KÜBRA

KÜBRA
           Spoiler İçerir!
“Dünya bu kadar haksızlık, ahlaksızlık ve zulümle doluysa, bunun sorumlusu her şeyden çok bu dünyayı yönetenlerdi.”
Kübra, Afşin Kum
8 Ocak’ta gösterime giren Netflix’in yeni dizisi “Kübra”, başrolünde Çağatay Ulusoy yer alıyor, Afşin Kum’un kitabı ‘Kübra’ dan diziye uyarlanmış.
          “Kübra” isimli dizide sanki Cebrail meleği, vahiyleri sms olarak tercih etmiş gibi bölümler akarken dizinin sonuna doğru gelen mesajların kaynağı ve doğru anlaşılıyor.
Günlük hayat devam ederken telefonunuza “Sen farklısın!” diye bir mesaj gelse ‘Tabii ki ben farklıyım.” deyip böbürlenir misiniz? Yoksa “Benim diğer insanlardan farkım ne olacak ki ben de acizane bir beşerim.” deyip mesajı çok önemli görmez misiniz?
Netflix platformunda yayınlanan dizide “KUBRA – Knowledge Unit Based Reasoning Automation” denilen yapay zeka tarafından insanlara
“Sen Farklısın!” denilen bir mesajın günlük hayatta olayları nerelere götürebileceğinin bir kesiti sunuluyor adeta.
          Dizinin kahramanı torna ustası Çağatay Ulusoy yani Gökhan daha sonraları Semavi; askerdeyken geçirmiş olduğu travmalardan, babasının ölümünden sonra dinini büyük bir gayretle yaşamaya çalışan birine dönüşmesi, elbette yapay zekanın göndermiş olduğu mesajlardan sonra oluyor. Yaşantısına doğru dürüst devam ederken azımsanmayacak bir kitle de oluşmaya başlıyor yavaş yavaş.
Gökhan’a gelen mesajlar onun geçmişini biliyormuşcasına ve geleceğini de yönlendirircesine olunca, çalıştığı tamirat atölyesinden de artık toplumun hayrına adanan bir karaktere dönüşüyor. Tabii ki Gökhan’ın bu hızlı değişimi de ailesini ve sevenlerini korkutmaya yetiyor. Olaylar hızla gelişirken devletin, emniyetin, medyanın etkisi altına girmeye başlıyor.
 
Hiçbir şekilde makama, güce, siyasetçiye bulaşmamaya sadece ve sadece Allah’ın emirlerini yerine getirmeye kendini adayan Gökhan aslında bir yapay zeka tarafından yönetildiğinden habersiz.
Semavi adıyla anılan Gökhan’ın taraftar bulmasına yardımcı olan olaylar, kendisini babasının ölümünden sorumlu tutan kız kardeşinin intiharını önlemesi ve şehirdeki elektrik kesintileriydi.
Semavi taraftar buldukça yardım toplayan, vakıf kuran, dergâhı ziyaret edilen biri. Bir de sözlüsü tarafından kurşun geçirmez yalanıyla beslenince gömleği dergah gibi ziyaret edilir hale geliyor.
 
Yapay zekada bile din, para, tarikat, yoksulluk ve siyaset bir ülkeyi dizayn edebiliyor. Teknoloji yanlış kişiler tarafından yönetilince ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteriyor dizimiz. Dizide Gökhan kendisine bahşedilen sahte bir seçilmişliği kötüye kullanmıyor ama kibirli, egolu birine bu secilmişlik verilseydi ne olurdu bunu da düşünmek gerekir. Siyasetin kirinin dine bulaştırılması da unutulmamış dizide.
Yapay zeka mesajlarının korunmasız çocuklarımıza geldiğini düşünün! Tehlikenin farkında mısınız? Teknoloji şu an doğru ellerde mi?
İncelememi Semavi.’nin ‘KÜBRA” 1.sezonunu bitiren replikleri ile bitireyim.

“Son kez uyarıyorum. Allah’a dönün!”

 
 
Editör: Nigar KAYA
Baş Editör: Dr. Sibel ÇELİKEL
 
 
 
 

Yorumlar (2)

  1. Goncagü
    • 10/02/2024

    Diziyi pek sevmemiştim ancak sayenizde merakım arttı. Hemen geriye dönüp okumaya başlıyoru. Emeğinize sağlık hocam

  2. Direkt listeme aldım 🥰 İyi ki varsınız hocam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Metin ÖZDEMİR

METİN ÖZDEMİR 1979 yılında Bursa'da doğdum. İstanbul Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden 2002'de mezun oldum.Evli ve bir çocuk babasıyım. Eğitime ve kitaplara olan aşkım hiç bitmeyecek. Elimden geldiğince topluma örnek olmayı amaçlıyorum.