TEKNOLOJİ VE MEDYA
- Yazar: Tutku BATMAZ
- 14 Ekim 2024
- 85 kez okundu
TEKNOLOJİ VE MEDYA
Teknoloji ilerlerken medyanın gücü de gün geçtikçe gelişmekte ve zamanla artarak yayılmakta. Teknolojinin gelişmesi, aslında bakıldığında bize çok fazla fayda sağlasa da faydası olduğu kadar zararları da bir o kadar fazla.
Artık günümüzde teknolojik aletleri olmayan ve evinde bulunmayan bir ev neredeyse hiç yok. Sosyal yaşamımızda bu araçlar bize büyük oranda kolaylık sağlamaktadır. Gerek ev işlerinde olsun, gerek araştırmalarımızda, günlük yaşantımızda bize birçok yerde fayda sağlamaktadır.
TEKNOLOJİNİN DEZAVANTAJLARI VAR MIDIR?
Müthiş icatlarla fayda sağladığımız teknoloji nasıl oluyor da zararlı hale geliyor? Elbette amacının dışına çıkıldığı zaman. Zararlarını konuşacak olursak teknolojinin gelişmesi ile insanlar akraba ziyaretlerine gitmeyi bıraktılar, anneler babalar çocukları ağladıkça sussunlar diye ellerine telefonu ve tableti verip küçük yaşta zihinlerini dondurdular.
Hayatımıza giren teknolojik araçlarla beraber insanlar tembelleşmeye başladı. Aynı zamanda iletişim araçları birçok zararlı siteye bir tıkla ulaşmamızı da sağlamış oldu. Böylelikle yanlış kullanımdan kaynaklı ülkemizde ve dünyada birçok sorun oluşmaya başladı.
Şu anda gündemde olan kadın cinayetleri, çocuk istismarı, tacizler, hayvanlara yönelik eziyetler gibi olayların artmasına teknolojik aletlerinin zararlı kullanımına bununla birlikte medyanın yanlış kullanılmasına da bağlıyorum.
MEDYAYA ELEŞTİRİ
Oturduğumuz yerden dünyadan haber almamız çok güzel fakat medyaya karşı şu şekilde bir eleştiride bulunmak istiyorum: Örneğin haber sunarken ayrıntısıyla sunulmamalı.
Son zamanlarda yankı uyandıran bir kadın cinayetinden örnek verecek olursak, “bir kadını evde öldürdü, diğer kadını ise surlara çıkarttı ve kafasını gövdesinden ayırarak surlardan aşağı attı. Daha sonra da kendini iple bağlayarak surlardan aşağı atlayıp intihar etti.” gibi. (Daha önce bu haber yapıldığı için ayrıntılı yazdım ancak haber bu kadar ayrıntılı olmamalıydı.)
Bu haber şu şekilde sunulabilirdi. Bir kadın cinayet haberi manşeti adı altında, bir şahıs iki kadının canına, ardından da kendi canına son verdi denilerek ayrıntılara yer verilmeden yapılabilirdi.
Bu kadar ayrıntının bize bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Çünkü bu tarz ayrıntılar insanların bilinç altında yer ediniyor. İnsanların psikolojisinde bu tarz olaylar yer aldığı zaman herhangi bir cinnet ve sinir krizi anında direkt bilinçaltındaki bu tarz kesmek, biçmek, yaralamak gibi olaylar aklına geliyor ve kendisi bunu uyguluyor.
Bunun yanı sıra gençlerimiz çok ses uyandıran bu haberleri iyi bir şey olarak algılayıp özenebiliyorlar. Az evvel bahsettiğim haberden birkaç gün sonra yine aynı şekilde haberlerde 12-17 yaşlarında gençlerimizin bahsettiğim haberdeki katil zanlısı genç gibi herkesi öldüreceğini, etrafa korku salarak anlatıyor. Bence medyaya bu yönlerden kısıtlama getirilmeli.
NE YAPMALIYIZ?
Teknoloji ve medyayı lehimize çevirmek için yapabileceğimiz; hem kendimiz bu teknolojik araçlarını ölçülü ve ihtiyaç oldukça kullanmalıyız hem de çocuklarımıza, eşimize, dostumuza ölçülü kullandırmalıyız. Sadece yapmamız gereken sevdiklerimizle kaliteli zaman geçirmek ve onlarla gerçekten ilgilenmek.
“Söz ve davranışlarında ileri gidip haddi aşanlar helak oldular.” (Müslim, İlim, 2/29) (Hadis-i şerif)
Tutku BATMAZ
Editör: Nigar KAYA
Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ
Bu yazının bütünü yazarına aittir.
Diğer Yazılarımı Okudunuz mu?
Yine çok güzel bir yazı ❤️ Teknoloji iyilik ve fayda için kullanılmalı, bize insan olmanın güzelliklerini yaşatacak daha fazla zaman yaratmak için faydalanılmalı...