Bilginin Sorumluluğu

Bilginin Sorumluluğu

 

Bilginin Sorumluluğu

Hepimiz hayatımız boyunca sayısız eğitimler alırız farklı konularda. Hayatımızı sürdürebilmek için bilgilere ihtiyaç duyarız çünkü.
Bir mesleği yapabilmek için eğitimini alıp gerekli bilgiye sahip olmamız gerekir. Bir yemeği yapabilmek için nasıl yapılacağını bilmemiz gerekir. Hayatta ilk bilgileri ailemizden öğreniriz, sonra eğitimlerimizi tamamladığımız okullardan ve son olarak sosyal çevremizden. Kısacası var olduğumuz sürece hep devam edecek bir olgu bilmek, öğrenmek. 

Bizi diğer canlılardan ayıran tek özellik akıldır. Akıl da bize bilgiyi, öğrenmeyi farz kılıyor. Dünya üzerinde bize hizmet etmek üzere var olan binlerce bilgi bulunmakta. Bizler de taşıyabileceğimiz kadar ve bizi en yükseğe ulaştıracak bilgilere sahip olmaya çalışırız.

Bilgili olmak güzeldir elbette, üstelik bizi birçok insandan da farklı yapar. Ancak bilginin de sorumluluğu vardır. Önce kendimize, sonra insanlığa.

Bilgiye yakışır bir şekilde yaşamak zorundasın mesela. Üzerinde altın bir yelektir o, taşımayı bilmek gerekir. Taşıyamazsan yüktür, kullanmadığı her şey fazlalıktır çünkü ve ağır gelir insana. Sonra bilginle topluma hizmet etmen gerekir, bilen sorumludur yasasına göre. Bilgini paylaşman gerekir. İnsanlığa anlatman gerekir ki bildiklerini başkalarına ışık olsun. Aydınlığa ulaşmanın en büyük yoludur bilgi. Bir millet ancak bilimle parlar.

Bütün bunlar kadar bilgiyi doğru kullanmakta önemlidir tabi. Neticesinde bilginin siyahı beyazı yoktur. Yanlış yere çalışan bilgi karanlığa götürür. Sonrası karanlık bir toplum, karanlık bir nesil.

Teknoloji çağında yaşayan bir kuşak olarak bilgiye ulaşmak artık hepimiz için çok kolay. Kütüphanelerde saatler geçirip ansiklopedi karıştırmak ya da gazete dergilerde bilgi aramak bir nevi eskilerde kaldı. Ayrıca bunların insanın ruhunu besleyen ayrı bir atmosferi vardı.

Şimdilerde ise bilgi bize bir tuş kadar yakın. Her türlü bilgiye zorlanmadan ulaşabiliyoruz. Bilginin altın çağını yaşıyoruz adeta. Bundan dolayı kendimizi yetiştirmek ve eğitmek yaşadığımız topluma borcumuzdur. Her bilgili insan topluma bir meşaledir çünkü.

Bilgi meşalelerinin yandığı toplumlarda dostça yaşayabilmek dileklerimle…

Leyla BACAKSIZ

Editör: Sonay BİLGİ ARABACI

Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIZ 

Bir Önceki Yazıma Göz Atmak İster misiniz?

KOKU

 

Yorumlar (1)

  1. […] BİLGİNİN SORUMLULUĞU  […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leyla BACAKSIZ

03.08.1989 yılında Mersin’de dünyaya geldim. Yaklaşık 18 yıldır Antalya’nın Manavgat ilçesinde yaşamaktayım. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Bir kurumun muhasebe bölümünde çalışmaktayım. Okumak ve yazmak hayatımın en önemli iki parçası. Belli başlı bazı spiritüel alanlarla da ilgilenmekteyim. Okuma ve yazmanın verdiği bilgi ile ve spiritüel alanın verdiği ışık ile toplumun yolunu aydınlatmayı hedeflemekteyim.