Beynin Yapısı ve İşlevleri

Beynin Yapısı ve İşlevleri

    İnsan beyni o kadar mükemmeliyetçi bir şekilde yaratılmış ki bizler sadece küçük bir kısmını kullanıyoruz. Kendimizi zorlamaya, sınırlarımızı aşmaya cesaret edemediğimizden maalesef ilerleyemiyor, yerimizde saymaya devam ediyoruz. Beynimiz fiziksel varlığımızın ta kendisidir. Duygu ve düşüncelerimizin ve deneyimlerimizin temelini oluşturur. Beynimizin işlevindeki hasarlar bütün vücudumuzu etkilediği gibi kişiliğimizi de etkiler. Ayrıca görmek, insana zahmetsiz bir iş gibi gelse bile beynin bunu mümkün kılmak için gösterdiği çabayı takdir etmek gerekir.

Beynin Yapısı

   Beynimiz üç bölüme ayrılıyor. Bir kısmı bütün canlılarda olan susamamız, yemek yememiz, uyumamız, yutmamız, kalp atışımız gibi yaşamsal fonksiyonlarımızı gerçekleştiren bölgedir. 

   İç güdüsel davranışlarımızı yönlendiren, bizi diğer canlılardan ayıran beynimizin orta bölgesinde yer alan ikinci bölüm bulunur. Duygusal yönlerimizi ele alır. Korkularımızı, öfkelerimizi, mutluluğumuzu, şaşkınlıklarımızı ifade eder.

  Üçüncü bölgemiz olan Neokorteks, aklımızı kullanmamızı sağlayan, mantık çerçevesinde öz benliğimizi oluşturan bir bölümdür.

Neokorteks Bölümleri

Frontal lobe

Alnımızın ön kısmında bulunur. Bu alan bütün vücudumuzu yöneten, her şeyi kontrol eden süper egomuzun bulunduğu yerdir. Mantıklı düşünmemizi sağlayan, doğru karar vermemizde etkili olan, sosyal davranışlarımızı kontrol eden bir bölümdür.

Parietal lobe

  Duyularımızı etkiler. Karanlıkta yön bulmamızı sağlayan, vücudumuzdaki acı hissini veya ısıyı beyne gönderen bir bölümdür.

Occipital lobe

  Görme fonksiyonlarımızı sağlayan bir merkezdir. 

Cerebellum (Beyincik)

Beynimizin dengesini sağlayan, merkezi sinir sistemimizi düzenleyen, öğrenmemizi kolaylaştıran bir bölümdür.

Temporal lobe

 Kelimeleri yeniden düzenlememizi, işitsel öğrenmemizi, dili anlamamızı sağlayan bir bölümdür.

  Sol beynimiz, Matematik, hesaplama, dil ile düşünme, analiz ve mantık işlevini sağlarken; Sağ beynimiz, yaratıcılık, hayal gücü sezgi, hayal kurma, sanat gibi işlevleri sağlar. 

  Beynimizi aktif olarak kullanabilmemiz için yapabileceğimiz en önemli şey Spordur. Onun dışında dengeli beslenme (yağdan uzak durun), Mozart dinleme (Psikolog Frances Rauscher ve ekibi, Mozart dinleyen kişilerin matematiksel gücünün arttığını keşfetmiştir.) Bulmaca çözmekte ayrıca beyninizi geliştirmek için en iyi yöntemlerden biridir. 

   Beynimiz 25 yaşına gelene kadar değişim sürecini tamamlamış gibi gözükse de değişimine yaşadığı deneyimler doğrultusunda devam eder. Beynimizdeki değişiklikler neler yaşadığımızı ve nasıl biri olduğumuza dair ipuçları sunar. Kırmızı kan hücreleriniz her dört ayda bir tümüyle yenileriyle yer değiştirir. Deri hücrelerimizde birkaç haftada bir yenilenir. Yaklaşık yedi yıllık bir zaman zarfı içerisinde vücudumuzdaki her bir atomun yerine başka bir atom almış olur. Sabit kalan belleğimizde yaşadığımız durum ve koşullara tepki verme açısından değişiklik gösterebilir. 

 

Yorumlar (4)

  1. Gizem
    • 18/01/2024

    Beyin tuhaf çözümü zor bir organ... hem tıp açısında hemde duygusal açıdan...

  2. Mehmet Ünal
    • 14/01/2024

    Kalemine yüreğine sağlık

  3. Yıldız Gamlı
    • 13/12/2023

    Ben temporal lob da kalmışım... Muhteşem bir bilgilendirme teşekkür ederim hocam

  4. Zeynep
    • 8/12/2023

    Kalemine sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elif Ünal Yıldız

fisildayankalemler.org online gazetesinin Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmenidir.Aynı zamanda Fısıldayan Kalemler Yazarlık Atölyesi Kapsamında Yazarlık Eğitimi vermektedir. Makale ve köşe yazarlığı yapmaktadır ve Alaska yayınlarında Yayın koordinatörüdür. 1986 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Ankara'da ikamet etmektedir.. Kamu Yönetimi mezunudur.. UMUDA YOLCULUK adında 2. Baskı yayında olan bir roman kitabı vardır. Şuanda ikinci romanına hazırlanmaktadır.