İZ BIRAKAN İKİ DOST

İZ BIRAKAN İKİ DOST

İZ BIRAKAN İKİ DOST

Ne kadar anlamlıdır iz bırakmak. Hatta, iz bırakmakla kalmıyor dost olunuyor. Dostluk yetmiyor ellerinden gelen öz veriyi fazlasıyla sürdürmeye çalışıyorlar. Bir yandan bakıyorsun, asıl yanında olması gerekenler ortada gözükmüyor. Hiç beklemediğin insanlar yanı başında yer alıyor.

Neyse biz gelelim asıl konuya. Yıl bin dokuz yüz yetmiş bir, yetmiş iki Çıldır Ortaokulunda okuyoruz. On iki on üç yaşlarında çocuklarız. Okulumuzun öğretmenlerinin bir kısmı da yeni gelmiş sanırım yirmi- yirmi beş yaş aralığında olsalar gerek.

Filinta gibi genç delikanlılar. Elleri yüzleri temiz ve düzgün. Giyim kuşamları tam bir cumhuriyet neslini temsil ediyor. Kravat bağlamalarını bile örnek almaya çalışıyoruz. İçlerinde birkaç tanesi var ki bize daha farklı geliyor ve gerçekten çok ta farklı yaklaşımları vardı.

Tabii o zamanlar bilmiyoruz ama sonradan öğrendiğimiz ve aklımız yettiğinde de işte Avrupa Kültürü bu olsa gerek dediğimiz göçmen saydığımız Makedonya civarından gelmiş üç öğretmen olarak biliyorum.

Birisi Türkçe dersi öğretmenimiz Fehim Özdoğan diğeri yine Türkçe dersi öğretmenimiz ama bizim İngilizce derslerimize de giren Gani Yurtsever bir diğeri de Sosyal bilgiler derslerimize giren şimdilerde rahmetli olan Recep Biricik.

Bu arada diğer öğretmenlerimizi de anmadan geçemeyeceğim Hamza Yılmaz, Cüneyt Utku Mutlu, Nuri Bozkurt, Bekir ve Nevriye Türedi, rahmetli Hasan Kudat’ ı da unutmayacağız tabii ki. Ama konu farklı olduğu için şimdi bu öğretmen grubumuzdan ikisini işlemeye çalışacağım.

Fehim Özdoğan’ın beni en çok etkileyen yönü; bir Cumhuriyet öğretmenine yakışan düzgün giyim tarzı, öz Türkçe konuşma stili ve matbaa tarzında yazı yazması ve insancıl-karşılıksız ilgili olması idi.

Yazı yazmak, giyinmek ve düzgün konuşmak konusunda hep onu örnek aldım ve almaya da devam ediyorum. Çünkü yetmiş iki yaşında hala aynı özellikleri taşıyorsa o örnek terk edilemez.

Zaten, ben İstanbul’a yerleştikten ve Fehim Hocamın da İstanbul’da ikamet ettiğini öğrendikten sonra hemen buldum ve iletişimimizi sürdürmeye başladık.

Hayat tesadüflerle ilgilidir denir ya çok doğru bir söz olsa gerek ki. Onu İstanbul’da bulmama vesile de her ikimizin çocuklarının da aynı bankada çalışıyor olmaları olmuştu.

2018 yılında “bana Çıldır’ı anlat” isimli ilk kitabımı çıkardığımda haber verdiğimde tabiri uygunsa koşar adım gelmişti ilk kitap lansmanıma.

Kitabımı imzalı almış, her satırını okumuş, yorumlamış, eksik, hata, yanlış, doğru ne varsa sıralamış ve benim yeni yazımlarıma yol gösterici olmuştu.

Hatta “bana Çıldır’ı anlat 2 Âşık Şenlik Kitabımın yazılmasına da vesile olmuştu. Onun telkiniyle geldi bu ikinci kitap. Ve yine o, bu yıl 2024 “bana Çıldır’ı anlat 2 Âşık Şenlik” kitabımın lansmanında da yine yanımda ve yanı başımdaydı.

O salonu Çıldırlıların doldurması gerekirken Âşık Şenliklilerin doldurması gerekirken, Ardahanlı Çıldırlı yazar çizer ve şair arkadaşlarımın doldurması gerekirken Fehim Özdoğan gibi camia dışı birçok arkadaşım ve de dostum doldurmuştu o salonu.

Üstelik inceleme ve denetim aşamalarında ve fikir üretiminde olağanüstü destek sağlamıştı Fehim Özdoğan öğretmenim.

