Dünya Sanat Günü (Leonardo di ser Piero da Vinci’nin Doğum Günü)

Dünya Sanat Günü (Leonardo di ser Piero da Vinci’nin Doğum Günü)

Dünya Sanat Günü

(Leonardo di ser Piero da Vinci’nin Doğum Günü)

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır.

Sanatın doğuşu çoğunlukla prehistorik yani tarih öncesi çağlara, bu çağlarda yaşamış insanların mağara duvarlarına çizdikleri resimlere, sembollere doğru temellendirilir.

Çin’in Tibet platosunda, sanatsal amaçla yapıldığı tahmin edilen 226 bin yıllık el izleri, Endonezya’da bir mağarada bulunan 45 bin yıllık domuz çizimleri gibi yeni örneklerin sanata dair en eski örnekler olduğu tahmin ediliyor.

Tarih öncesi dönemlerin izlerinden bugüne doğru ise sanat alanları, plastik sanatlar, edebiyat, sahne sanatları, mimari, müzik ve daha pek çok alan dünya tarihine yön veren olaylarla karşılıklı etkileşim içinde olarak pek çok akımı yaratmıştır.

Dünya Sanat Günü, her yıl Nisan ayının 15. günü kutlanan, sanat etkinlikleri düzenlenip cadde ve sokakların sanat eserleri ile süslendiği bir gün olarak kabul edilir.  2012 yılı itibarıyla kutlanmaya başlanmıştır.

Türk sanatçı ve Ulusal Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı Bedri BaykamInternational Associations of Art’ın (IAA), (Uluslararası Sanat Derneği) 2011 yılında Meksika‘da yapılan genel kuruluna Türkiye temsilcisi olarak katılmıştır.

Baykam, toplantıda Leonardo da Vinci‘nin doğum günü olan 15 Nisan’ın Dünya Sanat Günü olarak kutlanmasını önerdi.

Bu öneri çoğunluk oyu alarak, her yıl 15 Nisan tarihinde World Art Day (WAD) olarak kutlanılması kararı alındı.

Kısaca Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan, 2011 yılından itibaren Dünya Sanat Günü olarak kutlanır.

Ülkemizde kutlamaların ilki 15 Nisan 2012 tarihinde İstanbul Abdi İpekçi caddesinde kurulan sahnede yapıldı.

Dünya Sanat Günü, sanatsal yaratımlar ve toplum arasındaki bağları güçlendirmeye yardımcı olmak, sanatsal ifadelerin çeşitliliği konusunda daha fazla farkındalığı teşvik etmek ve sanatçıların sürdürülebilir kalkınmaya katkısını vurgulamak için kutlanmaktadır.  

Dünya Sanat Günü, 2012’den bugüne dünyada sayısız ülkede giderek daha fazla kutlanırken, Ülkemizde de Ulusal Plastik Sanatlar Derneği de (UPSD) bu kutlamalara, yaptığı etkinliklerin yanı sıra, her sene verdiği Dünya Sanat Günü Ödülleri ile katılmaktadır.     

Leonardo di ser Piero da Vinci (15 Nisan 1452 – 2 Mayıs 1519), 

Rönesans  döneminde yaşamış, döneminin önemli bir filozofuastronomumimarımühendisimucidimatematikçisianatomistimüzisyeniheykeltıraşıbotanistijeoloğukartografı, İtalyan yazarı ve ressamıdır.

Leonardo da Vinci, 15 Nisan 1452’de Floransa’nın yaklaşık 40 km batısındaki Vinci köyü yakınlarında doğdu.

Floransa’nın önde gelen noteri olan Ser Piero da Vinci’nin gayri meşru oğludur.

Leonardo’nun çocukluğu hakkında çok fazla şey bilinmiyor, ancak on beş yaşındayken, babası onu Floransa’nın önde gelen sanatçısı Andrea ve Verrocchio’nun yanına verdi.

Bir heykeltıraş, ressam ve kuyumcu olan Verrocchio dikkate değer bir zanaatkârdı.

Leonardo, çıraklığını tamamladıktan sonra Verrocchio’nun dükkânında asistan olarak kaldı.

