SPORA BAŞLAMA YAŞI VAR MI?

SPORA BAŞLAMA YAŞI VAR MI?

Spora Başlama Yaşı Var Mı?

Değerli anne ve babalarımız, çocuklarınızın spora başlama yaşını merak ediyor musunuz?  Peki  popüler olmaya aday   yani profesyonel olarak yapıp, sporu çocuklarımızda meslek haline getirmek istiyor musunuz?

Öyleyse dereceler ve milli takım yolu açık olan branşlar üzerine derlediğim bilgileri okumanızı öneririm.

   Öncelikle çocuğumuzun spora başlama yaşı için spor bilimcisi olarak önerim 4-5 yaşlarıdır. Branş olarak ise jimnastik ve yüzmeyi önermekteyim.  Gözlemlerim neticesinde 8-9 yaşlarına kadar yüzme veya jimnastik sporunun alt yapısını almış olan çocuklarımız genel olarak her spor branşını yapmaya yatkın hâle geliyor. Bu evreden sonra profesyonelleşerek elit sporcu olması çok fazla zaman almıyor.

Farklı kas grupları belirttiğim yaşlara kadar gelişmiş olan çocuklarımız bu yaşlardan sonra top ile tanışarak topla oynanan takım sporlarına yönelebilirler. Böylece  koordinasyon ve beceri özelliklerinin gelişmesinin yanı sıra sosyal gelişimlerine de katkı sağlanmış oluyor.

Gelelim popüler ve popüler olmaya aday geleceği parlak diyerek sizlere önerebileceğim branşlara:  Adıyla bilinen fakat kurallarıyla çok fazla bilinmeyen bu branşlara ve oyun kurallarına değinmeden olmaz  bu yazı…

 “Bocce” branşı, demir bilyelerle oynanan bir oyun spor dalıdır. Ben ilerleyen yıllarda popülaritesi yüksek branşlar arasında yerini alacağını düşünüyorum.

Bir diğer branşımız Korfbol: Erkekler ile kadınların birlikte oynadıkları tek takım sporudur.

Oyun basketbol ve hentbola benzer olsa da belirgin özelliklerle onlardan ayrılır. Oyunun amacı, topu rakip takımın korf denilen, sepete benzer yüksek potasına atmaktır.

“Kriket” branşı : Sopa ve top yardımıyla, 20 metre uzunluğunda bir alanda oynanır. Oval bir sahada karşı karşıya gelen oyunculardan, sahanın bir ucunda yer alan atıcı topu sahanın öbür ucunda bulunan vurucuya fırlatır. Amaç topu vurucunun arkasında bulunan ve Wicket denen kale benzeri düzeneğe değdirmektir.

“Squash” branşı ise : Raket ve topla iki oyuncu ( çiftlerde dört oyuncu ) tarafından oynanan raket oyunudur.

“Dalga Sörfü” Branşı : Sörf tahtasından yararlanarak dalgalar üstünde kıyıya doğru kaymaya dayanan bir spordur. 

“Paintball” : Karşılıklı 2 takımın çeşitli senaryolara bağlı kalarak birbirlerine karşı oynadıkları bir grup oyunudur. Eğlenceli bir branş olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gençlik kamplarımızın içeriğinde de yer alır. Orman ve açık havada oynanır. Oyundaki amaç boya kapsülleri ile rakibi vurmaktır.

Gelelim gelişmeye aday son branşımıza “Kuraş” branşı : Bilinen en eski halk güreş türlerinden biridir. “Kuraş” kelimesi Özbekçedir ve bazı kaynaklarda bu spor türünün 3500 yıl kadar önce Özbekistan’da yapıldığı görülmektedir.

Günümüzdeki “Judo” branşı birçok kuralını bu branştan esinlenerek oluşturmuştur. Bu branşta sporcuların kazanmak için amacı bele sarılan iki metre uzunluğundaki özel bir kumaştan tutarak rakibin iki omuzunu yere getirmektedir.

Sizleri “Gelişmeye Aday Spor Branşları” hakkında bilgilendirmeyi hedeflediğim bu yazımda umuyorum ki, sizleri bilgilendirecek nitelikte bir performans ortaya koyabilmişimdir.

Sporla alakalı bir sonraki makalem de görüşmek üzere hoşça kalın, sevgiyle kalın…

Benzer yazılar:

Spora Erken Yaşta Başlamanın Önemi 

Şu yazı da ilginizi çekebilir:

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1145566

Bahadır Talip TOY 

Editör: Mesude Bozkurt

Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIZ 

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bahadır Talip TOY

F.Ü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği (mezun) ↪Milli Sporcu ( GÜREŞ ) ↪Halk Eğitim Güreş Antrenörlüğü ↪Anadolu üniversitesi Özel Eğitim ve spor ↪Anadolu üniversitesi Otizm ve egzersiz ↪ Gsb Kamp Lideri ↪Bağımlılık danışmanı ( Terapisyen )