Geri Kalmış ve Modern Toplumda Eğitim
- Yazar: Yamaç ERDOĞAN
- 14 Şubat 2024
- 234 kez okundu

Eğitim, geri kalmış toplumlarda makam, mevki ve para kazanma aracıdır. Modern toplumda ise, insanın her açıdan kendisini geliştirme ve ilerleme zorunluluğudur.
Geri kalmış toplumda insanlar, eğitimli insanlar ve eğitimsiz insanlar diye iki gruba ayrılır. Bu toplum yapısındaki eğitim, diğer eğitimsiz insanları çalıştırmak, ezmek, aşağılamak ve onların üzerinden para kazanmaya odaklı bir sistemdir.
Modern toplumda insanların bir ayrımı yoktur. Oku-okut, öğren-öğret, geliş-geliştir sistemi ile çalışır ve her insanın eğitim seviyesini yükseltmesi hedeflenir.
Geri kalmış toplumda insanların meslekleri isminden önce gelir. Örneğin Doktor Ahmet, Hakim Mustafa, Öğretmen Ayşe, Savcı Seda veya Binbaşı Cem gibi. Geri kalmış toplumda bu insanların isimlerinin hiçbir değeri yoktur, sadece isimlerinin önündeki meslekleri değerlidir. O meslekler ellerinden alındığında bir hiç gibi ortada kalırlar, ne kadar başarılı olsalar da toplum nezdinde saygılarını yitirirler.
Modern toplumda ise insanların ünvanlarının hiçbir değeri yoktur ve kullanılmaz. Kişi eğitime, bilime, tarihe kattıklarına göre değer kazanırlar. Örneğin Albert Einstein deyince, onun mesleğini söylememize gerek yok. İsminin önünde hiçbir ünvan yok ama, isminin ne kadar değerli olduğunu hepimiz biliriz. Edison deyince de ve Atatürk deyince de öyle.
Geri kalmış toplumda, eğitim sadece bir sınıfı temsil eder ve değersizdir. Modern toplumda ise eğitim, insanlığı ve insan olmayı temsil eder. İnsanlık için değerlidir, özgürlük için değerlidir ve modern dünya için değerlidir.
Editör: Sonay BİLGİ ARABACI
[…] Geri Kalmış ve Modern Toplumda Eğitim […]
Muhteşem bir tespit hocam teşekkür ederim
Harika tespitler, kaleminize sağlık 👏🏻