Leonardo, 1482’de Floransa’yı 1482’de terk ederek Milano Dükü Sforza’nın hizmetine girdi.

Mühendis, ressam, mimar ve en önemlisi bir heykeltıraş olarak görev yaptı. 

Da Vinci, doğa, mekanik, geometri, uçan makinelerin yanı sıra, kilise, kale ve kanal yapımı gibi mimari yapılar ile ilgilendi. 

Leonardo insan vücudunu anlayabilmek için dış gözlemin yetersiz olduğunu düşünerek kadavralar ile çalışarak, kemiklerin, kasların ve eklemlerin birbirleriyle ilişkilerini kavramak istemiştir. 

Floransa’da geçirdiği süre boyunca birkaç portre çizdi, ancak hayatta kalan tek ünlü portresi Mona Lisa oldu. Bu resmi tamamladıktan sonra tüm seyahatlerinde yanında taşıdı.

En tanınmış yapıtları Vitruvius Adamı (1490-1492), Mona Lisa (1503-1507) ve Son Akşam Yemeği‘dir (1495-1497). 

Rönesans sanatını doruğuna ulaştırmış, yalnız sanat yapısına değil, çeşitli alanlardaki araştırmaları ve buluşlarıyla da tanınan, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından ve dehalarından biri kabul edilmektedir.

Leonardo 2 Mayıs 1519’da Amboise’daki (Fransa) evinde 67 yaşında ölmüştür.

 
“Resim
 bir bilimdir ve tüm bilimler matematiğe dayanır. İnsanın ortaya koyduğu hiçbir şey matematikte yerini bulmaksızın bilim olamaz. Ruhun elle birlikte çalışmadığı yerde sanat olmaz. Sevgili seven tarafından algılandığı şekliyle çizilir.”

Leonardo di ser Piero da Vinci

Kaynaklar:                                                        Vikipedia-Özgür Ansiklopedi, onedio.com,wikiquote.org.

Ali YURTSEVEN 

Editör: Hakan DİNÇAY 

Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ 

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?

31 MART VAKALARI ( TÜRKİYE-AZERBAYCAN)

Etiketler:

#dünyasanatgünü

Yorumlar (1)

  1. Yıldız Tek Gamlı
    • 21/04/2024

    Hocam çok keyifle okudum ❤️ Kaleminize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ali YURTSEVEN

Fısıldayan Kalemler Başkan Yardımcısıyım. 1967 yılı Ankara doğumlu olup aslen Ohrid / Makedonya kökenliyim. İlk, Orta ve Lise eğitimini Ankara da, Lisans eğitimimi Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünde tamamladım. 1992 yılında başladığım iş hayatımdan Ağustos 2022 de emekli oldum. Tarihi ve Kültürel Araştırmalar yapmak, Arkeolojik ve Turistik Doğa, Gezi, Yaşam ve Yürüyüşlere katılmak, renkli veya renksiz fotoğraf çekmek, Şiir ve Hikâye yazmak, Kişisel Gelişim, Mentörlük ve İletişim Eğitimleri düzenlemek genel ilgilendiğim alanlardır. Korhan ALTUNYAY Yazarlık Akademinden Yaratıcı Yazarlık, Derin Okuma, Kitap Tahlilleri, Prof Dr. Yavuz DEMİR’in düzenlediği Yaratıcı Yazarlık ve Metin Tasarımı konularında Sertifikalı Yazarlık Atölye Eğitimleri aldım. Hüznü Kıran Umutlar adlı şiir kitabım, Kalem İzleri ile Kalemlerin İz Düşümleri adlı Hikâye Seçki kitaplarında hikâyelerim, Şah-ı Şiirler 5 ile İz Bırakan Kalemler adlı antoloji kitaplarında yayınlanmış şiirlerim, Ankara Şehir Gazetesinde yazılarım vardır. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İLESAM, GESAM Meslek Kuruluşları ile AKSED Kültür ve Sanat, AKL Mezunlar, Ankara Rumeliler, Türk Makedon Dostluk Dernekleri üyesiyim.