KARANLIK KORKUSU PSİKOLOJİSİ

KARANLIK KORKUSU PSİKOLOJİSİ

KARANLIK KORKUSU

 

Karanlık korkusu,insanların genellikle ışık görmeyen veya gece ortaya çıkan karanlık ortamlardan hissettiği, duyduğu belirgin bir korkudur.Bu durum,her çeşit faktörden kaynaklanabilir ve insanların hayatına olumsuz yönde katkı sağlar.Bir yerden sonra karanlıkta halüsinasyon bile görülmeye başlanabilir.

Karanlık genelde bilinmezlik, kontrol kaybı, güvensizlik, kafada kurma ile ilişkilendirilebilir.Bu korku kişinin kontrol kaybı ile karanlık karşısında savunmasız kalması durumunda oluşabilir.

Çocukluk döneminde yaşanan olaylar, travmalar da karanlık korkusunu tetikler. Bu travmalar, kişinin karanlıkla olan olaylarını derinden etkileyebilir ve büyüdükçe içgüdüsel ve psikolojik olarak da bu korkuyu tetikler.

KARANLIK KORKUSU NASIL AŞILABİLİR?

Genellikle terapiler (Kognitif davranış terapisi, maruz bırakma terapisi, derin gevşeme teknikleri..) vs. gibi terapi yöntemleri karanlık korkusuyla başa çıkmaya öğretme odaklıdır. Kişinin olumsuz düşünce ve duygularını değiştirmeye odaklıdır.

TOPLUMSAL VE KÜLTÜREL ETKİLER

Toplumsal ve kültürel faktörler de etkilidir. Efsaneler, mitoloji, karanlığa yüklenen anlamlar ortam içinde karanlık hakkında yapılan konuşmalar ve diğer bütün faktörler etkilidir.

Karanlık korkusu incelenerek insanların başa çıkabilmesi için yardımcı olmaya odaklanılabilir.

Etiketler:

#karanlık #korku

Yorumlar (3)

  1. Emeğinize sağlık.

    • 14/01/2024

    Özellikle çocukların yanında karanlık ile ilgili hikaye ve konuşmalar yapılmasa bir nebze faydalı olabilir diye düşünüyorum. Kaleminize sağlık.

  2. Yıldız Tek Gamlı
    • 14/01/2024

    Ama nasıl

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yağmur DOĞRU

10 haziran 1995 doğumluyum. Ben vazgeçmiyorum gülüşlerimden ve Sizi kendimle ödüllendiremem kitaplarının yazarı.