MASAL ANLATIMI ve ÖNEMİ

MASAL ANLATIMI ve ÖNEMİ

MASAL ANLATIMI ve ÖNEMİ

Bir varmış bir yokmuş ya da az gittik uz gittikle başladığımız masallar içinde hayvanlar, doğaüstü olaylar, gerçek yaşamlar, tekerleme de olsa hayal gücüne sınır tanımayan sihirli bir dünyanın kapılarıdır.

Peki jestimizle, mimiğimizle, ses tonumuzla, taklit yeteneğimizle çocuklarımıza anlattığımız masallarda sadece “güzel vakit” mi vadediyoruz, yoksa uykudan önce okuduğumuz masallar sadece çocuğumuz “ bir an önce uyusun” diye mi anlatıyoruz.

Aslımda masal anlatan her birey çocuğu geleceğe hazırlıyor; çünkü hayat döngüsünde bizden sonra geleceği şekillendirecek, geçmişimizi aktaracak yani varlığımızı ispat edecek tek şey çocuklarımız…

İşte bu yüzden çocuklarımıza masal anlatırken ne anlattığımızı,ne anlatmak istediğimizi bilmeli, masalı ona göre seçmeliyiz. Anlatacağımız masal; çocuğumuzun yaşına, vermek istediğimiz değere, nasıl bir çocuk yetiştireceğimize hatta geleceğin dünyasını inşa edenleri belirleyici özellikte olmalıdır.

Çünkü çocuk masal anlatılırken;

– Merak eder, tüm buluşların temelinde merak yatar. Unutmayalım ki, “ tüm gerçekler bir zamanlar hayaldi”.

– Dil gelişimine katkıda bulunur, geçmişten bugüne kelimelerin yok olmadan devamını sağlar. Bir dilin kelime dağarcığı ne kadar zenginse, dil o kadar zengindir.

– Çocuğu hayata hazırlar, gelecekte bir zorlukla karşılaştığında, o zorluğu çözmesine yardım eder.

Sabretmeyi, umut etmeyi, çalışmanın önemini, merhameti, dürüst olmayı, yardım etmeyi, insanı, hayvanları, doğayı sevmeyi, dünyada var olmayı öğrenir.

– Masal anlatımında amaç “öğüt vermek” olsa da duygusal zekasını geliştirerek empati kurmasına, kendisinden başkasını anlamasına yardımcı olur.

Değişik duygu geçişleri, sevmek, korkmak, merak, heyecan beyin yapısını olumlu yönde etkiler.

– Dikkatini toplamasına yardımcı olur, bu da belleği geliştirir. İlerleyen yaşlarda sınavlarda odaklanmasını, soruyu daha hızlı okuyarak, daha çabuk kavramasını, çözüme daha kısa sürede ulaşmasını sağlar.

– Çocuk yatmadan önce okunan masallar, çocuğun sakince uyumasına yardım ederken, aile içi bağlarımızın güçlenmesini sağlar.

– Masal okumak “kültür aktarımı”dır. Çocuklara masal anlatarak kültürümüzü bir sonraki nesle aktarmış oluruz.

– Bebekler hamileliğin 24.haftasından itibaren duyduğuna göre zeki bir gelecek istiyorsanız lütfen çocuklarınıza masal okuyunuz. Anne karnında bebeğin 6.ayından itibaren annenin duygu durumuna, okuduğu kitaba, dinlediği müziğe hatta seyrettiği filme tepki verdiği, annenin yaptığı etkinliğe göre bebeğin beyin hareketlerinin değiştiği kanıtlanmış bir örnektir.

Tüm masallarımızı derleyerek geçmiş yaşantımızı bugüne aktaran “Masalcı Baba” Eflatun Cem Güney’e saygıyla hitaben, geleceğe güzel masallar yazmamız dileklerimle…

Yıldız Tek Gamlı

Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIZ 

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?

BABASIZ MİSTİKLER 

 

Yorumlar (11)

  1. Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim ❤️

  2. Yıldız Tek Gamlı
    • 30/06/2024

    Herkese güzel yorumlar için teşekkürler ❤️

  3. zoritoler imol
    • 25/06/2024

    I enjoy the efforts you have put in this, regards for all the great articles.