Gecenin bir yarısı özellikle Âşık Şenlik’le ilgili araştırma çalışmalar yaparak sabahın köründe Bahçelievler’den metroya binerek sabahın sekizinde Erenköy İstasyonunda olacaksın, hazırlamış olduğun el yazısı çalışmaların yirmi adet fotokopisini getirip öğrencin yazar Yaşar Geler’ e teslim edip, istasyonda bir çay içip geri döneceksin.

Bu davranış insanın yaşamında iz bırakmak değil de nedir acaba? İz bırakmaktan öte dostluğa örnek değil de nedir acaba? Dostluktan da öte karşılıksız, çıkarsız bir özveri değil de nedir acaba? Diye sormaktan da insan kendini alamıyor tabii ki.

Size minnettarım Fehim Özdoğan. Size minnettarım Hüsniye Özdoğan. Hüsniye Özdoğan öğretmenim de Fehim Özdoğan öğretmenimin eşidir.

Peki, o ne alaka diye sorabilirsiniz? Evet, o çok alakalı. Çünkü, sosyal medya kullanmayan Fehim Özdoğan öğretmenimle bu alanda iletişimizi sağlayan tek yol Hüsniye Özdoğan’dır. Müteşekkirim kendisine.

Şimdi gelelim Gani Yurtsever’e. Gani Yurtsever öğretmenimi de aynı yetmişli yıllarda tanıyorum.

Özgün Türkçesi, mükemmel takım elbisesi yani giyim kuşamı, derslerde öğrencilerle iletişimi, ayrıca baldızı da bizim yaş grubumuzda ve sınıf arkadaşımızdı.

Mükemmel bir yazı yazma/tabela yazma ve büyük boyutlarda duvar resmi yapma özelliklerine hayran kaldığım ve örnek almaya çalıştığım bir öğretmenimdi.

Çıldır’da ilk büyük cam tabelası “ÂŞIKLAR KIRAATHANESİ” Âşık Şenlik’in torunu Yılmaz Aşık Şenlikoğlu’ nun işlettiği belediye binasının altındaki kıraathaneye yazdığı o kocaman yağlı boya tabela ile dikkatimi çekmişti.

Sonrasında da Çıldır Lisesinin ön yüzünü boydan boya kaplayan yaklaşık 30-35 m2 büyüklüğündeki Atatürk Posteri ile bu dikkat çekme zirve yapmıştı.

Onun bu tabela ve poster çalışmalarından sonra ilçede iş yerlerinin neredeyse tamamı tabelalarını yenilemişti. Ona özenerek ben de bizim fırın olan “ŞAFAK FIRINI” nın tabelasını Yaver diye bir arkadaşımla birlikte yazmıştık.

Tabii zaman geçiyor, ayrılıklar olmaya başlıyordu. Dolayısıyla Gani Yurtsever öğretmenim de tayinle Çıldır’dan ayrıldı.

Bizler de liseyi bitirerek farklı yerlere geçmek durumunda olduk. Eğitim Enstitüsü vs derken öğretmenlik mesleğine giriş, on yıl Çıldır’da görev yapma derken bin dokuz yüz seksen sekiz yılında tayinle İstanbul’a yerleştik.

İstanbul’da ilk irtibat kurduğum arkadaşlarımdan Cengiz Yücak oldu. Cengiz Yücak, Gani Yurtsever’in İzmit’te yaşadığını ve irtibatının olduğunu söyleyince çok sevinmiştim.

Uzatmadan irtibat kurduk ve iletişimimiz öylece başladı. Ta ki ilk kitabımı çıkardığımda yüzlerce kişinin doldurduğu Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde diğer öğretmenlerim ve konuklarımla aynı karede buluşmuştuk.

Kitap sonrası yapmış olduğu olumlu ve yapıcı eleştirileri ile yeni yazımlarıma yol gösteriyordu.

Derken iki üç kitap çıktı. Her birinde eleştiri ve övgüler bulunduran söylemleri beni daha da kamçılıyor ve Fehim Özdoğan öğretmenimin talebiyle dördüncü kitabımın çalışmasına çoktan başlamıştım.

Kitabımın yazımını tamamlayınca editörlüğünü ve ön söz yazısını Gani öğretmenimden rica ettim. Beni kırmadan hem ön sözünü yazdı hem de editörlüğünü yaptı.

Ayrıca kitap lansmanım sırasında İzmit’te olmadığı için yanımda olmadığını ve gönlünün ve aklının o salonda olduğundan hiç kuşkum olmadı.

Bazen insanlar yakınınızda olmasa da siz onu hep ensenizde hissedersiniz. Ben de Gani öğretmenimi ve Naciye Yurtsever ablamı öyle hissettim.

