NERMİN UĞUR İLE SÖYLEŞİ

NERMİN UĞUR İLE SÖYLEŞİ

NERMİN UĞUR İLE SÖYLEŞİ

  1. Gazetemize hoş geldiniz. Nermin Uğur kimdir? Okuyucularımıza kendinizi kısaca anlatabilir misiniz?

İsmim Nermin Uğur 1967 Kayseri doğumluyum Ankara dil tarih coğrafya fakültesi oyunculuk anasanat bilim dalı mezunuyum. Devlet tiyatrosuna ilk başladığım yer Diyarbakır devlet tiyatrosu orada 2 yıl müdürlük oyunculuk yönetmenlik yaptım toplamda 7 yıl kaldım daha sonra Ankara devlet tiyatrosuna tayin oldum ve bir süre önce de emekli oldum çok fazla ilkokul ortaokul lise ve üniversitelerde öğretmenlik yaptım radyolara programlar hazırladım programlar sundum televizyonda çok fazla program sundum birçok televizyon dizisinde oynadım. Yurtiçi ve yurt dışında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde oyunlar yönettim. Gerek oyuncu gerekse yönetmen olarak birçok ödül kazandım 2004 yılının Ocak ayında Ankara’da Vefa tiyatrosunu kurdum orada oyunlar oynamaya ve oyunlar yönetmeye devam ediyorum.

2.  Tiyatro seyircisini nasıl buluyorsunuz?

Tiyatro benim için yaşamın kendisi insanın ve çevresindekilerin gösterdiği ya da göstermediği söyleyebildiği ya da söyleyemediği her şeyi dışarıdan seyredebildiği yer tiyatro seyircisi tiyatro oyunlarının türüne ve niteliğine göre değişiklik gösterebiliyor kim kendisine daha yakın oyunlar seyrederse tabii ki onları daha çok seviyor kimi de kendine yabancı olan şeyleri seyretmekten mutlu oluyor.

3. Devlet tiyatrolarında bir sürü oyunda Othello, Fosforlu Cevriye, Dudu Sümbül gibi oyunlarda yer almanın yanında, Küçük Bir Aşk Masalı’nda yönetmenlik yaptınız. Tiyatro okumak isteyen, gelecek de tiyatrocu olmak isteyen gençlerimize önerileriniz nelerdir?

Gençlere önerilerim okumak sürekli okumak bulunduğumuz çağda okumak daha az seyretmek daha fazla yapılıyor okunulduğunda başka dünyaları keşfettiklerinde gençler farklılaşmaya gelişmeye değişmeye başlıyor bu da çok önemli.

4.Sinema tecrübelerinizden bahsetmek istiyorum. Oynadığınız film ve dizilerden bahsetmek ister misin?

Birçok film ve dizide oynadım seyircinin en çok hatırladığı dizi deniz yıldızında anne rolüdür daha sonra affet beni acemi anneler yalnız kalpler gibi diziler bunlar genelde 1500 bölüm 500 bölüm gibi uzun yıllar devam etmiş olan günlük diziler olduğu için daha fazla tanınıyorum.

5.Klasik bir soru olacak, oynadığınız rolleri düşünürsek tiyatro mu, sinema mı sizi mutlu ediyor? Sizi etkileyen bir kulis ya da set anınızı anlatabilir misiniz?

Sinemanın da tiyatronunda zorlukları mutlulukları ve mutsuzlukları var teknikleri ayrı yaşattığı duygular ayrı birinde tamamen seyirci ile yüz yüzesiniz diğerinde aranızda bir alet var. Bir gün Ankara’da yolda yürürken genç bir delikanlı yolumu çevirdi Diyarbakırlı olduğunu ve beni orada seyrettiğini söyledi şu anda kendisi de konservuarda okuyormuş ve benim oynadığım oyunlarla büyümüş ve etkilenmiş hayatımın en güzel anılarından biridir daha ne isteyebilirim ki?

6.Sinema ve tiyatro oyuncuları İstanbul’da yaşarken siz tüm çalışmalarınızı Ankara’dan yürütüyorsunuz. Bunun bir sebebi var mı?

Ankara öncelikle zorunlu olarak tercihimde ailemden dolayı daha sonra da karakterimden dolayı tercihim oldu İstanbul ve Ankara arasındaki farklılık beni Ankara’da kalmaya itti .

7.Vefa Tiyatrosu’nu kurdunuz. Yıldız Olmak oyununun yanı sıra beş farklı oyunla dikkatleri çektiniz. Bundan sonra plan ve projeleriniz nelerdir? Vefa Tiyatroları başka şehirlerde de olacak mı?

Vefa tiyatrosunun repertuarının çok geniş olmasını istiyorum her türden oyunların oynanmasını istiyorum sonra da genç insanların bu tiyatroyu ele almasını ve benden sonra devam ettirmelerini istiyorum şu anda başka şehirlerde vefa tiyatrosu düşünmüyorum.

