DÜNYALIK İŞLER

DÜNYALIK İŞLER

DÜNYALIK İŞLER

”Ey insanoğlu çırılçıplak geldiğin bu dünyadan yine çırılçıplak gidiyorsun”
Bir cenaze sonrası okunan Kur’an-ı Kerim den sonra imam efendi bu şekilde vaaz ediyordu.
Sanırım 15 li yaşlardaydım. Bir akrabamız bizi ziyarete gelmişti. Rahmetli büyük anam (Dedemin annesi) ile sohbet ediyorlar. Gelen akrabamız çok işi olduğunu,işlerini bitirememekten şikayet ediyordu. Büyük anam akrabamıza baktı çok yumuşak bir ses tonuyla
“Oğlum bütün mezarlıklar işini yarım bırakmış insanlarla dolu. Bu dünyanın işini kimse bitirip ahirete gidemez.”dedi.


Aile büyüklerimden laf açılmışken anneannem aklıma geldi. Anneanneme bulunduğu köyün kanaat önderleri derlerdi. Herkes onu ziyaret eder. Akıl danışır, hayır duasını almak isterdi. Bir gün bir hanımefendi anneanneme çocukların ,tarla işlerinin onu çok yorduğunu, komşusu ile sık sık tartıştığını anlatıyordu. Anneannem ona bir süre önce vefat eden birininde aynı şeylerden bahsettiğini ama bu bahsettiği dertlerin hepsini dünyada bırakıp gittiğini söyledi. Kadın önce anlamadı ama daha sonra haklısın diyerek anneannemin yanından ayrıldı. Ondan sonraki hikayesini hiç bir zaman öğrenemedim.


Yazının başında dediğim gibi bu dünyaya çırılçıplak gelip çırılçıplak gitmeye bir örnek de ben vereyim. Babasından kalan mirastan en fazla payı almak isteyen bir arkadaş bu uğurda bazı evraklarda sahtecilik yaparak istediğini elde etmişti. Bu payının üzerine bir sürü mal mülk daha eklemişti ve hatırı sayılır bir servete sahipti. Sonra elden ayaktan düşünce kendisine baksın diye bütün serveti torununa devretti. İşler ilk başlarda iyiydi sonra torun ve dedenin arası bozuldu. Dede evden çıkarak huzurevine yerleşti ve orada vefat etti. Uğruna hileler düzenlediği serveti dünyada kalmıştı. İmam efendi musalla taşında yatan mevtaya nası seslenmişti “Ey insanoğlu çırılçıplak geldiğin bu dünyadan yine çırılçıplak gidiyorsun”.


Bu konuyu bir şiir ile özetlemeye çalıştım. Beğeninize sunuyorum. Hoşçakalın .

Dünyada Kalanlar

Derdim çoktur diye yanıp duranlar
Hangi derdi ahirete götürdün?
Saçlarını yolup kalbi yoranlar
Hangi derdi ahirete götürdün?

Derdi yokken derdi icat edenler
Karalar bağlayıp gama binenler
Çıplak gelip çıplak burdan gidenler
Hangi derdi ahirete götürdün?

Paraları pulu çokca olanlar
Dünya için ahireti salanlar
Fani dünya için geri kalanlar
Hangi derdi ahirete götürdün?

Ozan Kasım söyler kendi yapar mı?
Bunca sözden nasihati kapar mı?
Aklı olan bu dünyaya tapar mı?
Hangi derdi ahirete götürdün?

Ozan Kasım Kol

 

Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal YILDIZ

Editör: Hakan DİNÇAY

Yorumlar (2)

  1. Çiğdem Zoroğlu
    • 22/07/2024

    Yüreğinize sağlık hocam yine çok önemli bir konuya parmak bastiniz🙏🏼

  2. Nigar KAYA
    • 22/07/2024

    Kaleminize sağlık Ozan Hocam. Çok doğru..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ozan Kasım KOL

Ozan Kasım Kol 1971 tarihinde Samsun' un Çarşamba İlçesi'nin Beyyenice köyünde doğmuştur. Çocukluğu Beyyenice köyünde geçen şairimiz , Turizm ve Otelcilik mezunudur. Lise yıllarında edebiyat öğretmeninin aşırı telkiniyle şiire önem veren Ozan Kasım Kol "Dünyanın Dengesi Sevgi (2021), Meriç ile Tuna (2023) ,İstiklal Yıldızları (2024)" isimli kitapların şairi ve yazarıdır. Bazı şiirleri türkü olmuş olan şairimiz aynı zamanda Kültür Bakanlığı halk şairidir. Tansiyon dergisinde türkülerimizin hikayelerini araştırıp yazmaktadır. Yedi Sanat Derneği (Yesader) ve MSG üyesi olan Ozan Kasım Kol ,Ahmet Erhan,Arife Gül ve Gülüzar isminde üç çocuk babasıdır.