  4. Havin Ezo
    • 7/04/2024

    Masalları ve çizgi filmleri hala çok seven biri olarak ;) içinde masal geçen bu yazıyı kaçırmazdım 👀 Masalların çocukların hayal dünyasına ve gelişimine olan katkılarını derinlemesine ele alışınız oldukça etkili Tıpkı anlatımınız gibi masallar sadece eğlenceli hikayeler değil, aynı zamanda çocukların duygusal ve zihinsel gelişimlerine de büyük bir etki yapıyor. Yazınızda da masal anlatımının önemi ve incelikleri konusundaki analiziniz oldukça değerliydi Teşekkürler 🧚‍♀️🌹 Bu değerli bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Başarılarınızın devamını dilerim!

  5. Kader Eltutan
    • 30/03/2024

    Yüreğinize kaleminize sağlık.Keyif alarak okudum🌺

  6. Esin TARAKÇIOĞLU
    • 27/03/2024

    Yüreğine,emeğine, kalemine sağlık hocam hepsi birbirinden güzel bilgiler içeriyor başarılarınız daim olsun 🤗✍️📖 .

  7. Yıldız Tek Gamlı
    • 27/03/2024

    Çok teşekkür ederim ❤️

    • 27/03/2024

    Çok önemli tavsiyeler. Kaleminize yüreğinize sağlık...

  8. Hicret
    • 27/03/2024

    Kitaplarinizi seviyoruz anne çocuk bağlamında ki en iyi faktör oğlumla severek okuyoruz herkese tavsiye ederim 🌷

  9. Mustafa Kemal YAMAN
    • 27/03/2024

    Yüreğinize kaleminize sağlık. Çok doğru sözler. Ben yeğenlerime kitap okumadan önce o kitabı kendim okur sonra onlarla birlikte okurum. Eğer yaşı gereği merak edip sorsada anlamayacağı şeylerden bahsetmem gereken bir söz yada cümle varsa orayı kara kalemle karalar bu bölümler büyüdüğünüz zaman anlayabileceginiz sozlerle dolu, ovyüzden karaladım. Zaman-ı gelince silip beraberce okuyacağız diyorum. Şuana kadar hiç silip bakmadılar. Tebrik ederim güzel bir konu güzel bir anlatım olmuş Saygılarımı sunuyorum

  10. Barış Bekmez
    • 27/03/2024

    Bir dahaki güzel yazıyı sabırsızlıkla bekliyorum çok beğendim kaleminize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yıldız TEK GAMLI

1976 yılında Ankara’nın Altındağ ilçesinin bir semti olan Doğantepe’de büyüdüm. Aslen Nevşehirliyim. Tipik bir Anadolu ailesinin altı çocuğundan biriyim. Konya Selçuk Üniversitesi Akşehir M.Y.O. Muhasebe bölümünü bitirmek dışında Ankara’dan ayrılmadım. Ankara Hacettepe Üniversitesi Sağlık İşletmeciliğini tamamladım. Amerikan Kültür Derneği’nde İngilizce öğrendim. Bu arada Ankara Tabipler Odası’ndan Hastane Yönetimi eğitimini bitirdim. Tüm bu eğitimleri tamamlarken Ankara Özel Güven Hastanesi’nde 7 yıl çalıştım. Evlenince kendi sağlık işletmemize geçip 4 yıl Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nü yürüttüm. AÇEV (Anne-Çocuk Eğitim Vakfı)’le tanışıp, gönüllü annelik yaptım. Çocuklarla daha mutlu olduğumu fark edince Çocuk Gelişimi ve Eğitimi’ni bitirip, 2 yıl devlet okullarında sözleşmeli, 2 yıl özel kurumlarda İngilizce ve İngilizce Drama öğretmenliği yaptım. Meme ve lenf kanseri nedeniyle çocuklarım olan öğrencilerimden ayrıldım. Tedavim devam ederken TEMA Vakfı ile tanışıp, çocuklara doğayı anlatmanın yanında, ara ara yine onlarla birlikte vakit geçirmenin yolunu buldum. 2019 yılında Bursa Nilüfer’e taşındım. Kızlarım üniversiteye başlayınca, “eğitimin yaşı yok” deyip, hayalim olan Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü (Almanca) okudum. Minik Saka Kuşu, Sabun Kokulu Masal, Lunaparkta Keyifli Bir Gün, Cemilhan'ın Maceraları, Büyüklere Küçüklerden Masallar, Kayıp Balerin, Yüzyılın Masalları, Yavru Kedi, Gökçe Özgür Olmak İstiyor, Bir Pazar Günü, Paylaşmak Çok Güzel kitaplarının yazarı.