Özel Eğitimde Kurum Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Özel Eğitimde Kurum Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Özel Eğitimde Kurum Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Özel gereksinimli, yani nöroçeşitli evladı olan her ailenin en az bir kere kapısından geçtiği, eğitim için gittiği kurumlar özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleridir. Ülkemizde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı 3.277 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi bulunuyor.

Öncelikle, çocuğu için özel eğitime başlayacak aile bir arayış içinde oluyor fakat yolun başındayken ve henüz çok az eğitimci ve merkez gören aileler, bu tecrübesizliğin verdiği durumla ilk bulduğu merkeze başlamak istiyor; haliyle çocukları da zaman kaybetmesin istiyorlar.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin amaçları arasında:

– Bağımsız yaşam yetenekleri kazandırmak,
– Psikomotor becerileri desteklemek,
– Dil, konuşma ve iletişim becerilerini geliştirmek,
– Toplum uyum sorunlarını çözmek,
– Fiziksel becerileri geliştirmek,
– Aileleri doğru yönlendirmek ve psikolojik destek sağlamak vardır.

Peki, bu kurumları seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Kriterlerimiz neler olmalı?

Öncelikli olarak, deneyimli eğitim kadrosuna ve eğitimcilerin diplomalarını sorgulayıp sorgulayamacağınıza bakmalısınız. Ayrıca, alanı ve tecrübesi dışında bir eğitim programı uygulamak isteyen eğitimci ile asla çalışmamalısınız. Bu konuda tavrımız net olmalıdır. Kurum sahiplerinin eğitimcilerinin her alanda ders verebileceği söylemine kesinlikle kulak asmadan yetkinliğini sorgulamalısınız.

Örneğin, bir özel eğitimciden dil ve konuşma terapisi vermesini beklememek, bir ergoterapistten özel eğitim dersi vermesini beklememek gibi, alan dışında yapılan her eğitimin verimli olmayacağını bilmemiz şart.

Her kurumda ailelerin danışmanlık alabileceği bir psikolog bulundurulmalı, hem ailenin hem de çocuğun zaman zaman görüşmesi sağlanmalı ve kriz yönetimi konusunda aileye manevi destek verilmelidir. Psikologların özel eğitimci gibi derse alınması durumunda bundan rahatsız olacağınızı bildirmelisiniz. Kurum olanaklarına dikkat etmemiz gerekiyor. Kurumlar, bireylerin engel durumlarına göre dizayn edilmelidir. Sınıfların kapılarında izleme penceresi bulundurulmalı ya da ders kamera ile izlenebilmelidir.

Raporlama Süreci ve Aile Entegrasyonu: Eğitim aldığınız kurumdan bilgi almak en doğal hakkınız. Belirli aralıklarla çocuğunuzun gelişimi hakkında süreci öğrenmelisiniz, böylece eğitiminin gidişatı hakkında en doğru kararları eğitmenleri ile birlikte verebilirsiniz.

Kurumlarda çalışan eğitimci dışında diğer personellerin, sosyal hizmet uzmanları, servis personelleri ve temizlik görevlileri dahil, kurum kadrosuna uygun ve işini etik çerçevede ve saygı ile yapıp yapmadığını gözlemlemeli ve bunu kurum yetkilisine bildirmelisiniz.

Son olarak, ailelerin hangi konulardan muzdarip ve mağdur olduğunu belirtmek isterim. Ülkemizde özel bireylere verilen devlet destekli eğitimin bir ayda sadece 12 saat olması (12 ders saati, 1 ders 45 dakika) nitelik ve nicelik bakımından yeterli olarak desteklenmemesi, aileleri hem maddi hem de manevi zora sokmaktadır. Birçok aile, rehabilitasyon merkezlerinin çocuklarını sadece maddi kazanç kapısı olarak görmelerinden dolayı rehabilitasyon eğitimini bırakmıştır.

Buldukları kurumlarda deneyimli özel eğitim alan mezunları yerine çalıştırılan farklı alanlarda eğitimcilerden dolayı yanlış yönlendirilmiş olmaları sebebiyle birçok çocuğun eğitim planı çocuğa özel değil, genel geçer bir eğitim olarak kalmıştır. Ne yazık ki ailelerin çoğunluğu bu yetersiz eğitim saatlerinden ve niteliksiz eğitim sisteminden dolayı bu kurumlardan ümidini kesmiş ve bütçelerini zorlayarak özel ders aldırmaya çalışmıştır.

Sistemin içinde zamanı çalınan ve topluma bağımsız bir birey olarak katılamayan her çocuk için ailelerin umudu tükenmekte, toplumda yer almasını istedikleri çocukları için yeterli ve nitelikli eğitime ulaşacakları günü beklemektedirler.

Engellilerin gerek bedensel gerekse ruhsal özellikleri nedeniyle kendi yakın çevrelerinde ve toplum içerisinde aşağılanmadan bağımsız hareket edebilmeleri ve toplumda yaşayan bireylerle iletişim ve etkileşim kurabilmeleri için uygun ortamlar hazırlamak, onların yarınlarını güvence altına almalarını sağlamaya yönelik destek oluşturmak, özel eğitim ve rehabilitasyon sürecinin bir parçasını oluşturmaktadır.

Hem eğitim kurumu hem de eğitimci seçerken bir veli olarak bunlara dikkat etmeli, ne çocuğumuzun vaktini ne de kendi imkan ve olanaklarımızı boşa harcamamalıyız. Genel olarak, eğitim olgusunun deneme yanılma yoluyla değil, kurulu bir sistem üzerine ve çocuğun yetenekleri göz önünde bulundurularak yapılması ve artık hiçbir çocuğun gözden çıkarılmadığı bir eğitim sürecini görmek dileğiyle…

Elif AY

Editör: Murat ÇATAL

Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ 

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?

TÜRKİYE’DE ÖZEL EĞİTİMİN GELİŞİM AŞAMALARI  VE TARİHÇESİ

Yorumlar (4)

  1. Elif Ay
    • 31/05/2024

    Bekir hocam Teşekkür ediyorum. Umarım bazı çabalar sonuçsuz kalmaz.

  2. Bekir SEVİK
    • 28/05/2024

    Keşke bu yazıyı ülke geneline yaymanın bir yolu olsa da konunun muhatapları bilgilenme... Hereksizin biri çıkıp saçma sapan hareketler yaparak milyonlara ulaşırken, burada burada maden değerinde bir yazı var ve bu yazıyla sadece küçük bir kesim ilgileniyor. 😔😔😔😔

    • 26/05/2024

    Arzucum teşekkürler ediyorum sende iyi ki varsın, yazdıklarım ışık olsun yolumuza 🙏 sevgiler

  3. Arzu Arduç
    • 26/05/2024

    Canım elifim iyi ki varsın takibindeyim basarilarin daim olsun ❤️💐

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elif AY

1991 İstanbul Üsküdar doğumluyum , İstanbul Üniversitesi Sosyal Hizmetler mezunuyum, evliyim biri özel gereksinimli iki oğlum var , uzun süredir özel gereksinimli çocukların ve ailelerinin yaşadıklarını yazıyorum. Makale ve köşe yazarlığı yapıyorum.