Naciye abla ne alaka derseniz? Naciye Yurtsever, Gani öğretmenimin eşi ve artık uzun zamandır aile parçamız gibi hissettiğimiz bir ablamız oldu. O da biliyorum ki en az bizim kadar, Gani öğretmenim kadar bizimle gönül birlikteliği içindedir.

Şimdi bu kadar güzel iki örnek yaşamınızda iz bırakmayacak ta ne yapacak?

Yüzlerce Çıldırlının yapması gerekeni iki öğretmen yapabiliyorsa onlara dost demeyeceksin de ne diyeceksin?

Asıl sahiplenmesi gerekenlerin kenardan baktığını görüp te kültürümüzle hiç yakından uzaktan dahi ilgisi olmayan iki öğretmenin özellikle Âşık Şenlik gibi bir değeri sahiplenmesini ve bana hala Âşık Şenlikle ilgili yazımlar üretmem konusunda sürekli bir baskı kurma doküman sağlama çabalarına ne ad vereceksin?

İyi ki böyle güzel insanlarla yollarımız kesişmiş. İyi ki onların verdiklerini bugün kullanabiliyoruz. İyi ki nitelikli insan olma yolunda bizim için çaba sarfetmişler. İyi ki gönülleri temiz bu insanlar, yaşamımızın bir parçası olmuşlar.

Her ikinize de minnettarım Fehim Özdoğan ve Gani Yurtsever! Aslında bu yazım bir kitaba bile sığar ama şimdilik bu kadarla kalsın. Kim bilir belki yarın belki yarından da yakın bir zamanda bir eserin içinde yer alır bu anlatımlar. Günümüzde ender bulunan iki değerli kişilik.

İyi ki varsınız!

Dostluğunuz ve dostluğumuz sürekli olsun!

Yaşar GELER

Editör:Nigar KAYA

Genel Yayın Yönetmeni:Elif ÜNAL YILDIZ

Yazarın Diğer Yazılarını Okudunuz mu?

NEDEN ŞİDDET 

 

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yaşar GELER

01 Mayıs 1959 tarihinde Ardahan İli Çıldır İlçesi Eskibeyrahatun Köyü’nde dünyaya geldi. İlkokul, Ortaokul ve Liseyi Çıldır merkezdeki okullarda bitirdi. Aile, Çıldır merkezde ticaretle uğraştığı için doğal olarak ticaretin içindeydi. 1978 tarihinde Kars Dede Korkut Eğitim Enstitüsünü bitirdi. 01 Mart 1979 tarihinde kendi köyü olan Eskibeyrahatun Köyü’nde sınıf öğretmeni olarak göreve başladı. Aynı yıl, Ebe-Hemşire olan Tamam Hanımla evlendi. İki oğlu var. Ayrıca 2001 yılında Anadolu Üniversitesi İlköğretim Türkçe Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Kars-Ardahan Çıldır ilçesi köylerinde ve Çıldır Merkez İlkokulu’nda 10 yıl görev yaptıktan sonra tayinle İstanbul’a yerleşti. Yaklaşık 33 yıl da İstanbul’da çeşitli ilçelerde ve okullarda görev yaptı. Yaklaşık kırk dört yıllık meslek yaşamından sonra 31 Temmuz 2021 tarihinde Uzman Sınıf Öğretmenliğinden kendi isteğiyle emekli oldu. Emeklilikten sonra sahip oldukları MG Danışmanlık Sigorta ve Emlak’ta koordinatörlük yapmaktadır. Ayrıca öğretmen dernekleri, öğretmen sendikaları gibi meslek örgütlerinde çalıştı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarında Ardahan derneklerinde ve Ardahan Dernekler Federasyonunda yöneticilikleri oldu ve devam etmektedir. Bağımsız Medya ve Gazeteciler Derneği Kurucusu ve Başkan Vekilliği yapmaktadır. UNİ Haber Ajansı yazarlığı yapıyor. Sınırsız Yazarlar Birliği Derneği kurucu ve üyesidir. Atatürkçü Düşünce Derneği Maltepe Şubesi Disiplin Kurulu Başkanıdır. Maltepe Ardahanlılar Derneği Başkanıdır. Halen çeşitli dergilerde, internet sitelerinde ve yerel gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca internet YouTube, Facebook Grup kanalları UNİ TV ve ÇILDIR TV’ de program yapımcılığı yapmakta olup, yayınlanmış dört adet; “bana Çıldır’ı anlat”, “Her Şey Şaka Gibi” “Eğitimde Yarım Asır” “bana Çıldır’ı anlat 2 Âşık Şenlik” kitapları okuyucularıyla buluşmuştur. Yeni kitap çalışmalarım sürmektedir.