Alzahimer Ve B12 Vitamini

Alzahimer Ve B12 Vitamini

Alzahimer Ve B12 Vitamini

Mesaiye gitmek için erkenden kalktım. Canım hiç istemese de kahvaltımı yapıp işimin başına geçtim. Masamda biriken işleri toparladıktan sonra arkadaşlarımın yanına gittim. Sabah geç kalkan ya da sabah benim gibi kahvaltı yapmayı sevmeyen arkadaşlarım minik bir kahvaltı sofrası kurmuşlardı.

Ne bileyim işte domates, salatalık, simit krem peynir vs. Beni kahvaltıya buyur ettiler. Elimde çay öylece kaldım. Domates çok güzel kokuyor, salatalık çok güzel görünüyor ama ilginç, benim canım nedense kahvaltı yapmak istemiyor. Normal şartlarda çoğu zaman kuru simitle kahvaltı yaptığımız için bu kahvaltı bizim için oldukça lüks bir kahvaltıydı. Haliyle o daveti asla geri çevirmezdim.

“Kahvaltımız çok güzel, neden gelmiyorsun?” dedi biri.

“Ya bilmiyorum, nedense bugün canım istemiyor.” dedim.

Sessiz sedasız çayımı içtim sonra diğer işlerimle ilgilenirken  arkadaşım ziyaretime geldi.

“Canın bir şeye mi sıkkın? Bir lokma bile almadın.”

“Yok, gerçekten canım istemedi Allah Allah neden acaba? derken…

“Aaa! Aman Allah’ım! Ah ben de düşünüyorum neden canım istemedi diye. E ben bugün kahvaltı yapıp geldim ya.”

“Şaka mı yapıyorsun?”

“Hayır ne şakası, gerçekten yaptım. Aman Allah’ım! Yoksa Alzheimer mı oldum?”

Hayır şaka yapmıyordum. Gerçekten ama gerçekten o gün kahvaltı yaptığımı unutmuştum. Bence ortada çok dramatik ve ciddi bir durum vardı. Yaptığım kahvaltıyı bile unutuyorsam bir sıkıntı olmalıydı.

Hiç beklemeden ertesi gün, ertesi gün diyorum çünkü o gün tokmuşum ya. O yüzden ertesi gün sabah, aç karnıma tahlil için kan verdim. Akşama doğru aldığım sonuçlardan sebebi anlaşılıyordu. B12, hemoglobin, (Hgb) demirim hatta D vitaminim bile yerlerdeydi. Neredeyse gerçekten aklımı yiyecekmişim.

Yani vücutta bir şey kalmayınca akıldan yemeğe de başlıyormuş demek ki. Uzun süren bir tedaviye girmem gerekiyordu çünkü gerçekten saçma sapan unutkanlıklar yaşıyordum. Hatta bir keresinde telefonda annemi aramak için numarasını tuşladım, kulağıma götürene kadar kimi aradığımı unutup ekrana tekrar bakmıştım.

Düşünebiliyor musunuz? Balıktan daha zayıf bir hafıza kalmış. Bu arada burcum da balık. Ondan oldu sanırım balık hafızam.

Hayır! Kabul etmiyorum, etmedim. Hemen araştırmalara ve tedavilerime başladım. Uzun sürdü ama şimdi zehir gibi maşallah hafızam. Neyse şimdi Alzheimer ve B12 ne alaka diyeceksiniz. Hemen bağlantı kuracağım ama öncelikle Alzheimer nedir, neden olur onunla başlamak istiyorum. 
Alzheimer; bilimsel olarak Beta amiloid protein parçacıklarının beyninde birikmesine bağlı olarak hücreler atasındaki iletişim bozukluğudur.  Yani insanların ayrılığa dayanamadığı gibi hücreler de bu ayrılığa dayanmayıp ölmeye, beyin küçülmeye başlıyor. 

Peki bu bozukluk neden olur hemen onu özetleyelim.

