YENİÇERİ KIYAFETİ’NİN KUDRETİ
- Yazar: Bekir SEVİK
- 7 Şubat 2024
- 1.806 kez okundu
Başlığı ilk okuduğunuzda aklınıza Yeniçeri kıyafetlerini anlatacağım geldi galiba. Hiç öyle düşünmeyin, anlatacağım konu Osmanlı tarihinde yaşanmış ibretlik bir olay.
Olay 19. yüzyılda, bugünün Almanya sınırları içerisinde bulunan Mülheim şehrindeki Ren Nehri kıyılarında yaşanmıştır. O dönem Almanlar ve Fransızlar arasında hiç bitmeyen sürtüşmeler yaşanırdı. (Gerçi şimdi de pek farklı değiller. Bakmayın öyle birbirlerine karşı yapmacık gülümsemelerine, ilk fırsatta satarlar birbirlerini )
Neyse, biz konumuza dönelim. Ren nehrinin bir tarafında Almanlar, diğer tarafında Fransızlar yaşıyordu. İki tarafta geçimlerini sağlamak için tarımla uğraşıyorlardı. O zamanlar Fransızlar Almanlara göre daha güçlü oldukları içi, mahsul zamanı Almanların tarafına geçer ve bütün mahsulü hasat ederlerdi.
Bu durum birkaç yıl böyle devam edince Almanlar artık iyice bunalır ve aralarında bir toplantı yaparlar.
Toplantıda söz alan biri ortaya şöyle bir fikir atar. “Bence Osmanlı Padişahından yardım istemeliyiz. Hepimizin bildiği gibi Osmanlılar istenen hiçbir yardımı karşılıksız bırakmazlar.”
Bu fikir toplantıda bulunan herkesin aklına yatınca hiç vakit kaybetmeden Osmanlı Padişahına bir mektup yazarlar.
Mektupta tam olarak şunlar yazmaktadır. “Fransızlar her yıl bize zulmediyor. Mahsulümüzü elimizden alıyorlar. Siz ki dünyaya adalet dağıtan bir İmparatorluğun Sultanı, İslamiyet’in de Halife’sisiniz. Bizi bu zulümden kurtarın. Asker gönderin. Ürünlerimizi bu sene olsun toplama imkânı sağlayın.”
O dönem bir çöküş süreci yaşayan Osmanlı İmparatorluğu, asker gönderebilecek durumda değildir ve aslında bunu gerekli de görmez. Cevabı, içi asker elbisesi dolu üç çuval ve bir mektupla verir.
Almanlar gelen üç çuval asker elbisesi ve mektubu görünce şaşkına dönerler ve hiç vakit kaybetmeden mektubu açıp okumaya başlarlar. Mektupta şunlar yazmaktadır.
“Fransızlar korkak adamlardır. Onlara yeniçeri göndermemize gerek yok, Yeniçerimizin kıyafetini görmeleri kâfidir. Çuval içindeki kıyafetleri adamlarınıza giydirin. Mahsul zamanı nehrin karşıdan görünecek yerlerinde dolaştırın. Karşıdan gören Fransızlar için bu kâfidir.”
(Hani bazı işinin erbapları vardır ya, ceketimi assam yeter derler. Bu da ona benzemiş biraz.) Almanlar kısa bir süre birbirlerine bakakaldıktan sonra yeniçeri kıyafetlerini kapışmaya başlarlar. Mahsul zamanı geldiğinde bu kıyafetlerle tarlalarında dolaşmaya başlarlar.
Çok geçmeden gelen haber, Almanların sevinç çığlıklar atmalarına neden olur. Gelen haber şöyledir, Osmanlı İmparatorluğundan yardım geldiğini düşünen Fransızlar, kendi mahsullerini de bırakarak iç kısımlara kaçmaya başlamışlardır. ( Osmanlı Padişahı haklıymış… )
Bunun üstüne Almanlar mahsullerini gönül rahatlığıyla toplamaya başlarlar. Daha sonra Almanlar bu kıyafetleri bir müzeye koyarak halkın ziyaretine açarlar. Şehrin en yüksek binasına da Osmanlı bayrağı asarlar.
Düşünsenize, bir dönem sadece kıyafetiyle bile dünyayı korkudan titreten bir imparatorluk, geçmiş tarihten ve bu imparatorluk bizim atalarımıza ait. Şimdi ise bu imparatorluğun adını duyunca yüzünü kırıştıran sözde Türkler var.
Ne demiştir Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk,
“Tarihini bilmeyen bir millet, yok olmaya mahkûmdur”
Kim ne kadar inkar ederse etsin, dünyada hüküm sürmüş bir Osmanlı İmparatorluğu var.
Önceki çalışmalarımızı incelemek isteyebilirsiniz:
DOĞRU SÖZE NE DENİR BEKİR HOCAM. BİR DÖNEM DÜNYAYA HÜKMEDEN, ADALET DAĞITAN, KILICIYLA İMPARATORLUKLAR YOK EDEN MEDENİYETİN BEŞİĞİ OSMANLI DEVLETİ. İYİ Kİ BÖYLE BİR GEÇMİŞİM VAR.
Bekir hocam harikasınız 🇹🇷 Kıyafetin yettiği bir zamandan günümüze...
Üstad!!! kalemine sağlık...
Böylesine güzel kaleminizi ! tarihsel boyutta açıklamanız ve ifadenizden dolayı teşekkür ederim ..SEVGİLER BENHUR
Böylesine güzel kaleminizi ! tarihsel boyutta açıklamanız ve ifadenizden dolayı teşekkür ederim ..SEVGİLER BENHUR
👏👏👏"Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyasını başka ülkeler çizer."
Tarihte sevecek daha çok konu var Ece, umarım çok daha fazlasına erişme imkanın olur
Teşekkür ederim Nigar Hanım. Keşke daha çok tarih yazan kalem olsa.
Yine süper bir yazı. Kaleminiz daim olsun Bekir Hocam👏🏻👏🏻👏🏻
Ece ÇİNLER. Tarihte seveceğin daha neler neler var, zamanla çok daha fazlasını görürsün umarım.
Bana tarihi sevdiren yazar ✍️ kalemine sağlık 🙏