Güzel Ahlak
- Yazar: Tutku BATMAZ
- 22 Temmuz 2024
- 96 kez okundu
Güzel Ahlak
Ahlak nedir diye sorduğumuzda doğuştan kazandığımız ya da sonradan edindiğimiz davranışlar, diyebiliriz. Kısacası hayatta davranmamız gereken doğru davranışlardır.
Hayatımızın her alanında insanlarla sürekli iletişim içindeyiz. Bu iletişim aile içinde, iş yerinde, alışverişte ve daha birçok yerde karşımıza çıkıyor.
Bazı insanlarla çok güzel anlaşırken bazıları ile hiç anlaşamayabiliriz. İşte bu da o kişinin ahlaklıyla alakalı bir sorunun olduğunun göstergesi olabilir.
Nedir Güzel Ahlak ?
Hayatımızdaki seçimlerde iyiye yönelmek, kötülüklerden sakınmak, kul hakkı yememek, helal kazanç, yalan söylememek. Her zaman doğru ve dürüst olmak, hitabımızda bile yumuşak, sakin bir ses tonuyla bağırmadan uzlaşarak anlaşmak.
Hani bazen bazı insanlardan bahsederken, falanca çok iyi bir insan falanca çok mert biri diye anlatırız ya. İşte aslında biz onların ahlakının ne kadar güzel olduğundan bahsederiz.
Ahlakın oluşmasında en büyük etkili unsurlardan biri de büyüdüğümüz ortam ve yetiştirilme şeklimiz. Bu nedenle çocuklarımızı yetiştirirken onlara ne öğrettiğimiz, ne katabildiğimiz çok önemli. Sonradan şekillenen ahlakla ise kişinin seçimleri bu ahlak değerini geliştirir.
Kazanılan Her Huy Ahlakın Temel Parçalarıdır
İslam dininde ahlakın yeri azımsanamayacak kadar fazladır. Bu konuda Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) buyurmuştur ki:
“Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” (Hadis-i şerif)
İşte peygamberimizin bu sözünden de anlaşıldığı üzere güzel ahlaklı olmak İslam’da çok önemli bir yer teşkil etmektedir.
Güzel Ahlak ve İslam dini bir bütündür. Bir Müslüman güzel ahlaka sahip değilse yaptığı ibadetlerin hiçbir anlamı kalmaz hepsi boşunadır. Örneğin namaz kılıp yalan söylerse, kuran okuyup yetim malı yerse o vakit ibadetin ne anlamı kalır ki?
Günümüzde İslam dininin yanlış tanıtılmasına sebep olan şeylerden biri de ahlak yapısının bozuk olması. Kişi Müslümanım diyor fakat kötü alışkanlıklar sergiliyor. Dışarıdaki insanlar da İslamiyet’i bu nedenle yanlış tanıyor.
Bu nedenle İslam dinine her zaman ön yargılı oluyorlar. Allah, peygamberleri bile, güzel ahlakı öğretip anlatması için göndermiştir.
“Rabbimiz! Onlara içlerinden bir peygamber gönder de, onlara senin ayetlerini okusun, kitap ve hikmeti öğretsin ve onları günahlardan arındırıp tertemiz yapsın. Muhakkak ki, kudretine karşı gelinmeyen, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olan ancak sensin.” (Bakara 129) demiştir.
Satırlarıma bir kıssa ile son vermek istiyorum :
İbrahim Ethem ve arkadaşları her akşam yemek yemek için toplanırlarmış. İbrahim Ethem her zaman işten geç dönermiş. Arkadaşları bu durumdan rahatsızlık duymuşlar ve bir gün İbrahim Ethem’e ders vermek için erkenden yemeklerini yemişler ve uyumuşlar.
İbrahim Ethem işten döndüğünde yemeğin olmadığını arkadaşlarının uyuduğunu görünce çok üzülür. Yiyecek bir şey olmadığını düşünür, hemen bir hamur yoğurur onlar için yemek hazırlar.
Arkadaşları uyandıklarında İbrahim Ethem’in yemek hazırladığını görür ve sorarlar “Bizi neden uyandırmadın?” İbrahim Ethem onların aç kaldıkları için uyuduğunu yemek olmadığını düşündüğünü ve onlar için yemek hazırladığını anlatır.
Arkadaşları İbrahim Ethem’in bu güzel ahlakı karşısında ona hayran kalırlar ve yaptıkları şeyden utanırlar.
Tutku BATMAZ
Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal YILDIZ
Editör: Hakan DİNÇAY
Diğer Yazılarımı Okudunuz mu?
Yüreği güzel, kalemi güzel canım hafızım👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
Yine mükemmel bir yazı, severek takip ediyoruz...
En güzel bizim dinimiz fakat en çok da boşlanan kıymeti bilinmeyen bizim dinimiz malesef Rabbim bilinçli dindar nesiller yetiştirmeyi nasip etsin inşallah