Kut’ül Amâre: Tarihe Kazınan Bir Zafer

Kut’ül Amâre: Tarihe Kazınan Bir Zafer

Kut’ül Amâre: Tarihe Kazınan Bir Zafer

1916 yılında, Birinci Dünya Savaşı’nın en önemli dönüm noktalarından biri yaşandı.

Irak cephesinde, Dicle Nehri kıyısındaki Kut’ül Amâre kasabasında, kahramanca bir direniş gösteren Osmanlı ordusu, General Charles V. F. Townshend komutasındaki İngiliz Mezopotamya ordusunu teslim aldı.

Bu zafer, sadece askeri bir başarı olmanın ötesinde, Türk milletinin azim ve kahramanlığının tüm dünyaya gösterildiği bir destan haline geldi. Kut’ül Amâre Kuşatması, 3 Aralık 1915’te başladı ve 29 Nisan 1916’ya kadar 150 gün sürdü.

Sayıca az olan Osmanlı ordusu, General Halil Kut Paşa’nın liderliğinde, son derece zor koşullara rağmen kahramanca bir direniş gösterdi.

İngiliz ordusu, tüm imkanlarını kullanarak şehri ele geçirmeye çalıştı ancak Osmanlı askerleri her saldırıyı püskürttü. Kuşatma boyunca açlık ve hastalıkla mücadele eden kahraman askerlerimiz, pes etmeden savaşmaya devam etti.

29 Nisan 1916’da, yiyecek ve mühimmatı biten İngiliz ordusu teslim olmak zorunda kaldı. Bu zafer, Osmanlı ordusunun en büyük başarılarından biri olarak tarihe geçti.

Kut’ül Amâre, sadece Irak cephesinde değil, tüm savaşın seyrini de etkiledi. Bu zafer, Osmanlı milletinin ruhuna büyük bir moral kaynağı oldu ve dünya kamuoyunda da büyük yankı uyandırdı.

Halil Kut Paşa, bu zaferdeki üstün komutanlığıyla efsaneleşti. Gösterdiği kahramanlık ve liderlik vasıfları ile Türk milletinin kalbinde özel bir yere sahip oldu.

Kut’ül Amâre zaferi, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük uğruna ne kadar büyük fedakarlıklara katlanabileceğinin en güzel göstergesidir.

Bu zaferin kazanılmasında emeği geçen tüm kahramanlarımızı saygıyla anıyorum. Kut’ül Amâre, sadece bir zaferden öte, bir milletin azim ve kararlılığının simgesidir.

Bu zafer, bize zorlu koşullarda bile pes etmeden mücadele etmenin ve asla umudumuzu kaybetmemenin önemini hatırlatıyor.

Kut’ül Amâre ruhu, Türk milletinin daima kalbinde yaşayacak ve gelecek nesillere ilham kaynağı olmaya devam edecektir.

 

Umut Meriç BERBEROĞLU

Editör: Nigar KAYA

Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ

Yazarın Diğer Yazılarını Okudunuz mu?

https://fisildayankalemler.org/ismail-hakki-tonguc-koy-enstitulerinin-mimari-ve-egitimde-bir-degisim-hareketi/

 

 

 

 

 

 

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Umut Meriç BERBEROĞLU

14.09.2000 tarihinde Hatay ili İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 2007-2008 yılında Namık Kemal İlköğretim okulunda okuduktan sonra 2008-2009 yılında okulumuzun ortaokulunda okumaya başladım. Okulumuzun çıkarmış olduğu Düşler Sokağı adlı dergide deneme yazdım. 2016 yılında Rotary Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni kazandım. 2019 yılında okulumuzun Bilgisayarlı Muhasebe bünyesinde okurken İskenderun Gazetesi'nde köşe Yazarlığına başladım. Aynı yılın 19 Mayıs'ında İşgal Altında Çırpınan Şehir İstanbul adlı romanımı yazmaya başladım. 2020 yılında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Tarih bölümünü kazandım. Üniversite sınavı döneminde İskenderun gazetesinden ayrıldığım için 2020 yılının Ekim ayinda Sarı Zeybekler Gazetesi'nde köşe Yazarlığına başladım. 2021 yılında İzmir Bakırçay Üniversitesi Tarih bölümüne yatay geçiş yaptım. 2023 yılında Bağımsızlık Ateşi İzmir romanımı yazmaya başladım. 2023 yılının Aralık ayında kitabım yayınlandı. Aynı yıl Deniz Kartalı Gazetesi'nde köşe Yazarlığına başladım. Sarı Zeybekler Gazetesi'nde hem Kültür Müdürü hem de köşe yazarı olarak devam etmekteyim. 4 adet tiyatro oyununa senaryo yardımcılığı yaptım.