Atık İlaçlar

Atık İlaçlar

Atık İlaçlar

İlaç pazarının hızla büyümesi atık ilaçlar sorununu ve atık ilaçların yönetiminin artmasına yol açmaktadır. Gerek hastaneler gerekse evlerde kullanılan ilaçların elde kalması ya da miadının dolması gibi nedenlerle atık ilaç oluşmaktadır.

Bizler atık ilaçları nasıl değerlendiriyoruz ve çevreye verdiği  zararlarını biliyor muyuz?

Gözlemlerime dayanarak özellikle evlerde kullandığımız ilaçları direkt çöpe atıyoruz, toprağa gömüyoruz ya da kanalizasyon sistemine dökerek uzaklaştırıyoruz. Söz  konusu bertaraf yöntemler doğa, canlılar ve insan sağlığı üzerinde zararlı etkilere neden oluyor.

Kanalizasyona atılan ilaçlar yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarına karışıyor ve dolasıyla suda yaşayan canlılara ve bitkilere zarar veriyor.

Hormon ilaçları, balıklar, omurgasız canlılar  ve sürüngenlerin endokrin dengesini bozmaktadır.

Antibiyotikler, su bitkilerinin gelişmesini durdurmaktadır.

Anti-depresanlar ise su canlılarında kısırlığa neden olmaktadır.

Kardiyovasküler ilaçlar,  deniz canlıları üzerinde anatomik bozukluklara neden olmaktadır.

Çöpe atılan atık ilaçların toprağa karışması omurgasız canlılara ve sürüngenlere zarar verip öldürmektedir. Ayrıca çöpten beslenen diğer hayvanların  hormon dengelerini  bozmakta, ağrı kesici ilaçlar böbrek yetmezliğine neden olmakta ve öldürmektedir.

Ülkemizde ilaçlarda atık yönetim sistemi uygulanmaktadır. Sistem toplama, taşıma ve bertaraf süreçlerini içermektedir.

Toplama noktaları eczaneler, eczane depoları ve sağlık kuruluşlarıdır. Tüm sistemler bireylerin atık ilaçları eczaneye getirmesine ve ilaçların güvenli etkili bir biçimde  yok edilmesine dayanmaktadır. 

Bizlerde canlılara doğaya  ve insan sağlığına zarar vermemek için atık ilaçlarımızı eczane, sağlık kuruşları  ya da eczane depolarına teslim etmeliyiz.  Doğayı , canlıları yok etmek kendimizi  ve dünyayı yok etmektir.

 

https://bartin.csb.gov.tr/Saygılarımla

Keziban ARIKAN

Editör: Sonay BİLGİ ARABACI

Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ 

Diğer Yazıma Göz Atmak İster misiniz?

BİLEMEZDİM 

Yorumlar (12)

  1. AYŞE
    • 2/05/2024

    ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİNİZ.YÜREKTEN TEBRİK EDİYORUM.KALEMİNİZE SAĞLIK👏👏

  2. Erdal UZUN
    • 26/04/2024

    Güzel bir yazı. Emeğinize sağlık. Sanki işaret ettiğiniz yerler çok güven vermediği için kendi tercihlerimizle imha ediyoruz. İlaç da imha değil geri dönüşüm kültürü oluşturulmalı...

  3. Abdullah
    • 22/04/2024

    Hocam çok güzel bir konuyu el atmışsınız tebrik ederim

    • 20/04/2024

    Çok teşekkür ederim hocam ❤️ Sayenizde çok güzel bilgiler öğrendim, hiç dikkat etmemiştim bugüne kadar, bundan sonra özen göstereceğim.

  4. Cihan
    • 19/04/2024

    Atık ilaçlar ve kullanımı konusunda israf toplumumuzda gerçek bir sorun, bu konuyu yazınızla gündeme getirdiğiniz için teşekkür eder, bilinmeyen konular hakkında bilgi sahibi olmaktan mutluluk duyarız..

  5. KEZİBAN ARIKAN
    • 19/04/2024

    HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM.

  6. Şahin
    • 19/04/2024

    Harika bir içerik. Emeğinize sağlık

  7. Hülya Bozkurt
    • 18/04/2024

    Çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Teşekkürler, kaleminize sağlık.

  8. Semra
    • 18/04/2024

    Kaleminize sağlık 🙏🏻

  9. Hayriye
    • 18/04/2024

    Elinize emeğinize sağlık.

    • 18/04/2024

    Tebrik Ediyorum Hocam kaleminize yüreğinize sağlık 🙏

  10. Zeynep
    • 18/04/2024

    Önemli bir konuya degindiğiz kalemine yüreğine sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KEZİBAN ARIKAN

1985 Isparta doğumluyum. Ailenin en küçük çocuğuyum. İlköğretimi ve liseyi Isparta’da tamamladım. İlk Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünü bitirdim. Mersin Üniversitesi Eczane Hizmetleri ön lisans bölümünü tamamladıktan sonra Niğde Ulukışla ilçe devlet hastanesine Eczane Teknikeri olarak atandım ve şu anda görevime devam etmekteyim. Son olarak Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmetler bölümünü bitirdim.İngilizce ve Rusça dillerini biliyorum. Eczane teknikerliği mesleğim dışında şair ve yazarım. Çeşitli dergilerde şiirlerim yayınlanmaktadır. 2024 yılında ilk antoloji kitabi olan Bir Kadın Bir Hikayede yer aldım. Şiir kitabım ve masal kitabım için hazırlık aşamasındayım. Türk Kızılay’ı ve Açev'de gönüllüyüm. Çocukları ve hayvanları çok seviyorum.