İNSAN OLMAK MI, İYİ İNSAN OLMAK MI?

İNSAN OLMAK MI, İYİ İNSAN OLMAK MI?

İNSAN OLMAK MI, İYİ İNSAN OLMAK MI?

İnsan olmak fiziki anlamda, asla görünenden ibaret değildir. İnsan olmak vicdanlı olmayı, anlayışlı, nazik, fedakâr, cefakâr, yardım sever olmayı da gerektirir. Kendini eğitir, geliştirir, bulunduğu durumdan daha ileriye gitmenin çabasını verir. Gelişime, yeniliğe her daim açık olmayı gerektirir.

İnsan olmak, sadece biyolojik bir varlık olmayı anlatmaz. Aynı zamanda duygusal, zihinsel ve toplumsal olarak gelişmeyi içerir. İyi insan olmak ise, bu gelişim sürecinde belirli değerler ve davranışlarla donanmış olmayı gerektirir.

İnsan olmak, insan doğasının bir sonucudur; ancak iyi insan olmak, bilinçli bir seçimin ürünüdür. İyi insan olmak, empati, merhamet, dürüstlük, adalet ve saygı gibi insani değerlere bağlı kalma iradesini ifade eder. İyi bir insan olmak, kendi çıkarlarınızı diğerlerinin çıkarlarıyla dengelemeyi, başkalarına yardım etmeyi ve topluma katkıda bulunmayı içerir.

İnsan olmak, sadece insana özgü olan fiziksel ve zihinsel özellikleri içerirken; iyi insan olmak, bu özellikleri olumlu bir şekilde kullanmayı ve başkalarıyla olan ilişkilerimizde olumlu bir etki yaratmayı gerektirir. İyi insan olmak, etik değerlere ve vicdani bir duruşa sahip olmayı içerir.

İnsan olmak, doğuştan sahip olduğumuz bir durumken, iyi insan olmak, sürekli bir çaba gerektiren bir süreçtir. İyi bir insan olmak, insanın içinde bulunduğu toplumsal ve kültürel bağlamlara göre değişebilir; ancak temel insani değerlere bağlı kalma ve başkalarına karşı sorumluluk sahibi olma isteği, iyi insan olmanın temel unsurlarını oluşturur.

Sonuç olarak, insan olmak ve iyi insan olmak arasındaki fark, insanın varoluşsal boyutunu ve toplumsal etkisini yansıtır. İyi insan olmak, doğal bir durum olmayıp, bilinçli bir çaba gerektirir ve insani değerlere bağlılık önemlidir. İyi insan olma yolunda adım atmak, hem kişinin kendisini hem de toplumu daha iyi bir noktaya taşıyabilmesi için hayati önem taşır.

 

BİR TUTAM

Her şeyden bir tutam

koydum gönül heybeme,

Bir tutam sevgi,

Bir tutam saygı,

Bir tutam vicdan,

Bir tutam sabır,

Bir tutam güven,

Bir tutam merhamet,

Oysa beklediğim yanlızca,

Bir tutam sevmek ve

sevilmekti.

Değer görmekti.

Aylin ŞEN 

Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ 

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?

ÇİÇEKLERİN GİZEMLİ TARİHİ VE ANLAMLARI 

 

Yorumlar (4)

  1. Aylin ŞEN
    • 17/05/2024

    Merhaba Yılmaz bey, önce insan olmak ve iyi insan olmak arasındaki farkı iyi anlamak, toplumumuzu bir adım ileriye taşımamıza vesile olacaktır. Kendini her anlamda eğiten, geliştiren ve bilinçli hareket eden her birey, ailesine ve çevresine daha duyarlı olur. Bu duyarlılık, kelebek etkisiyle daha fazla kitlelere ulaşır. Kötülük, içinde hiçbir iyi niyeti barındırmayan; sorumluluklarını ihmal eden; yalan söyleyebilen; güvenilmez davranışlar sergileyebilen; zarar verici ve manipülatif davranabilen; empati yeteneğinden çok uzak, bencil, dürüst olmayan ve adaletsiz olan bireylerin özelliklerini içerir. Bu niteliklere sahip olan kişiler, iyi olmaktan çok uzaktır. Saygılar Aylin Şen

  2. YILMAZ ATASEVEN
    • 16/05/2024

    Elif hocam iyi insan olmak bilinçaltından geliyor ve çabayla olursa şayet *KÖTÜLERİN DÜNYASI*'nda kötü olmak nereden nasıl gelmektedir? Yani.Kötülük, insani değerlere sığdırılmamakla beraber kötülerin tanımı yeri başka yerde saklı sanırım..

  3. Aylin ŞEN
    • 10/05/2024

    Çok teşekkür ederim.Semiray hanım.Hoş buldum.Siz de hoş geldiniz.

  4. Semiray
    • 7/05/2024

    Tebrikler yazar arkadaşım hoş geldiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aylin ŞEN

Merhaba adım Aylin Şen 1979 Kocaeli doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Büro yönetimi ve Sekreterliği Öğrencisiyim. Evli ve iki çocuk annesiyim. Bir Varmış Hiç Yokmuş isimli şiir kitabının yazarıyım. İkinci kitabımın da yazımı bitti. Yayınevleri ile görüşme sürecindeyim.