Azerbaycan’a Ait Sekiz Astroit

Azerbaycan’a Ait Sekiz Astroit

Bildiğiniz gibi gökyüzünde yıldızların ve gezegenlerin yanı sıra, asteroitler de (Asteroit ya da küçük gezegen, belirli bir yörüngede dolanan ve meteoritlerden daha büyük ancak cüce gezegenlerden daha küçük olan küçük güneş sistemi cisimleridir. Atmosferi olmayan metalik veya kayalık cisimlerdir. )  bulunuyor. Bilim kendi yörüngesinde dönen yaklaşık 85.000 asteroit biliyor. Bu kadar çok asteroit arasından 8 tanesinin ismi Azerbaycan’a aittir. Şimdi bunlar hakkında kısa bilgiler verelim:

1. Adını Şamahı (Azerbaycan’ın tarihi şehirlerinden biri) Gözlemevi’nden alan asteroit, 3 Ağustos 1940’ta Almanya’nın Gedegelberg kentinde Alman astrofizikçi K. Reinmuth tarafından keşfedildi.

2. “Azerbaycan” asteroiti. Asteroit, 11 Ekim 1971’de Kırımlı astrofizikçiler tarafından keşfedildi.

3. “Nizami” asteroiti. 24 Ağustos 1974’te Kırım astrofizikçileri tarafından keşfedilen asteroit, adını büyük Azerbaycan şairi Nizami Gencevi’nin onuruna almıştır.

(Aynı zamanda Merkür gezegeninde Nizami’nin adını taşıyan bir krater bulunmaktadır.)

4. “Sorin” asteroiti. 26 Ağustos 1976’da Kırımlı astrofizikçiler tarafından keşfedilen asteroit, adını Azerbaycan’ın modern astronomi biliminin kurucularından Nikalay Sergey oğlu Sorin’in onuruna aldı.

5. “Cavid” asteroiti. 1 Eylül 1978’de Kırımlı astrofizikçiler tarafından keşfedilen asteroit, adını Azerbaycan’ın büyük oyun yazarı Hüseyin Cavid’in (1882-1941) onuruna almıştır.

6. “Magomayev” asteroiti. 19 Eylül 1974’te Kırım astrofizikçileri tarafından keşfedilen asteroit, dahi besteci Müslüman Magomayev’in onuruna seçildi.

7. “Tusi” asteroiti. 24 Eylül 1979’da Kırımlı astrofizikçiler tarafından keşfedilen asteroit, adını ünlü ansiklopedik bilim adamı Nasreddin Tusi’nin onuruna aldı.

8. “Eyyub Guliyev” asteroiti. 9 Nisan 1999’da ABD’nin Arizona eyaletinde Anderson Mesa tarafından keşfedilen asteroide, adı Şamahı Gözlemevi’nin yöneticisi, Azerbaycanlı gökbilimci Eyyub Guliyev’in anısına verildi.

Habil Yaşar

 

Editör: Nigar KAYA

Baş Editör: Dr. Sibel ÇELİKEL

Yorumlar (2)

  1. Habil Yashar
    • 28/01/2024

    Var olasınız Yıldız xanım əfəndim!

  2. Yıldız Tek Gamlı
    • 27/01/2024

    Her bir isimde gurur duydum hocam Azerbaycanlı gardaşlarıma selam ve sevgiler Kaleminize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Habil YAŞAR

Ben Nabiyev Habil Yaşar oğlu (Habil Yaşar), 26 Şubat 1983'te (Hocalı soykırımı nedeniyle doğum günümü kutlamıyorum) Bakü'de doğdum. 271 numaralı ortaokuldan mezun olduktan sonra Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Filoloji Fakültesi'nde okudum. "N" saylı askeri birliğinde görev yaptıktan sonra birkaç yıl "Bakü Petrol ve Enerji Koleji"nde öğretmen olarak çalıştım. Öğretmenliğin yanı sıra gazeteci, yönetici, çevirmen, sunucu olarak da çalıştım. Birçok kuruluşa üyeyim. Aynı zamanda birçok kuruluşun yönetim kurulu üyeliğine seçildim. Azerbaycan Yazarlar Birliği (2003), Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği (Mali Kontrol Denetleme Komisyonu Başkanı-2013), Azerbaycan Cumhuriyeti Gençlik Teşkilatı Milli Konseyi (Mali Kontrol Denetleme Komisyonu üyesi-2009), Uluslararası İnsan Hakları (2007), Dünya Azerbaycanlılar Kongresi (2010)), CASCFEN (MTK üyesi-2012), Azerbaycan Yazarlar Birliği Gençlik Konseyi (2014), Azerbaycan Edebiyat Fonu (2023), Yazsader (Yazarlar ve Şairler Dayanışma Derneği), vb. Yurt içi ve yurt dışı (Türkiye, İngiltere, Kazakistan, Gürcistan vb.) birçok uluslararası etkinliğe katılıdım. 2009 yılında Cumhurbaşkanlığı bursu ve birçok edebiyat ödülüne layık görüldüm. Eserlerim İngilizce, Rusça, Türkçe vb. dillere çevrilerek kitap, gazete, dergi ve internet sitelerinde (Türkiye, Rusya, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan vb.) yayınlandı.