İNSAN İLKELERİ

İNSAN İLKELERİ

İNSAN İLKELERİ

 

İnsan, duyguları ve düşünceleri ile varlığını anlamlandıran bir canlıdır. Yaşamın içindeki yönünü, gelişimini ve güçlülüğünü bu iki olgu ile şekillendirebilir. Buna bağlı olarak insan ilkeleri duygu ve düşünce olmak üzere ikiye ayrılır. Duygu ve düşünce kavramı üzerinde ayrı bir şekilde durup düşünmek, onların varlığımızda çeşitlendiğini benimsemek gerekir.

Duygu ilkeleri, insanı yaşadığı evren içinde bağlamsal olarak yaşatmaktadır. Bu ilkeler; içtenlik, anlayış ve duyusallıktır.

İçtenlik, kendimiz dahil var olan tüm canlı ve cansız varlıkların doğallığını hissetmemizi sağlar.

Anlayış, karşıtsal güçlerin zayıflamasını sağlayıp aynı duygu sarmalında yaşadığımızı bizlere hatırlatır. Duyusallık, duygunun varlığını içimizde hissettirir ve eylemlerimizin biçimini, derinliğini oluşturur.  Bu üç duygu ilkesi, yaşamın içinde, ruhumuzun özünde bulunur.

Düşünce ilkeleri, aklın şemasında kendine yer bulan ilkelerdir. Bu ilkeler; bilinç, düş ve sorgudur. Bilinç, bilginin yuvasıdır. Öğrenmek istenilenin doğduğu ve anlama kavuştuğu alandır. Ruhu harekete geçirendir. Düş, yaşamın gerçekliğinde yaşamak istediğimizin anlarını gösteren ve aklı bir amaca bağlayandır.

Sorgu, düşüncenin tohumudur. Düşüncenin oluşumu sorguya bağlıdır. Sorgunun çokluğu düşüncelerin gelişme düzeylerini etkiler. Sorgu, düşünceye anlam katar.

Sonuç olarak insan ilkelerinin tanımlarına baktığımızda bu ilkeler bizlere; insan olmanın gerçekliğini, yaşamın anlamsal çözümlemesini, kişilik gelişimindeki etkiselliği ve yaşamı olması gereken düzlemde yaşamayı göstermektedir.

Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal YILDIZ

Editör/Redaktör: Hakan DİNÇAY

Bu yazının bütünü yazarına aittir.

Bir önceki yazımı okudunuz mu?

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Umut Süzgen

1998 Lüleburgaz doğumluyum. Doğduğum şehir olan Lüleburgaz ikamet etmekte ve özel bir kurumda Türkçe Öğretmenliği mesleğimi sürdürmekteyim. Drama Yayınevinin çıkardığı Değerli Eserler Antolojisine şiirimle katılıp yazın hayatıma başladım. Bilsem dergisinde şiir yazmaktayım. İlk kitabımı çıkarmaya hazırlanıyorum.