•İleri yaş

•Genetik

•Sigara

•Down Sendromu

•Uyku problemleri 

•İnanamayacaksınız ama asosyallik

•Tip II Diyabet

•Travmalar

•Obezite

•Uykusuzluk

•Kolesterol

•Yüksek tansiyon 

Daha da çoğaltılabilir. Bu bilimsel olarak belirlenen sebepler ama oraya şunu eklememişler, ben bunu kocaman harflerle yazmak istiyorum… “SU SU SU” bence en önemlisi susuzluk ve B 12 vitamini eksikliği.

Son yapılan araştırmalarda uzmanlar, uzun süre devam eden B12 vitamini eksikliğinin de Alzheimer’a neden olduğunu söylemişlerdir. Şimdi B 12 vitamini eksik olanlar hemen Alzheimer oldum olacağım diye paniğe kapılmasın çünkü burada uzmanların bahsettiği uzun süren B12 vitamini eksikliği.

Bana mantıklı geldi. Çünkü esasında geniş kapsamlı bir araştırma yaptığınız zaman vücudumuzun hangi bölgesinde su kaybı varsa o organımızın hasta olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmış durumdadır. Nasıl ki bir süngeri su döktüğümüz zaman genişliyor, bir çiçeğe su verdiğimiz zaman yaprakları açılıyor vücutta aynen toprak gibi.

Su verdikçe yaşıyor. Beyin de susuz kaldıkça küçülmeye ve büzülmeye başlıyor. Tabii ki yukarıda saydığım etkenler Alzheimer’a büyük sebeplerden ancak en önemli sebep bence susuzluk ve B 12 vitamin eksikliği.

Sebepleri gözden geçirdikten sonra korunmak için neler yapmamız gerekiyor onu söyleyeceğim.

En önemlisi sağlıklı beslenmek. spor yapmak, (Hareket etmek) kitap okumak, beyni geliştirmek için problemler çözmek, her gün yaptığınız rutin şeyleri değiştirerek yapmak. Mesela aynı yoldan yürümek, aynı elle kalem tutmak aynı saatte yemek içmek gezmek.

Bunlar artık vücudun, beynin, otomatiğe bağladığı hareketler oluyor. Ancak beyni şaşırtmak problem çözülmesine yardımcı olmak için değişik aktivitelerde bulunmak her gün yaptığınız rutin hareketliliğimizi değiştirmemiz gerekiyor. Zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, bol su içmek en az yılda bir kan tahlilleri yaptırmak.

Tabii şu anda aldığımız besinlerde yeterli miktarda vitamin ve mineral bulunmadığı için doktor gözetiminde ve tavsiyesiyle takviyeler de alınabilir. Özellikle omega ve C vitamini hayatımızın eksik etmemenizi öneriyorum.

Daha  kapsamlı araştırmalarda görüşmek dileğiyle sağlıkla kalın…

 

Nigar KAYA

Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIZ

Diğer Yazılarımı Okudunuz mu?

https://fisildayankalemler.org/nasreddin-kendini-mahvettin/

 

 

Etiketler:

#allzahimer sağlık

Yorumlar (3)

    • 25/01/2024

    Çok önemli bilgiler iletmişsiniz. Teşekkür ederiz

  1. Yıldız Tek Gamlı
    • 22/01/2024

    Çok teşekkür ederim ❤️ Bugünlerde anneme alzheimer tanışı konulabilir gerçekten çok faydalı bir yazı kim bilir belki de b12 eksikliği var

    • 19/01/2024

    Bundan sonra demek ki kan değerlerimizi takip edeceğiz. Güzel faydalı bir yazı olmuş👏🏻👏🏻👏🏻

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nigar KAYA

Doğma büyüme Çankırılıyım. İlk Orta Lise eğitimimi Çankırı'da gördüm. Anadolu Üniversitesi Laborant ve Veterinerlik bölümünü bitirdikten sonra Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Acil Afet Yönetimi Lisans bölümünü tamamladım. Halen Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünde okumaktayım. Hemşireyim, hemşirelik mesleğim yanında Yazar-Şairim ve Editörlük yapıyorum. Bir çocuk annesiyim. Oğlum Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi.