ÇOCUKLARI ANLAMA SANATI

ÇOCUKLARI ANLAMA SANATI

 

 

       Çocuklar, bizim çocuklarımız, geleceğimizin teminatı, yarının büyükleri çocuklarımız. Onların mutluluğu, bizim mutluluğumuz, üzüntüleri bizim üzüntülerimiz. Onları mutlu etmenin yolu sadece hediyeler almaktan, istedikleri yiyecekleri yemelerine izin vermekten geçmez. Onları mutlu etmek sanılandan çok daha kolaydır.  Ebeveynleriyle sağlıklı iletişim kurmak, zaman geçirmek, doğru iletişim kurmak, onlarla özel anları paylaşmak onlar için mutluluk demektir.

      Mutlu bir çocuk yetiştirmek için çocuğun davranışlarının verdiği işaretleri okumaya özen gösterin.

   Çocuk sevindiğinde ya da üzüldüğünde bunu belli etmektedir. İşten eve geldiğinizde yüzünde büyük bir gülümsemeyle sizi karşılaması, sarılması mutlu olduğunu gösterir. İstediği bir şeyi yapmadığınızda asık suratlı olması üzgün olduğunu size anlatır. Mutlu bir çocuk gülümser, oyun oynar, diğer çocuklara ilgi gösterir, çok fazla motivasyona ihtiyacı yoktur.

   Mutsuz çocuk ise çok sessizdir, fazla yemez. Diğer çocuklarla bir araya gelmekten çok hoşlanmaz, yalnız oynamayı tercih eder. Çok fazla soru sormaz. Bununla birlikte doğası gereği utangaç ve içine kapanık bir çocuğunuz varsa, çok fazla gülmüyorsa bu onun mutsuz olduğu anlamına da gelmemektedir. Utangaçlık mutsuzlukla aynı şey değildir.

   Ama çocuğunuz utangaç bir yapıya sahipse onun mutluluk işaretlerini okumak için daha çok çaba harcamanız gerekebilir.

      Birlikte vakit geçirmek ve eğlenmek için çocuğunuza zaman ayırmalısınız. 

  Çocukların zihinsel ve duygusal sağlığı, onların büyüme ve gelişiminde önemli rol oynar. Çocuğa ailesiyle geçirilen zaman mutlulukla birlikte, psikolojik fayda olarak geri döner. Hayattaki önceliğiniz çocuğunuzla zaman geçirip onu tanımaya çalışmak olmalıdır. Bu sayede zevklerini, keyif aldığı şeyleri yakından öğrenebilirsiniz. Onda, anı oluşturacak izler bırakabilirsiniz.

   Çocuğunuzla oyun oynamak, stresle daha kolay baş etmesine ve karşısına çıkan zorlukları kolay yenmesine yol açacaktır. Oyun çocuğun gelecekteki hayatının provasıdır. Çocuğunuzla geçirdiğiniz vakit  ile aranızda yakınlık sağlayarak onun size karşı daha rahat, duygusal ifade sağlaması ve buna bağlı olarak duygusal anlamda ve iç dünyasında hissettiklerini daha kolay anlamanıza sağlayacaktır.

  Mutlu bir çocuğunuz olmasını istiyorsanız ona muhakkak zaman ayırın. Onu anlamaya çalışın. Empati yapın. Çocuklarınızın yeni arkadaşlar edinmesi ona fırsatlar açar. Arkadaşlarıyla sık sık görüştürün.

     Yaratıcı Yeteneklerini geliştirmesi için destek ve yardımcı olun.

   Kendisine güvenen, risk alan, yüksek enerjili, maceracı,  meraklı, oynamayı seven, şakacı mizahçı, idealist, kendi başına olmayı seven, artistik ve estetik ilgilere sahip, yeniliklere düşkün, düşünerek  davranan çocukların yaratıcı özellikleri akranlarına göre öndedir. Bu çocukları desteklemek,  onların  yaratıcı yeteneklerini ortaya çıkarır. Bu gibi durumlarda çocuklara yardımcı olunmalı onları anlamaya çalışmalı. Çocuğun ilgi, beceri ve yeteneklerini anlamaya yardımcı olan anne,  baba ve  öğretmenler çocuğa doğru rehberlik yapmış olurlar.

