, şefkat şerbetini içecekler. Damarlarında sevgi pınarları çağlayacak. Ruhları doyacak. Ruhu doymuş çocuk, fıtratındaki yazılımı en güzel şekliyle ortaya çıkaracak.  SEVGİYLE KALIN…

    RUMEYSA KAYA ODABAŞ

 https://fisildayankalemler.org/author/rumeysaodabas/

BAŞUCU KAYNAKLARIM:

DİYANET KUR’AN-I KERİM MEALİ

KÜTÜB-Ü SİTTE EMZİRME BAHSİ

HATİCE KÜBRA TONGAR – FITRAT PEDAGOJİSİ

https://ilkadimlarim.com/10-adimda-anne-sutu-ve-faydalari

https://www.webanne.com/anne-sutunun-ozellikleri.html
https://www.cnnturk.com/saglik/bebegin-ilk-asisi-anne-sutu-anne-sutunun-faydalari

Editör: Ümmü Özçelik 

Genel yayın yönetmeni: Elif Ünal Yıldız

Yazının bütünü yazarına aittir.

Bir önceki yazımı okudunuz mu?

Çocuklarda Aidiyet Duygusu

 

Yorumlar (3)

  1. […] Bir önceki yazımı okudunuz mu?  ANNE SÜTÜ MUCİZE Mİ? […]

    • 30/06/2024

    Harikasınız ❤️

    • 30/06/2024

    Kaleminize sağlık ne güzel bir anlatım.....

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rümeysa KAYA ODABAŞ

14 Mayıs tarihinde dünyaya gelmiştir. İlahiyat mezunudur. Yedi yıl ücretli öğretmenlik yapmıştır. Beden Dili, hitabet, Diksiyon, Aile İçin İletişim, Çocuk Psikolojisi , Öğrenci Koçluğu, Özel Eğitim Öğretmenliği alanında eğitimleri vardır . Dil İşçileri Edebiyat Projesinde yer alıp mini hikayeler yazmaktadır. Çocuk kitapları yazma üzerine projeleri vardır .GÖKBEY GÖKLERDE-HER GEZEGEN ÖZELDİR kitabının yazarıdır. Evli ve bir çocuk annesidir.