Harakiri (Seppuku)

Harakiri (Seppuku)

    Japon kültürünün bir geleneği olan ve hala günümüzde de varlığını sürdüren bu kavramı daha önce elbette duymuşsunuzdur. Bu yazımızda Harakiri ( Seppuku) kavramlarını daha detaylı ve aralarındaki farkları ele alarak inceleyeceğiz. 

    Japon kültüründe köklü olan bir gelenektir. Samuraylar arasında yaygın olarak kullanılan bir intihar ritüelidir. Bu ölüm biçimi daha çok harakiri (karın yarmak) olarak bilinmiş olsa da, asıl onu kapsayan törenin adına seppuku denilmektedir. Genel olarak feodal Japonya’da samurayların savaşta yenildiği zaman yaptıkları bir intihar biçimidir. Bu geleneği uygulama zorunlulukları yoktur ve şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum. Sadece samuraylara has bir ritüelde değildir. Onurunu korumak, hatalarından dolayı pişmanlık duymak veya efendilerinin ölümünde refakatçi olmak için Seppuku yapılıyor.

   Bu gelenekte keskin bir kılıçla karınlarını keserek ve ardından başka biri tarafından öldürülerek tamamlanırdı. Seppuku, Japon tarihinin önemli bir parçasıdır. Sadakat ve onur ile ilişkilendirilmesi ile ön plandadır.   

  Seppuku yapacak kişi, öncelikle banyosunu yapar, güzel bir şekilde giyinir ve en sevdiği yemeğini yiyerek hazırlık aşamasının ilk evresini tamamlar. İlk aşamanın tamamlanmasından sonra kendi yazmış olduğu veda şiirini okur.

  Seppuku geleneğinde kullanılmak üzere uygulanan  bıçaklar bellidir. Bu keskin bıçaklara tanto veya kozuka denir. 

Şahıs, intihara hazır olduğunda yardımcı samurayda intihar edecek kişini sol tarafına geçerek kılıcını eline alarak yukarı kaldırır ve bekler. Seppuku yapacak kişi önce bıçağı karnın sol tarafına hızlıca saplar ve sağa doğru kaydırır. Son olarak yukarı ve aşağı bıçağı yayarak midesini parçalar. Buradaki amaç ölümün netleşmesidir. Yaralı olarak sonlanması seppuku olmayacağından bu yöntem uygulanır. Sonra yardımcı Samuray (Kaishaku) merhamet ederek daha çabuk can vermesi için kılıç ile kafasını keser. 

   Savaş alanında zamanın kısıtlı olmasından kaynaklı olarak karın yarma ritüelini atlayarak kafasını kesen bir kişi de seppuku yapmış oluyordu. 

   Japonya’da onur ile yaşamak önemli olduğundan ve utanç oluşturduğundan seppuku eskisi kadar yaygın olmasa da hala devam etmektedir. 

  Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

  Sevgiler…

Yorumlar (10)

  1. Gizem
    • 18/01/2024

    Etkileyici bir yazı olmuş.... Japonlar ilgimi çeken bir toplum olmasının yanı sıra bana hep tedbirli durulması gereken bir millet olarak geliyor... Bu yazıda galiba içimdeki anlam veremediğim sorulara cevap buldum.

  2. Mehmet Ünal
    • 14/01/2024

    Ne değişik kültürler var bu tür yazılarınızı bekliyoruz

  3. Yıldız TEK GAMLI
    • 3/12/2023

    İşini hakkıyla yapmadığını düşünmek bir an için politikacıların hepsinin yapması gerektiğini düşündüm

  4. Zeynep
    • 11/10/2023

    Yazıyı okuyunca içim ürperdi Japonlar bu işe son vermeliler . Size de bizi bu tarz konularla aydınlattığıniz için teşekkür ederim

  5. Burak
    • 11/10/2023

    Emeğinize sağlık her seferinde farklı konularla beni sasirtiyorsunuz

  6. Müzeyyen
    • 11/10/2023

    Sayfanızı Instagram da gördüm ve dolu dolu içeriğe sahipsiniz yolunuz açık olsun

  7. Gül
    • 11/10/2023

    İşinizin hakkını veriyorsunuz severek takip ediyorum

  8. Çetin
    • 11/10/2023

    Yine ufkumuzu açan bir yazı olmuş başarılarınız daim olsun

  9. Can
    • 11/10/2023

    Japon kültürüne her zaman ilgi duymuş biri olarak yazınızı çok beğendim iyi günler dilerim

  10. Kubra
    • 11/10/2023

    Farklı milletlerde ki farklı kültürleri sayenizde öğrenmiş oluyoruz ne kadar güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elif Ünal Yıldız

fisildayankalemler.org online gazetesinin Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmenidir.Aynı zamanda Fısıldayan Kalemler Yazarlık Atölyesi Kapsamında Yazarlık Eğitimi vermektedir. Makale ve köşe yazarlığı yapmaktadır ve Alaska yayınlarında Yayın koordinatörüdür. 1986 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Ankara'da ikamet etmektedir.. Kamu Yönetimi mezunudur.. UMUDA YOLCULUK adında 2. Baskı yayında olan bir roman kitabı vardır. Şuanda ikinci romanına hazırlanmaktadır.