 Genellikle mutlu insanların , yeteneklerini geliştirmiş uzmanlaşmış insanlar olduğu gözlemlenmektedir. Çocuklar için de aynı durum söz konusudur.

  Basit bir örnekle çocuğunuzdan size top atmasını isterken ve onunla bu konu üzerinde çalışırken onun top atma konusunda uzmanlaşmasını, hatalarından ders çıkarmasını ve devamlılığın ve disiplinin faydalarını öğrenmesine yardımı olursunuz. Çocuğunuz top atma ve tutma konusunda uzman oldukça çalışmalarının sonucunda başarılı olduğunu görecek ve bu hoşuna gidecektir.

   Dengeli beslenmesine ve hareket etmesine özen gösterin

  Nasıl ki büyükler için dengeli beslenme ve bol bol hareket etmek hayat standardını yükselten bir etkense, çocuklar için de durum aynıdır.
 Uykusunu iyi alması, yeterince hareket etmesi ve sağlıklı beslenmesi çocuğunuzun mutluluğu için çok önemlidir. Beslenme çantasındaki yiyecekler ile çocuğunuzun davranışları arasındaki ilişkiyi de yakından gözlemlemenizde fayda vardır.

  Bazı çocuklar çikolata yedikten sonra enerji dolu olur.  Ama kısa süre sonra çocuk agresif bir yapıya bürünebilir.    Duygu durumunda sık sık değişkenlikler olabilir. Yemek alerjileri ve hassaslıklar çocukların davranışlarını ve duygu durumlarını etkileyen diğer faktörler olabilir.

    Problemlerle mücadele etmelerine izin verin

    Çocukların problemlerini kendilerinin çözmesi için cesaretlendirilmeye ihtiyaçları vardır. Çocuğunuz yardım istediğinde ona problemi çözme yolları ile ilgili yardımcı olun, problemi onun yerine çözmeyin. Siz çözerseniz çocuk başaramadım duygusuna kapılır. Çocuğunuzun ilerdeki yaşamında mutluluğu için problemlerle mücadele edebilme yöntemi geliştirmesi oldukça önemlidir. Çocuğunuzla birlikte beyin fırtınası yaparak probleme yönelik tüm gerçekçi fikirleri düşünmesini sağlayın. Çocuklarınızı düşünceleri hakkında düşündürün. Âmâ son kararı çocuğunuza bırakın. Böylece çocuk güvenini artıracak probleme karşı daha kolay çözüm yolu bulacaktır.

    Çocuğunuza ev içerisinde sorumluluklar vermekte, kendine olan güvenini artıracak problemlere daha kolay çözüm yolları üretmesini sağlayacaktır.

   Oyun çağındaki çocukların gelişimlerine çeşitli oyunlar katkı sağlamaktadır. Akıl ve zekâ, akıl ve mantık oyunları da bu noktada çocukların problem çözmelerine yardımcı olmaktadır. Satranç, tipover, mangala, go,  abalone, koridor gibi oyunlar akıl yürütme ve analitik düşünme becerilerini geliştiren oyunlardır.

  Diplomalı olsun olmasın, tüm anne ve babalar hayat okulu mezunudur. Ve çocukların zor zamanlarda sığındığı en güvenli limanlardır.

 

UNUTMAYIN! Harman yel ile savrulur, çocuk arkadaş ile kavrulur. Çocuklarınızı arkadaşlarından mahrum bırakmayın.

EDİT: Mesude Bozkurt

Yorumlar (3)

  1. Yıldız Tek Gamlı
    • 31/01/2024

    Çocukların prospektüsü olmuşsunuz hocam ❤️ harikasınız ❤️

    • 29/01/2024

    Çok teşekkür ediyorum Semiray Hanım. 🙏

  2. semiraysezgin
    • 29/01/2024

    Çocukların anlaşılması adına güzel bir yazı idi. Kaleminiz daim olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rabiya Sevil YÖRÜKOĞLU

Uzman Öğretmen, Yazar-Şair ve fisildayankalemler.org Editörü Kar Gülleri, Mucit Ozan, Dinozorlar Bornova'da, Mırmır ile Mırnav, Bir an Sığacık, Yüzyılın Gözyaşları ve Çiğ Damlası kitaplarının yazarı.