EMPATİ

EMPATİ

Empatinin Hayatımızdaki Yeri ve Önemi

Empati, herhangi bir durum karşısında başkasının neler hissettiğini anlamak için onların açısından bakıp, olayları içselleştirerek kendisini başkasının yerine koyma durumudur.

Bireylerin bir sorunla karşı karşıya kaldıklarında öncelikleri sakin kalmak olmalıdır. Ardından yaşanılan bu olumsuz olayın kendisinde yarattığı duyguları güzel bir şekilde dile getirdikten sonra yine aynı sakinlikle karşı tarafı da dinlemelidir. Böyle bir olumsuz durum karşısında bireyler sorunlarını sağlıklı bir şekilde dile getirmeleri ardından, yaşanılanları içselleştirip empati yeteneğini kullanarak bu sorunla sağlıklı bir şekilde başa çıkabilirler.

Yine bireyler, eyleme geçirmek istedikleri herhangi bir konu hakkında kararsız kaldıklarında yapacakları davranışın başkaları üzerinde ne gibi bir etki bırakacağını “ Ben de aynı durumla karşı karşıya kalsaydım nasıl hissederdim?” Sorusunu kendilerine sorarak verebilecekleri cevapları objektif bir şekilde gözden geçirdikten sonra olumlu ya da olumsuz yönde eylemlerini gerçekleştirebilirler. Bireyler bu  gözden geçirme sürecinde empati yeteneklerini kullanarak bu davranışın karşıdaki bireye nasıl hissettirebileceğini iç dünyalarında tasarlarlar. Ardından İçlerine sinebilecekleri bir şekilde davranışlarına gerçekleşirler.

Empati davranışı bireylerin sorunları güzel ve etkili bir şekilde çözmeleri açısından önemli bir yere sahiptir. İletişim halinde olan kişiler kendini rahat bir şekilde ifade ettikten sonra birbirlerini daha iyi anlarlar. Bu durum bireylerin duygusal bağlarının gelişmesine destek olur.

Empati bireylerin hayatlarının bir parçası olduğu sürece sosyal hayatlarındaki anlaşmazlıklar azalacaktır. Bireyler kendilerini başkalarının yerine koyup onların neler hissedebilecekleri konusunda çıkarımlarında bulunurlarsa çoğu yanlış anlaşılmalar engellenmiş olacaktır. Bu durumda bireyler, arasındaki iletişimi sağlıklı bir şekilde kuvvetlendirecektir.
Hayatımızın her alanında devamlı başkalarıyla iletişim halindeyiz ve her an ufak tefek pürüzler çıkmaya müsait bir durumda hayatımızı idame ettiriyoruz. Bu pürüzler karşısında empati yapabilme yeteneğinizi ortaya sürebilirsiniz.

Empatiyi alışkanlık haline getirdiğinizde hayatın biraz daha kolaylaştığının farkına varacaksınız.

Empatinin üç önemli basamağı vardır; Sevmek, paylaşmak ve değer vermek.

Bireyler arasında bir sevgi varsa ve ortak duyguyu paylaşıyorlarsa birbirlerini anlamaları daha kolay olacaktır. Kendilerini rahatsız eden davranışları birbirleriyle sakin bir şekilde paylaşarak sorunu çözebilirler.

Birbirlerinin duygularını önemseyen bireylerin ortadaki sorunun kalkması için çözüm odaklı tavırlar sergilemeleri kaçınılmazdır. Bireyler iletişim halinde oldukları kişilere verdikleri değerler ölçüsünde olayları içselleştirerek olumsuz ya da olumlu yönde eylemlerini şekillendirirler.

Empatiyi hayatınızdan tek bir an olsun çıkarmayın. Unutmayın ki mutlu edebildiğiniz sürece mutlusunuz. Aksi taktirde hayatınızda karşınıza çıkan ufak tefek pürüzleri yenebilme ihtimaliniz güçleşecektir…

Bu yazının tamamı yazara aittir.

Yazar: Nermin KAŞCI

Instagram:

Editör: Duygu BALCI

Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal YILDIZ

kitabımın linki:

SESSİZ ŞARKIM / NERMİN KAŞCI

Bir önceki yazımı okudunuz mu?

ERTELEME DAVRANIŞI

 

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nermin Kaşçı

22 Ağustos 2000’ da Samsun’da doğdu. Ortaokulu Isparta’da, liseyi Alanya’da tamamladıktan sonra 2019-2021 yılları arasında Çocuk Gelişimi Bölümü, önlisans eğitimi alarak üniversite tahsilini tamamladı. Bir süre özel bir kurumda öğretmenlik yaptıktan sonra 2022 yılında Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde eğitim görmeye başladı. Şiir ve kitaplara ilgi duyan Nermin Kaşcı şiir yazıp seslendirmelerinin yanı sıra kitap yazmaya başladı. İlk kitabı olan “Sessiz Şarkım” adlı romanını 24 yaşında okurları ile buluşturdu.