MÜKEMMEL ANNE YOKTUR, MÜKEMMEL DAYANIŞMA VARDIR!

MÜKEMMEL ANNE YOKTUR, MÜKEMMEL DAYANIŞMA VARDIR!

MÜKEMMEL ANNE YOKTUR, MÜKEMMEL DAYANIŞMA VARDIR!

Bir sohbet esnasında çok nahif bir hanımefendiden duydum bu sözü, atasözü olarak geçiyormuş. Kaynağını bulamadım henüz, böyle söylediğini hatırlıyorum; 

“Bir evde baba deli, bir deli 

Anne deli herkes deli.”

Buradaki “Deli ” kelimesi tasvir olarak kullanılmış yani diyor ki; evi ayakta tutan deyim yerindeyse, evin direği olan, evde birlik beraberlik sağlayan, düzeni oturtan, mutluluğu elden ele dolaştıran annedir. Anne mutluysa, huzurluysa, sevgi doluysa, ruhu bir cam parçası gibi kırık değilse ona istinaden evde ki herkeste mutlu olur. Çünkü; bir kadın çiçek açtığı her yerde çiçekler açtırır. 

Ruhu paramparça bir kadın mutsuzdur ve o mutsuzluk evin her yerine çocuklara sirayet eder. İster istemez mutluluğu ve sağlıklı bir ilişkiyi çocuklarına aksettiremez, düzen bozulur.

Çocuklar mutsuz ve sağlıksız bir evde büyümeye çalışırken kendi kendilerine, önlerinde hayata dair doğru ve mutlu bir örnek göremeyecekleri için, bütün çocukluk hayatları boyunca alamadıkları sevgiyi, mutluluğu ve kişisel doyumu başka yerlerde arar hale gelirler.  Kadının her alanda kelebek etkisine sahip oluşunu anlatıyor bu söz. Hem olumlu hem olumsuz anlamda. 

Önce kadın mutlu olacak, kendini iyi hissedecek moral bulacak, kendi ayaklarının üstünde durduğuna ve yetişebildiği her konuda elinden geleni yaptığına dair destek bulacak ki ancak o zaman başka bir nesili, yani çocuklarını mutlu etsin.  Hiç bir insan alamadığı, hissetmediği herhangi bir duyguyu bir başkasına hissettiremez. 

Sürekli evinde mutsuz edilen, aşağılanan değer bulamayan, her yükü sırtlanan, lakin takdir edilmeyen; ruhu darmadağın, hayata dair hevesi ve isteği kalmamış, yaptıklarına yapmak istediklerine destek bulamamış üstelik köstek olunmuş, “Sen beceremezsin, yapamazsın.” denilmiş, yüreklendirilmemiş , sadece bir meta olarak görülmüş her kadın için geçerlidir bu cümle. Bu yazdıklarıma maruz kalan kadının sağlıklı bir nesil yetiştirme olasılığı çok düşüktür.  Evet güçlüdür kadınlar ama insandır.

Bir yere kadardır insanın da dayanma eşiği. Tam da bu yüzden bu dünyaya, ileride bir sürü yetişkinin hayatına dokunacak bireyler yetiştiren kadınların yükünü, hafifletmek ve onların varlığına değer vermek zorundayız, zorundasınız, zorundalar… 

Elif AY

Editör: Seda Özlem BAŞPINAR

Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ

Diğer Yazılarımı Okudunuz mu?

SPEKTRUMDA BİR YERDEYİZ

 

Yorumlar (2)

  1. Elif Ay
    • 19/05/2024

    Teşekkürler hocam 🙏 benim için çok ince okuyanların da böyle düşünmesi onur verici saygılar.

  2. Bekir SEVİK
    • 19/05/2024

    Kaleminize sağlık Elif Hanım, yine ince bir konu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elif AY

1991 İstanbul Üsküdar doğumluyum , İstanbul Üniversitesi Sosyal Hizmetler mezunuyum, evliyim biri özel gereksinimli iki oğlum var , uzun süredir özel gereksinimli çocukların ve ailelerinin yaşadıklarını yazıyorum. Makale ve köşe yazarlığı yapıyorum.