8.Günümüz şartları düşünüldüğünde yıllarını sanata vermiş bir kadın olarak sizi bu yolda neler zorladı? Tiyatro ve sinemada da cinsiyet eşitsizliği, emek karşılığını alamama gibi durumları yaşadınız mı?

Devlet tiyatrosunda zorlayan az konu oldu ama özel tiyatroda bir de ben kurucusu olduğum için maddi ve manevi sıkıntılar mutlaka oluyor tiyatrodaki en büyük sorunlardan bir tanesi kadın oyunculara yönelik oyunların az olması kadın oyuncunun kendine gösterebilmesi için daha fazla oyun olması gerekiyor özel tiyatroların ise çok fazla sıkıntıları var ama bunlar kişisel değil genel konular Ben bulunduğum alanda kadın kimliğimle bir problem yaşamadım.

9.Hayatınızda tiyatro olmasaydı, yapmak isterdim dediğiniz bir meslek var mı?

Oyuncu olmasaydım yaratmayla ve üretme ile ilgili şeyler yapmayı isterdim.

10.Gelecek ile ilgili planlarınız nedir? Hayatınızı bir kitap haline getirmek ister miydiniz? Bu kitapta en çok ne anlatılsın isterdiniz?

Gelecekle ilgili planım Vefa tiyatrosunun genişleyerek değişerek gençleşerek devam etmesi hayatımın kitap haline getirilmesini istemezdim çünkü ilgi çekici olduğunu düşünmüyorum ama gene de ne anlatılsın diye sorarsanız tiyatroya olan tutkum diye söylerdim herhalde.

11.Samimiyetle verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim. Okuyucularımız için son cümlelerinizi alabilir miyiz?

Okuyucularınız için son cümlem içlerinden gelen fısıltıları hep dinlesinler onları susturmasınlar ya da susmuşlarsa tekrar keşfetsinler bana bu fırsatı verdiğiniz için kendimi tanıtmam da bu kadar içten bu kadar detaylı sorular sorduğunuz için binlerce kez teşekkür ediyorum bir yola kiminle çıktığınız çok önemlidir tanıştığımıza memnun oldum ❤️

Fısıldayan Kalemler olarak bize ayırdığınız vakit için çok teşekkür ederiz.

Yıldız Tek Gamlı

Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal Yıldı

Bu yazının bütünü yazarına aittir.

Bir önceki yazımı okudunuz mu?

SALATALIK TARLASI

 

Yorumlar (2)

  1. Sevgili Nermin Uğur'la tanışmak, konuşmak, tiyatroya olan aşkı ve bu aşka yıllarca hizmet etmesi inanılmazdı. İyi ki böyle insanlar var...

    • 1/11/2024

    Güzel bir söyleşi olmuş. Tebrikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yıldız TEK GAMLI

1976 yılında Ankara’nın Altındağ ilçesinin bir semti olan Doğantepe’de büyüdüm. Aslen Nevşehirliyim. Tipik bir Anadolu ailesinin altı çocuğundan biriyim. Konya Selçuk Üniversitesi Akşehir M.Y.O. Muhasebe bölümünü bitirmek dışında Ankara’dan ayrılmadım. Ankara Hacettepe Üniversitesi Sağlık İşletmeciliğini tamamladım. Amerikan Kültür Derneği’nde İngilizce öğrendim. Bu arada Ankara Tabipler Odası’ndan Hastane Yönetimi eğitimini bitirdim. Tüm bu eğitimleri tamamlarken Ankara Özel Güven Hastanesi’nde 7 yıl çalıştım. Evlenince kendi sağlık işletmemize geçip 4 yıl Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nü yürüttüm. AÇEV (Anne-Çocuk Eğitim Vakfı)’le tanışıp, gönüllü annelik yaptım. Çocuklarla daha mutlu olduğumu fark edince Çocuk Gelişimi ve Eğitimi’ni bitirip, 2 yıl devlet okullarında sözleşmeli, 2 yıl özel kurumlarda İngilizce ve İngilizce Drama öğretmenliği yaptım. Meme ve lenf kanseri nedeniyle çocuklarım olan öğrencilerimden ayrıldım. Tedavim devam ederken TEMA Vakfı ile tanışıp, çocuklara doğayı anlatmanın yanında, ara ara yine onlarla birlikte vakit geçirmenin yolunu buldum. 2019 yılında Bursa Nilüfer’e taşındım. Kızlarım üniversiteye başlayınca, “eğitimin yaşı yok” deyip, hayalim olan Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü (Almanca) okudum. Minik Saka Kuşu, Sabun Kokulu Masal, Lunaparkta Keyifli Bir Gün, Cemilhan'ın Maceraları, Büyüklere Küçüklerden Masallar, Kayıp Balerin, Yüzyılın Masalları, Yavru Kedi, Gökçe Özgür Olmak İstiyor, Bir Pazar Günü, Paylaşmak Çok Güzel kitaplarının yazarı.